Hatay’a gelen turist 1,5 gün sonra dönüyor!
Turizm verilerine göre, ülke genelinde turistlerin, gittikleri yerlerde ortalama 2,6 gün kalmalarına karşın, ilimizde ise bu oranın 1,5 gün olduğu belirtildi.
Dün Ottoman Otel’de gerçekleşen Turizm Çalıştayı’nda konuşan Vali Rahmi Doğan, 2011 yılında Suriye’de başlayan savaşın Hatay’ın turizmini etkilediğini, ancak turistlerin, güvenlik kaygısının giderildiği için artık rahatça Hatay’a geldiğini söyledi.
Valisi Rahmi Doğan, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu ve turizm sektörü temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Türkiye’ye gelen turist sayısına göre getirinin düşük olduğu ve bu durumun Hatay’da daha düşük bir durumda olduğu belirtildi.
Vali Rahmi Doğan, Turizm Çalıştayı’nda özetle şunları söyledi:
“Türkiye, turizm anlamında cazibe merkezi olarak dünyanın dikkatini çekiyor. Diğer turizm beldelerimiz buradan hak ettiği payı alırken, Hatay, turizm anlamında hak ettiği payı almıyor. Denizi, yaylası olan bir il olarak pay alamamamız, sorgulamamız gereken bir durum. Gelen turist sayısına rağmen, bırakmış olduğu getirisinin düşük olduğunu görüyoruz. Hatay da benzer bir durumda. Her şeyimiz olmasına rağmen, yeterli turisti getirememişiz. Genelde iç turizme hitap eden bir yapımız var. Hatay’a gelen turistlerin bıraktığı meblağa baktığımız da, rakamlar oldukça düşük. Bunu arttırmamız lazım.
Ancak bizim için en büyük olumsuzluk, 2011’de Suriye’de başlayan savaş. Bu savaş, ciddi anlamda etkiledi. İnsanlar, güvenlik kaygısı ile Hatay’a ve bölgeye gelmeyi erteledi. Ama şu anda itibari ile baktığımızda, bu kaygının giderildiği, insanların Hatay’a gelirken güvenlik sorunu yaşamayacağı algısının yerleştiği kanaatindeyim.”
Vali Doğan, turistlerin daha rahat gezebilmesi için Antakya’da bulunan Ulu Cami ile Kurtuluş Caddesi arasındaki bölgeyi yayalaştırmayı planladıklarını belirterek, bu konuda şunları söyledi:
“Turistlerin en çok vakit geçirdiği bölge neresidir, diye bir tespit yaptığımız da, bu bölgenin trafikten arındırılarak yayalaştırılması ile ilgili çalışma yapıyoruz. En azından bu bölgenin bir kısmını kademeli olarak, merkezden başlayarak, çevreye doğru yayalaştıralım. İnsanlar, bu bölgeye geldiklerinde, en azından yürüyebilecekleri yol olsun. Tarihi sokaklarımızda rahat bir şekilde dolaşabilsinler. Yapılan çalışmalar neticesinde, Ulu Cami ile Kurtuluş Caddesi arasında ki bölgeyi merkezden başlayarak yayalaştırma düşüncemiz var.” -Cemil Yıldız-