Mimarlar Odası, yerel yönetimlerde; Kentlerin üretici niteliğinin öne çıkartılması, kültürel üretim alanı olarak kimlikli-yaşanabilir bir niteliğe kavuşması gerekliliğine vurgu yaptı.
Mimarlar Odası Hatay Şubesi Yönetimi, yaklaşan yerel seçimler öncesinde “Nasıl bir yerel yönetim istiyoruz?” sorusuna cevaben, mevcut siyaset anlayışının eseri olan yerel yönetim anlayışının yarattığı olumsuzluktan çıkış yolunun, ancak kentlerin yeniden üretici niteliğinin öne çıkartılması, bir kültürel üretim alanı olarak, kimlikli ve yaşanabilir bir niteliğe kavuşması, yerel yönetimlerin de bu temel anlayışa uygun şekilde yapılanmaları ve demokratikleşmeleri ile mümkün olabileceğini savundu.
Hatay Mimarlar Odası Yöneticileri, dün Başkan Mustafa Özçelik öncülüğünde düzenledikleri basın açıklamasında, “Nasıl bir yerel yönetim?” sorusuna cevaben, görüşlerini kamuoyuna açıkladı. Oda Başkanı Mustafa Özçelik, nasıl bir yerel yönetim istenildiği hedefine katkı sunma adına, 2 ay önce bir panel düzenlediklerini ve alanlarında uzman kişilerle; ‘yerel yönetimlerin önemi, nasıl örgütlenmesi gerektiği ve yerel politikalarını nasıl üretebileceği’ konularını değerlendirerek farklı bir bakış açısı yaratmaya çalışıldığını hatırlattı.
Mimarlar adına Başkan Özçelik, şöyle devam etti:
“Mevcut siyaset yapma anlayışı, kenti ve toplumu geliştirmek, daha yaşanabilir bir kent ve çevre yaratmak yerine, sadece çıkar ilişkilerine dayalı bir yönetim kurgusuyla beraber, seçimi kazanma hesaplarına indergenmiş durumdadır. Birçok aday, proje adı altında, kentsel tasarım ve kentsel planlama ilkeleriyle bağdaşmayan, hatta kente zarar verecek önerilerle kamuoyunu yanıltmaktadır. Bazı projeler ise yer ve bağlamından kopuk, sanal bir yanılsamadan ibaret.
Meslek Odaları olarak bizlere düşen görev, halkımızı bu konuda bilgilendirmektir. Bu anlamda bizlerin görüş ve önerilerini kamuoyuna iletmek için yerel basın ve medya kuruluşlarımızın duyarlılığını önemsemekteyiz.
Hatırlanacağı üzere, yaklaşmakta olan yerel yönetim seçimleri sürecinde kamuoyunun ‘Nasıl bir yerel yönetim istiyoruz?’ tartışmasına katkı sunmak amacıyla, 12 Ocak 2019’da ‘Yerel Yönetim ve Yerel Siyaset’ konulu bir panel düzenlemiştik. Panel katılımcıları olan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Gazeteciler; Erdem Gül, Özlem Akarsu Çelik ve Sedat Bozkurt ile yerel yönetimlerin önemi, nasıl örgütlenmesi gerektiği ve yerel politikalarını nasıl üretebileceği konularını değerlendirerek, farklı bir bakış açısı yaratmaya çalıştık.
Mevcut yerel yönetim anlayışının yarattığı umutsuzluktan çıkış yolu, ancak kentlerin yeniden üretici niteliğinin öne çıkartılması, bir kültürel üretim alanı olarak kimlikli ve yaşanabilir bir niteliğe kavuşması, yerel yönetimlerin de bu temel anlayışa uygun olarak yapılanmaları ve demokratikleşmeleri ile mümkündür. Mimarlar Odası Hatay Şubesi olarak, bu bağlamda, toplumsal kültürel yaşamın önemli bir öğesi olan mimarlığın sorumlulukları çerçevesinde; dünyamız, ülkemiz ve mesleğimizin geleceğine ilişkin endişelerini, politika ve önerilerini ülkemiz politik ortamına, yerel yönetimlere talip olanlara ve kamuoyuna iletmek üzere, ‘2019 Yerel Yönetim Seçimlerine Doğru Kente Dair Değerlendirmeler ve Öneriler’ raporumuzu, bütün adaylardan beklentimizi özetleyen yerel yönetim taleplerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz.”
Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Özçelik, daha sonra isteklerini 17 ana başlık halinde şöyle sıraladı:
– Katılımcı ve demokratik
– Şeffaf ve hesap veren
– Kamu yararı odaklı kent planlaması için çalışan
– Kaynaklarını verimli kullanan
– Ürettiği yeni kaynaklarla istihdam yaratan
– Sağlıklı bir çevre yaratmak için çalışan
– Tarihi mirasımızı koruyan ve yaşatan
– Yaşam kalitemizi arttırmak için çalışan
– Engelsiz bir kent ortamı sağlayan
– Yaya haklarını öne alan
– Bilime ve sanata önem veren
– Spor, eğlenme ve dinlenme mekanları sağlayan
– Ekonomik konut olanakları sağlayan
– Kent suçlarının olmadığı
– Kaliteli bir mimari ve fiziksel çevre oluşturan
– Nitelikli hizmet üreten
– Ayrım gözetmeksizin her bireye eşit olanak sağlayan
-Haber/Cemil Yıldız