Bu yıl 15-20 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan Documentarist İstanbul Belgesel Günleri’nde, Türkiye ve dünyadan önemli belgeseller izleyici ile buluşacak. Festivalde, darbe ve isyanlarla gündeme gelen Sudan’a da özel bir bölüm ayrıldı. Hatay adına etkinliği özel kılan kısım ise ‘Emel Korkmaz’ için hazırlanan belgesel olacak.
Bu yıl, 15-20 Haziran tarihleri arasında 12’ncisi düzenlenecek olan Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, dünya gündeminin nabzını belgesellerle tutan geniş bir seçkiye yer verecek. Documentarist 12. İstanbul Belgesel Günleri seçkisinde izleyiciyle buluşacak belgesellerden biri de, Hatay ve Eskişehir’i buluşturan ‘Ali İsmail Korkmaz’ başlığında ‘Emel Korkmaz’ı konu alan bir belgesel olacak. Yönetmen Kazım Kızıl imzalı belgesel, 16 Haziran Pazar saat 17.00’de, Beyoğlu Vault34/Yeşilçam Sineması’nda seyircisiyle buluşacak.
-45 DAKİKA-
45 Dakikadan oluşan Emel Anne Belgeseli, renkli olarak çekildi. Türkçe çekim olan belgesel, izleyecekler ve gösterim için İngilizce altyazılı olarak hazırladı. Belgeselin Yönetmeni Kazım Kızıl, 2. Kamera Cansu Yıldıran, Çağdaş Erdoğan, Onur Kocatürk, Ateş Alpar, Kurgu Asistanı Perçem U. Yıldızbaş, belgeselin müziği ise Merih Aşkın imzalı.
Documentarist İstanbul’dan, Emel Anne Belgeseli için verilen bilgi şöyle:
“Ali İsmail Korkmaz, Gezi direnişi esnasında, 2 Haziran 2013 tarihinde, aralarında sivil polislerin de olduğu bir grup tarafından dövülerek hastanelik edildi. 38 gün komada yaşam mücadelesi veren 19 yaşındaki Ali İsmail, 10 Temmuz 2013 tarihinde hayatını kaybetti. Oğlunun kaybından sonra, bir yandan adalet mücadelesine başlayan Emel Korkmaz, bir yandan da oğlunun ismini yaşatmak için, onun hayattayken yapmak istediklerini hayata geçirmeye karar verdi. Bu belgesel, Emel Korkmaz’ın; binlerce insanın ona hitap ettiği şekliyle, Emel Anne’nin Ali’yi kaybedişinden sonra yaşadıklarının umut ve ilham verici hikayesini anlatmaktadır.”
-SUDAN-
Documentarist’te bu yıl Sudan’a özel bir bölüm ayrıldı. Yakın zamanda yaşanan isyanlar ve darbeyle gündeme gelen Sudan’ın, yıllar boyunca dikta rejiminde nelerle baş etmek zorunda kaldığını yansıtan ‘Ağaçlardan Bahsetmek’ (Talking About Trees) ve bu belgeselde bahsi geçen Sudan Film Grubu’nun 1970’lerde ve 80’lerde ürettiği filmlerin restore edilmiş kopyaları, festivalin dikkat çekici bölümlerinden birini oluşturuyor.
-ONUR KONUĞU-
Documentarist’in bu yılki onur konuğu ise Britanyalı belgeselci Sean McAllister. İşçi kökenli bir aileden gelen ve sinemayı kendi olanaklarıyla öğrenerek kamerasını dünyanın farklı noktalarında ezilen sınıflara yönelten McAllister’ın, son filmi ‘A Northern Soul’ dâhil, Sundance gibi festivallerde ödül almış belgesellerinden bir seçki izleyiciyle buluşacak. Festival kapsamında ayrıca, Altyazı Sinema Dergisi işbirliğiyle Sean McAllister’la bir ‘Sinema Dersi’ gerçekleştirilecek.
-BELGESELLER-
Otuzdan fazla filmin seçildiği ‘Türkiye Panorama’ bölümündeki filmlerin yarısı, ilk filmini çeken yönetmenlerin imzasını taşıyor. Documentarist’in gelenekselleşen ‘Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü’, bu yönetmenlerden birine gidecek. Ödül jürisinde; bu sene Pınar Selek, Emine Yıldırım, Hüseyin Karabey, Liliana Dulce Marinho de Sousa ve Taylan Mintaş yer alıyor. Bu bölümde, Gezi direnişi esnasında dövülerek öldürülen 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz’ı kaybeden Anne Emel Korkmaz’ın verdiği adalet mücadelesini, yaşadıklarını anlatan Kazım Kızıl’ın ‘Emel Anne’ belgeseli de izleyici ile buluşacak.
-DÜNYADAN-
Festivalin bir başka önemli ödülü ise, Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği FIPRESCI üyeleri tarafından belirlenecek. Polonya’dan Anita Piotrowska, İsveç’ten Alexandra Enberg ve Türkiye’den Seray Genç’ten oluşan jüri; Heddy Honigmann’dan Buddy, Anja Kofmel’den İsviçreli Chris (Chris the Swiss), Marwa Zein’den Hartum Ofsayt (Khartoum Offside), Janus Metz ve Sine Plambech’ten Gönülçelen: Değişik Bir Aşk Hikâyesi (Heartbound: A Different Kind of Love Story) gibi dünya festivallerinde ses getirmiş pek çok önemli belgesel arasından seçim yapacak.
-ÇOCUKLAR, GENÇLER-
Festivalin bu seneki özel bölümlerinden biri, “Çocuklar Büyürken” adını taşıyor. Gürcistan’dan Filistin’e, Rusya’dan Romanya’ya, Ermenistan’dan Avustralya’ya uzanan geniş bir coğrafyadan çocuklar ve gençlere dair belgesellerin bir araya getirildiği seçkide sekiz film yer alıyor.
-FORUMLAR-
Documentarist’in yan etkinlikleri kapsamında iki önemli forum düzenlenecek. ‘Çocuklar İklim Krizini Anlatıyor Açık Forumu’nda, Türkiye’de iklim boykotu için bir araya gelen çocuklar, hedef ve yöntemlerini paylaşılacak. Sinemacıların katılımıyla gerçekleşecek ‘Sansürle Mücadele Forumu’nda ise, son dönemde özellikle belgeselcilere yönelik baskılara karşı ortak mücadele yöntemleri masaya yatırılacak.
-ATÖLYE-
Festival kapsamında, bu yıl da Canlandırma Belgesel (Anima-Doc) Atölyesi düzenleniyor. Prag’ın ünlü sinema okulu FAMU’dan Tomaş Doruşka ve A. Nazlı Kaya’nın eğitmenliğinde gerçekleşecek üç günlük (20-21-22 Haziran) atölyede, “belgesel/gerçekçi” ve “canlandırma/imgesel” görüntülerin iç içe ve yaratıcı bir şekilde kullanımı üzerine çalışılacak.
Film gösterimleri; Aynalı Geçit, Vault34/Yeşilçam Sineması ve Kadıköy Sineması’nda, yan etkinlikler ise Yapı Kredi Kültür Sanat’ta gerçekleşecek. -Tamer Yazar-