Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tam olarak ne bulduk?

Niye hiç konuşmadık? Defne

Niye hiç konuşmadık?

Defne ilçesinde, Antakya ile Samandağ ilçelerini birbirine bağlayan Uğur Mumcu Meydanı’nda aylardır yapımı devam eden yol çalışması sırasında çıkan mozaik ve hamam kalıntısı için süren sessizliğimizin mesajı nedir?

2016 senesinin Kasım ayına denk gelen dönemde konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Uğur Mumcu Meydanı’nda aylardır yapımı devam eden Battı-Çıktı Proje çalışması sırasında çıkan buluntulara işaret ederken, bulunan mozaiğin muhtemelen III. yüzyıl Roma dönemine ait olduğunu söylemiş, Uğur Mumcu Meydanı’nın düzenlemesi için yapılan kazıda ise kırılmış şekilde bir parça mozaik bulunduğunu, hemen onun yanındaki Çekmece Mahallesi tarafında ise bir hamam duvarı keşfedildiğini dile getirmişti.
Aylar süren bekleyişe eklenen başka bir resmi açıklama ise gelmedi. Ne Kültür ve Turizm Müdürlüğü ne Hatay Arkeoloji Müzesi yönetimi, eldeki sessizliği kırmadı. Bulunan mozaiğe dair bir basın toplantısı yapmadı. Herhangi bir bülten yayınlamadı. Antakya’nın Roma dönemine ait olduğu fısıldanan eserler için tek bir bilgilendirmeye bile gerek duymadı. Tüm bilgiler, Büyükşehir eliyle verildi. O da ne netti ne de doğrulanabildi. Peki, olması gereken bu muydu?
-ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR!-
Coğrafyasını kaplayan toprağı altında binlerce yıllık bir tarihi barındıran ‘medeniyetler kenti’ Antakya noktasında konuşulan ise, ‘tarih’ yüzünden geciken projenin ekonomik boyutu oldu. O yüzden de Adana Anıtlar Kurulu ile sık sık bir araya gelindi. Bulunanların transfer edilme işleminin bir an önce yapılması talep edildi. Son gelen haber ise, ‘transfer’ talebinin onaylandığı ve Uğur Mumcu Meydanı’ndaki projenin kaldığı yerden devam edeceği yönünde oldu. Ancak transfer edileceklerin ‘ne’ olduğu halen bilinmiyor. Çıkan mozaiklerin ‘neler’ olduğu da… Hangi yüzyıla ve döneme ait oldukları da… Bu ‘gizliliğin’ bir sebebi var mı?
-Tamer Yazar-