Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Okullardaki Şiddet

Bakanlık Merceğinde Türkiye genelinde

Bakanlık Merceğinde

Türkiye genelinde risk düzeyi yüksek okulların bulunduğu 10 ili (hangileri olduğu henüz açıklanmadı) belirleyen MEB, risk altındaki okulları haritalandırarak bireysel, kurumsal ve çevresel güçlendirme programları tasarlıyor.

Hatay ve diğer kentlerdeki Milli Eğitim’e bağlı okullarda yaşanan ‘şiddet’ olayları başlığında yeni bir çalışma başlatan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), risk altındaki okulları haritalandırarak; bireysel, kurumsal ve çevresel güçlendirme programları yapacak. Bu çerçevede; ilgili bakanlıklar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerden temsilcilerin de yer alacağı bir Danışma Kurulu oluşturma kararı alındı. Kurul öncülüğünde ilk etapta, 10 ilde saptanan okullarda, çeşitli ekonomik ve sosyal olumsuzluklar gibi sebeplerle risk altında bulunan öğrencilerin sağlıklı bireyler olarak topluma kazandırılmaları amacıyla geniş kapsamlı ve uzun soluklu bir zihinsel dönüşümü hedefleyen eğitim modeli oluşturulacak.
-İLK HEDEF-
Özellikle, şiddet eğilimi olan öğrencilerin kendilerini tanıması, keşfetmediği sosyal ve sanatsal yeteneklerinin farkına varabilmesi, sorumluluk duygularının geliştirilmesine ilişkin çalışmalar yürütülecek. Sadece rehberlik öğretmenleri değil, öğrencilerle yoğun temasta bulunan Matematik, Türkçe gibi temel alan öğretmenlerinin de çalışmaların merkezinde yer alması, ayrıca yerel yönetimlerle iş birliğinde okulların çevresine yönelik iyileştirmelerin yapılması hedefleniyor.
-YENİ DÖNEM-
Okullardaki şiddet, zorbalık gibi olaylara karşı risk altındaki öğrenciler için ilk kez “mentor” uygulaması başlatılması da planlanıyor. Bu çalışmada, üniversitelerle işbirliğine gitmeyi hedefleyen Bakanlık; risk altındaki, suça, şiddete eğilimi olan öğrencilere üniversitelerden gelecek mentorlar aracılığıyla ulaşacak. Öğrencileri; ilgilerini çeken müzik, hobiler, sanatsal, sportif faaliyetler aracılığıyla tanıyacak olan mentorlar, çocuklara kendine güven ve sorumluluk duygularının geliştirilmesi için rehber olacak. Bakanlık, risk altındaki okullarda mentor olarak görevlendirilecek kişiler için de özel bir eğitim planı oluşturacak. Bu eğitimden geçemeyenler mentor olamayacak.-Tamer Yazar-