Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay, bugün masada!

Sorunları konuşalım mı? Hatay

Sorunları konuşalım mı?

Hatay İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı Çalıştayı ‘2018-2023’ için bugün kentin ilgili tüm resmi ve özel kesimleri bir araya geliyor. Tarihi, kültürü, yemekleri ile tescilli Hatay Coğrafyası’nın sürekli gündeme gelen sorunları da konuşulacak mı, yoksa ‘konuşma ve alkış’ sürecinin klasiğinde bugünü de sonlandıracak mıyız?

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından; İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ve Çukurova Üniversitesi’nin desteği, kamu ve özel kesim kuruluşları, üniversite ile sivil toplum kuruluşlarının geniş katılımlarıyla ile hazırlanan Hatay İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı Çalıştayı ‘2018-2023’ bugün gerçekleşiyor. Ottoman Palace Otel’deki toplantı, 2012-2015 yıllarını kapsayan Hatay ili Turizm Stratejisi ve Eylem Planı çalışmasının ardından gelen ikinci çalışma olması açısından önemli.
-GÜNDEM NE?-
Çalıştay gündeminin oldukça kalabalık olması beklenirken, ‘kent turizmi’ adına yaşanan sıkıntıların ne kadarının ‘tartışılacağı’ ve ‘iğne-çuvaldız’ hikâyesinde ne derece durulacağı merak konusu. Tüm bunların beklentisindeki Hatay’da hızlı ilerlemesi beklenen bir diğer süreç ise, Çalıştay’da da gündem başlıkları arasında olması beklenen, ‘Coğrafi İşaret’ süreci. Zira sorulan soru oldukça net… Coğrafi İşaretli ürün yarışında hangi il önde? Peki, bu yarışın Hatay kısmında, bizler kaçıncı sıradayız?
-REKABET-
Hatay’ın da içinde olduğu rekabetin Türkiye’sinde, “coğrafi işaret”li ürünlerin sayısında büyük bir artış var. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 1 Nisan 2019 tarihli son bültenine göre, başvuruları yeni yapılan ürünler; Bayburt Taşı, İzmit Simidi, Karaköprü Narı, Kürtün Araköy Ekmeği. 01 Nisan 2019 tarih ve 50 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde başvurusu daha önce yapılmış olan, süreci de tamamlanarak tescil edilen ürün ise Bursa İpeği/ Bursa İpek İpliği.
Son iki yılda 198 yeni tescille coğrafi işaret tescil sayısının 406’ya çıktığını da ekleyelim. Coğrafi işaretli ürün yarışında 33 ürünle Ankara birinci sırada. Ankara Döneri, Ankara Erkeç Pastırması, Ankara Tava, Ankara Simidi, Beypazarı Kurusu, Çubuk Agat Taşı, Çubuk Turşusu, Gölbaşı Sevgi Çiçeği, Kalecik Karası Üzümü, Kızılcahamam Bazlaması, Nallıhan İğne Oyası, Nallıhan Örtmesi, Ankara’nın “coğrafi işaretli” ürünlerinden. 22 ürünle Şanlıurfa ikinci, 21 ürünle Gaziantep üçüncü, 14 ürünle İzmir dördüncü, 12 ürünle Kahramanmaraş beşinci, 10 ürünle Mersin de altıncı sırada.
Türkiye’nin coğrafi işaret envanteri de dijital ortama taşınmış durumda. “Coğrafi İşaret Envanterinin Dijital Platforma Taşınması” projesi tamamlandı ve envanter, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından www.ci.gov.tr internet sitesinde dijital ortama aktarıldı. Başvuru ve denetimlere ilişkin kılavuzlar, coğrafi işaret uygulamaları, tescilli coğrafi işaretlerin üreticileri gibi bilgiler de bu internet sitesinde. Türkiye haritasında herhangi bir ili tıkladığınızda tüm bilgiler elinizin altında.
-AVRUPA!-
Bu ürünlerin, eşdeğerlerine göre daha yüksek ihracat değeri olduğu için ekonomik açıdan katma değer oluşturduğu aşikar. İhracatı geliştirme adına, bu ürünlerin yurt dışında tescil edilmesi de önemli. Antep Baklavası, Aydın İnciri ve Malatya Kayısısı Avrupa Birliği’nde (AB) tescilli. 14 yerli ürünün tescil işlemleri de sürmekte. Başvuruların, doğrudan Avrupa Komisyonu adresine (European Commission, DG AGRI, Rue de la Loi, 130, B-1049, Belgium) posta veya e-posta yoluyla gönderilebildiği belirtiliyor ve coğrafi işaretlerin, orijin ülkedeki adıyla ve Latin harfleriyle yazılışı ile korunduğunun altı çiziliyor.
-KÜNEFE VE…-
Antakya’nın, Künefe ve Çökelek ile çıktığı yolda gündeme sık sık gelen bir diğer ürün, tescili konusunda ısrarla ‘ne yapıldığı’ sorulan, Antakya Simidi. Şu ana kadar, kentin tanıtımı adına hiçbir platformda paylaşılmayan Antakya Simidi için de adım atılmasını isteyenler, ‘Coğrafi İşaretli’ rekabetin yoğun yaşandığı Türkiye’de, Hatay adına ve Antakya özelinde ‘daha fazla zaman kaybedilmeden’ fark yaratılması gerektiğinin altı çiziliyor. -Tamer Yazar-