Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İşsizlikten İntiharlar

Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları

Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, TBMM’ye sunduğu önergeyle, işsizlikten intihar edenlerle ilgili verileri ve önlemleri sordu.

Adana HDP Milletvekili hemşerimiz Tülay Hatimoğulları Oruç, işsizlikten ötürü bunalıma girerek intihara sürüklenenlere her gün yenilerinin eklendiğini kaydederek, bunların sayılarını ve alınmakta olan önlemleri sordu. Milletvekili Hatimoğulları’nın sorusu, TBMM Başkanlığı kanalıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a yöneltildi.
Milletvekili Hatimoğulları’nın önergesinde şu sorular yer alıyor:
“TÜİK Ekim 2017 verilerine göre yüzde 10,3 olan dar tanımlı standart işsizlik, 1,3 puan artarak Ekim 2018’de yüzde 11,6’ya yükselmiştir. Dar tanımlı işsiz sayısı bir önceki yıla göre 501 bin kişi artarak 3 milyon 788 bin olmuştur. Ekim 2018 dönemi TÜİK İşgücü istatistikleri ile son İŞKUR ve SGK verileri, işsizlikte, krizin etkisinin giderek belirgin hale geldiğini göstermektedir. Standart işsizlik hesaplaması dışında, alternatif ve gerçek bir işsizlik hesaplama yöntemi olarak kabul edilen geniş tanımlı işsiz sayısı, DİSK-AR tarafından Ekim 2018 itibariyle 6 milyon 351 bin olarak hesaplanmıştır. DİSK-AR Ocak 2019 İşsizlik Raporu’nda ayrıntılı bir biçimde gözler önüne serilen işsizlik, içinde bulunduğumuz ekonomik krizle birlikte toplumda derin izler bırakmakta, sosyal olanaklardan yoksun, işsiz ve gelecek kaygısı yaşayan bireylerin hayatlarına son vermesine yol açmaktadır.
Bu gerekçeyle;
1. Son beş yılda işsizlik nedeniyle hayatına son veren ya da intihar girişiminde bulunan kişi sayısı kaçtır?
2. İşsizlik tanımını ‘gerçek işsizlik’ olarak; ‘ümitsiz işsizler’, yüzde 71’ini kadınların oluşturduğu ‘iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar’, ‘zamana bağlı eksik istihdam’ ve ‘mevsimlik çalışanları’ da kapsayacak şekilde değiştirmeye dönük çalışmalarınız var mıdır?
3. SGK verilerine göre; Eylül – Ekim 2018 arasında 144 bin aktif sigortalı sayısı azalmış, 2018 yılında işsizlik sigortasına yapılan başvuru-ların büyük bir kısmı yılın son 4 ayında gerçekleşmiştir. Bu durum, var olmadığını iddia ettiğiniz ekonomik krizin yansıması değil midir?
4. İşsizlik Sigortası Fonu’nun amacı dışında kullanılmaması, işsizliğin etkilerini hafifletmek için önemli olacaktır. Ayrıca İşsizlik Sigortası’ndan yararlanmak için şart olan, son üç yılda 600 gün çalışma koşulunu azaltmak için çalışmalarınız var mıdır?
5. İşsizlik ve istihdam konusunda en geniş veri tabanına sahip olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 5 aydır neden sigortalı sayısını açıklamamıştır? SGK, 2019 sigortalı sayılarını ne zaman açıklayacaktır?
6. Özellikle yüksek olan genç ve kadın işsizliğini düşürmek, eğitimde ve/veya istihdamda gençlerin ve kadınların oranını artırmak için çalışmalarınız var mıdır?” -Cemil Yıldız-