YGA; Türkiye’de çocuklara bilimi sevdirme adına 500 okula 5000 BİLİM SETİ dağıtıyor. Şanslı 51 il arasında ilimiz HATAY da bulunuyor. Proje ortağı INDEX’in Yönetim Kurulu Başkanı hemşerimiz Erol Bilecik, Reyhanlı’da 15 okulda öğrencilere bilim seti dağıtımını sağladı
Kısa adı YGA olan Young Guru Academy’nin Başlattığı “Bilim Seferberliği Projesi”nin “Hatay Bilim Seferberliği” etabında, Reyhanlı ilçesindeki 15 çevre okulunda dezavantajı konumdaki öğrencilere BİLİM SETLERİ dağıtıldı.
Dağıtım öncesinde, dün sabah Antakya’da bir toplantı gerçekleştirildi ve toplantıya Vali Rahmi Doğan, INDEX Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Antakya Kaymakamı Orhan Mardinli, Defne Kaymakamı Nevzat Şengök, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, Reyhanlı TSO Başkanı Necmettin Zaroğlu ile diğer ilgililer, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
-500 OKUL-
Erol Bilecik MTAL Konferans Salonu’nda gerçekleşen 1,5 saatlik toplantıda yapılan konuşmalarda, bilim seferberliğinin önemi ve gereği üzerinde duruldu. Reyhanlı TSO Başkanı Necmettin Zaroğlu ile ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, konuşmalarında, bilim teknolojisi ile eğitim politikasının belirlenmesi gerekliliğine işaret ederken, Proje Yönetimi Başkanı Asude Günay da, Nobel Ödülü kazanan Türk Bilim İnsanı Aziz Sancar’ın da danışmanları olduğunu hatırlatarak, “Bilim, genetik değil, gelenekseldir” sözüne atıfta bulundu ve “Biz de bilimin gelenekselliğini savunarak, Türkiye’mizde 51 İl’de 500 okula toplam 5000 bilim seti dağıtıyoruz. Hatay’da da, Reyhanlı’da 15 okulumuza bilim seti dağıtacağız” açıklamasında bulundu.
-ÜZÜCÜ!-
Hatay Milli Eğitim Müdür Vekili Fahrettin Över de, proje ile çocuklara bilimi sevdirmenin amaçlandığını kaydederken, söz alan INDEX Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Güney Kore örneğini vererek, Türkiye’nin mutlaka bilimle ve teknolojik alanda gelişmesi gerektiğini kaydetti ve geçen yıl 169 milyar dolarlık ihracat rakamında, bilim ve teknolojik ürün ihracının % 3’lerde kalmasının üzücü olduğuna vurgu yaptı.
Türkiye’nin geleceğinin eğitim yolundan geçeceğini, bu anlamda Hataylı öğrencileri bilim setleri ile buluşturmaktan ötürü gururlu ve heyecanlı olduğunu söyleyen Bilecik, sanayide ve teknoloji yeniliği yükseltmenin şart olduğunun altını önemle çizdi.
Vali Rahmi Doğan da etkinlikteki konuşmasında, bugün değil, geleceğin sorunlarını çözecek nesil yetiştirmek gerektiğini, halen ilimizde 130 okul inşaatının sürmekte olduğunu, bunlar tamamlandığında da ilimizde tekli eğitime geçilebileceğini, ancak okullardaki fiziki iyileşmenin yeterli olmayacağını kaydederek, kalite yükselmesine de ihtiyaç bulunduğunu ve bu anlamda bilim seferberliği projesinin önemli olduğuna işaret etti.
-YGA NEDİR?-
YGC, geleceğe umutla bakmamızı sağlayan çift kanatlı gençler yetiştirir. Bu gençler, hem vicdan hem de donanım kanatlarını; insanlığa faydalı projeler üretirken geliştirirler. Geliştirdikleri inovasyonlarla, sosyal sorunlara köklü çözümler üretirler. İçinde yaşadıkları toplumun sorunlarına duyarlı YGA’lılar; bu sorunların çözümüne yönelik dünya çapında inovasyonlar geliştirirler. Sadece inovasyonları ile değil, bunları hayata geçirirken yarattıkları birlikte başarma kültürü ile de rol model olurlar.
YGA’ya her yıl 200 üniversiteden 50.000’in üzerinde üniversite öğrencisi başvurur. 5 aşamalı mülakatla seçilen 50 kişi; YGA Liderlik Programında üst düzey yönetici, akademisyen, sanatçı ve bilim insanlarından oluşan, aralarında Prof. Aziz Sancar, Prof. Doğan Cüceloğlu, Ahmet Bozer, Prof. Çiğdem Kağıtçıbaşı gibi isimlerin yer aldığı YGA Hayal Ortaklarından 1.000 saatin üzerinde eğitim alırlar.
YGA Liderlik Programını üstün başarı ile tamamlayan YGA’lılar, Londra, New York, Boston ve Silikon Vadisi’nde gerçekleştirilen YGA Liderlik Kampı’na katılma hakkı kazanırlar. Harvard, MIT, Stanford, Duke ve UC Berkeley gibi seçkin üniversitelerle global stratejik işbirlikleri geliştirirler.
5.000 saatin üzerinde gönüllü çalışan YGA’lılar; görme engelliler, yetimler, yenilenebilir enerji konularında birlikte ürettikleri ve hayata geçirdikleri projelerle dünyada ilklere imza atarlar. -Cemil Yıldız-