‘Biat kültürünün bir eseridir’
16 Nisan’daki Referandum ile ülke gündemine taşınan Anayasa değişikliğinin ülkeyi belirsizliğe sürükleyeceğini söyleyen CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, “16 Nisan’da sandığa gidip ‘HAYIR’ diyeceğiz, sandıklara sahip çıkacağız” dedi.
16 Nisan Anayasa Referandumu öncesinde artan siyaset trafiğinin Hatay adresinde konuşan CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, Antakya Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi’nde gerçekleştirilen toplantıda esnafla bir araya geldi. Buradaki konuşmasında, Anayasa’da gerçekleşmesi muhtemel değişikliklere ve ‘Başkanlık Sistemi’ ile beraber değişecek Türkiye tablosuna işaret eden Sındır, “Yaşanan teröre, darbe sonrası oluşan tabloya ve ekonomik anlamda çekilen sıkıntılara çözüm aramak gerekirken, bir anda Meclis’e gelen bir kanun teklifi ile Anayasa değişiklik paketi sandık olarak getirildi ve önümüze kondu. Bir Anayasa’dan bahsediyoruz, değerli arkadaşlar. Anayasa teklifini getirenlerin geleceğini değil, ama hepimizin geleceğini ilgilendiren bir Anayasa’dan bahsediyoruz. Ülkenin, milletin, devletin geleceğini ilgilendiren bir Anayasa değişikliğinden bahsediyoruz. Yani, ‘Biz teklifi getirdik, Meclis’ten geçirdik, şimdi de kabul ettireceğiz. Ardından devlet yeniden yapılanacak…’ Böyle bir şey yok! Bu Anayasa hepimizin Anayasası. O nedenle; bu teklifin üzerine konuşmak, tartışmak, fikrini söylemek, hatta o teklif için ‘Evet’ demek ya da ‘Hayır’ demek hepimizin en doğal hakkı. Çünkü bu bir yurttaşlık hakkı” dedi.
-KİMSEYE SORULMADI-
Oldukça kalabalık bir dinleyici kitlesine hitap eden ve ülkeyi belirsizliğe sürükleyeceğini ifade ettiği Anayasa değişikliğine dair merak edilenleri anlatan CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, eldeki Anayasa metninin ‘biat kültürünün bir eseri’ olduğunu savundu ve sözlerine şöyle devam etti:
“Dilerdim ki, toplumun-milletin-devletin geleceğini böylesine belirleyen bu ‘teklif’ Meclis’e gelmeden önce, siz Oda Başkanları’na da iletilmiş ve sorulmuş olsun. Dilerdim ki; sendikalara, emek örgütlerine, iş dünyasına da sorulmuş olsun. Dilerdim ki, akademik ve meslek kuruluşlarına da sorulmuş olsun. Dilerdim ki; Baro’ya, Hukuk Fakültelerinin Anayasa Profesörlerine sorulmuş olsun. Keşke bu süreç işletilebilmiş olsaydı ve ortaya ‘onaylanmış bir metin’ çıksaydı da, referanduma gidilmeye ihtiyaç bile duyulmasaydı, milletin ortak değeri olarak Meclis’ten çıksaydı. Ama böyle olmadı… Bu teklif, kapalı kapılar ardında hazırlandı. Ama kimler tarafından hazırlandı, bunu hiç birimiz bilmiyoruz.”
-TARİHİ SORUMLULUK-
Eski Bakanlardan Nihat Matkap da yaptığı konuşmada, “Sahip olduğum birikimim noktasında, 16 Nisan’daki düşüncelerimi paylaşmayı tarihi bir sorumluluk olarak görüyorum” derken, şu mesajı verdi:
“16 Nisan’da yapacağımız tercih, Milletvekili seçimlerinde olduğu gibi ‘4 yıllık’ bir tercih değil. Belediye seçimlerinde olduğu gibi, ‘5 yıllık’ bir tercih de değil. Bu tercih, önümüzdeki yüzyıla damgasını vuracak, Türkiye’nin idari sistemiyle alakalı bir tercih olacak. O nedenle, şunun altını özenle çizmemiz gerekiyor arkadaşlar. Bu tercih, partilerin kendi aralarındaki bir yarış değil. Bu yüzden, tercihinizi yaparken, duyarlı bir yurttaş olarak konuyu enine boyuna incelemenizi istiyorum. Ama sizlerden şunu da istiyorum… Nihat Matkap’ın ‘hatırına’ HAYIR demeyin! Sayın Kılıçdaroğlu’nun ‘hatırına’ da HAYIR demeyin. Ama Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Sayın Binali Yıldırım’ın ya da Sayın Devlet Bahçeli’nin ‘hatırına’ da EVET demeyin. Sadece Cumhuriyet Halk Partili olduğunuz için de ‘Hayır’ demeyin. Adalet ve Kalkınma Partili olduğunuz ya da Milliyetçi Hareket Partili olduğunuz için de ‘Evet’ demeyin. Benim sizlerden istirhamım bu. Konuyu iyice inceleyin. Türkiye’ye ne getirecek ya da hayatımızda neyi değiştirecek, bu konuda hukukçu ve siyasi dostlardan destek isteyin.”
-KİMYECİ’YE ELEŞTİRİ-
Söz konusu referandumla ‘kişiye’ değil ‘makama’ yetki verildiğini söyleyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise ‘EVET’ ve ‘HAYIR’ noktasında ilerleyen sürece ilişkin tartışmalara işaret ettiği konuşmasında, “Herkes, fikrini özgürce dile getirebilmeli, özgürce konuşabilmeli” dedi.
Hatay’da yaptığı gezileri sırasında ‘HAYIR’a yönelik her hangi bir pankarta rastlamadığını ifade ettiği konuşmasında oldukça dikkat çeken bir eleştiri de yapan Başkan Savaş, Yüksek Seçim Kurulu’nun, ‘Halkoylaması Sırasında Yapılmayacak İşler’ başlığı altında paylaştığı, “Devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişilikleri, umumi menfaatlere hâdim cemiyetler ve Bankacılık Kanununa tâbi teşekküllerin, siyasi bir partinin lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyuna tesir etmek maksadıyla her türlü yayınlarda bulunmalarının yasak olduğuna’ dair vurgusuna işaret etti, “Bizler yasağa uyuyoruz” dedi.
Salonda bulunan bir esnafın, Antakya Belediyesi’nin ‘EVET’ noktasındaki referandum çalışmalarını şikayet etmesi üzerine, Savaş, şöyle devam etti:
“Ben, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne inanıyorum. Bu anlamda, yetkili kurulların vermiş olduğu kararlara saygılı bir Belediye Başkanıyım ve öyle de bir Belediyeyiz. Ben ve benim gibi diğer arkadaşlarım da bu şekilde davranıyor. Bizler, ‘Niyet HAYIR, Akibet HAYIR’ diyoruz.”
Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya CHP Hatay Milletvekilleri Mevlüt Dudu, Birol Ertem, Serkan Topal, eski Bakanlar Fuat Çay ve Nihat Matkap, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, HESOB Başkanı Kadir Teksöz, bazı Oda Başkanları ve çok sayıda esnaf katılım gösterdi. -Tamer Yazar-