Biz ise Gizli ve Saklı!
Dünyaca ünlü Amerikan Discovery Channel, “Bilinmez Keşif: Mısır Canlı” isimli belgesel programında, eski Mısır’da üst düzey bir rahibe ait olduğu sanılan 2 bin 500 yıllık lahitin açılışını canlı yayınladı. Tüm detaylar dünya ile paylaşıldı. Peki, Defne Uğur Mumcu Meydanı’nda çıkan onlarca mozaik ve eser noktasında bugün dahi süren ‘gizlilik’ niye?
Turizm ve tarih, birbirini besleyen iki önemli başlık. Bu iki başlık noktasında oldukça şanslı olan illerden biri olan Hatay, kısa bir süre önce, Defne ilçesi Uğur Mumcu Meydanı’nda gerçekleştirilen bir altyapı çalışması sırasında, binlerce yıllık eski Roma eserlerinin keşfini duyurdu, önce Hatay’a, ardından tüm Türkiye’ye. Ancak bu duyuru ne Arkeoloji Müzesi eliyle, ne de İl Kültür ve Turizm Yönetimi tarafından yapıldı. Tüm bilgi, bu alanda çalışma yapan belediye tarafından paylaşıldı. Ancak bu keşif, ne ‘kent turizmi’ adına iyi yönetildi, ne de çıkan eserler bugüne kadar paylaşıldı. Aradan geçen uzun süreye rağmen, ne gizlilik perdesi aralandı, ne de toprak altından çıkanların ne olduğu anlaşıldı! Ve bizler, bunun adına ‘keşif’, yönetim algısına da ‘kent turizmi’ demeyi sürdürdük!
Mısır’da yaşanan son örnek mi? Tarih ve turizm ikilisinin nasıl yönetilmesi gerektiğinin altını bir kez daha çizdi. Dünyaca ünlü Amerikan Discovery Channel, “Bilinmez Keşif: Mısır Canlı” isimli belgesel programında, eski Mısır’da üst düzey bir rahibe ait olduğu sanılan 2 bin 500 yıllık lahitin açılışını canlı yayınladı. Her aşama, tüm dünya ile paylaşıldı. Antik Mısır imparatorluğunda yüksek rahip olan bir kişiye ait mumyanın incelenmesi, iki saat süren canlı yayında detaylı şekilde seyircilere, tarih meraklılarına gösterildi. Canlı yayın, Mısır Tarih ve Antikalar Bakanlığı ile işbirliği içinde gerçekleştirildi.
-SORALIM MI?-
Defne Uğur Mumcu Alanı’nda ‘oldukça kısa süren’ ve ‘aceleye getirildiğinin’ de altı çizilen kazılar sonucunda müze depolarına kaldırılan çok sayıda mozaik olduğu biliniyor. Ancak daha fazlası hakkında bilgi yok! Bir kez daha soralım mı? Bizler, Kahire’nin, Mısır kültürünü ‘pazarlama’ taktiğinin tam olarak neresindeyiz? Yarattığımız gizlilikle nasıl bir amacı omuzluyoruz? Yorgun ve kazanamayan bir kent turizmi için ‘ilaç’ olabilecek bir keşfi saklayarak ve pazarlama alanından uzak tutarak, ne kazandığımızı düşünüyoruz? -Tamer Yazar-