Geçtiğimiz günlerde Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın, Hatay 2018-2023 İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı Çalıştayı kapsamında gündeme getirdiği ‘yamaç paraşütü’, turizm yelpazesinin önemli yatırım alanlarından bir tanesi! Hatay’daki adresin Samandağ kısmı için ortaya konan ‘düzensiz’ tespiti ise oldukça dikkat çekici. Peki, Hatay’ın bir “yamaç paraşütü haritası” var mı, diye soralım mı?
Geride kalan Hatay 2018-2023 İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı Çalıştayı kapsamında, 4 ana başlıkta Akademisyenler ve Uzmanlar tarafından hazırlanan “Sektörel Raporlar” doğrultusunda, kent turizmi adına bir yol haritasının çizilmesi bekleniyor.
Bilindiği gibi; “Sağlık, Doğa ve Kırsal Turizm Çalıştay Grubu” raporunu İSTE Öğretim Görevlisi Dr. Nihat Demirtaş, “Hatay Gastronomi Turizmi Çalıştay Grubu” raporunu DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, “Kültür, İnanç ve Kongre Turizm Çalıştay Grubu” raporunu İSTE Öğretim Görevlisi Kazım Kocabozdoğan, “Su Üstü ve Su Altı Sporları İle Kruvaziyer ve Yat Turizmi Çalıştay Grubu” raporunu ise İSTE Öğretim Görevlisi Ayhan Varol Bayar açıklamıştı.
Çalıştay ile beraber kent gündemine taşınan başlıklardan biri ‘yamaç paraşütü’ oldu. Hatay Valisi Rahmi Doğan, geçtiğimiz haftalarda Türkiye Yamaç Paraşütü Hedef Şampiyonası’na da ev sahipliği yapan Samandağ konusunda yaptığı tespitinde, “Burada, düzensiz şekilde yapılan bir yamaç paraşütü uygulaması var” demiş ve bununla ilgili bir çalışma yapıldığına işaret ederek, “Bunu bir düzenleme içerisinde yapacağız. Vatandaşlarımızın sağlığı çok önemli. Bu, işi bilmeyen tecrübesiz kişiler tarafından yapılırsa vatandaşlarımız zarar görebilir” şeklinde konuşmuştu.
-HANGİ ŞEHİRLER?-
Çalıştay ile Hatay adına masaya yatırılan ‘yamaç paraşütü’ sporu, ilk bakışta serbest atlama paraşütüne benzeyen bir paraşütle, uçak yerine, yüksek bir tepeden koşulmak suretiyle havalanmaktır. Eğimli ve yüksek bir tepeye açık olarak serilen paraşüt, pilotun koşmaya başlaması ile hava ile dolar ve pilotla birlikte havalanır. Uçuşların süresi, kullanılan malzemenin performansı ve pilotun tecrübesine bağlı olarak kilometrelerce /saatlerce sürebilir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün ilgili sayfasında, bu konuda sıralanan adresler arasında Hatay yer almıyor. Bakanlık listesinde yer alan adreslerden biri, Muğla ilinin Fethiye ilçe sınırlarında yer alan, Babadağ deniz kıyısından 7 km içerideki Babadağ Hava Sporları ve Rekreasyon Merkezi. Geride kalan Ramazan Bayramı’nın 9 günlük süresi içinde, merkez, yamaç paraşütü yapmak isteyen 7 bin 421 kişiyi misafir etti. Geçen yıl 162 bin uçuşun yapıldığı Babadağ’da, bu sene, bugüne kadar 32 bin 406 uçuş gerçekleştirildi.
Bakanlık listesinde sıralanan diğer şehirler ve merkezler ise şöyle:
Denizli/Pamukkale, Ankara/Gölbaşı, Bolu/Abant, Eğirdir, Kayseri, Eskişehir/İnönü, Antalya/Aksu.
-YATIRIM ŞART-
Macera turizmi tutkunlarının, risk ve adrenalin sevenlerin, doğa sporlarıyla iç içe faaliyette bulunmayı tercih edenlerin vazgeçemediği sporlardan biri olarak kabul edilen yamaç paraşütü için Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın ‘düzen şart’ tespitinde duran bir turizmci, şunları söyledi:
“Babadağ Hava Sporları ve Rekreasyon Merkezi örneğinde ilerliyorsak, ne kadar gerisinde olduğumuzu da bilelim. Babadağ’dan, sadece geçen yıl 162 bin uçuş yapılmış ve bu sene ki hedef 200 bin dolayında. Bir kere bu spor için pistlere ihtiyacınız var, ama o pistlerin de dünya standartlarında olması gerekiyor. Bakanlık listesinde de görünmeniz şart, ki bu tavsiye ‘güvenilir’ bir alan olduğunuzu tasdikliyor adeta! Babadağ’da; bin 200, bin 700, bin 800 ve bin 900 metredeki pistlerin varlığını bilenler ne dediğimizi iyi anlayacaktır. Mesela buradaki kalabalık için teleferik çalışmaları da gerçekleştiriliyor. Zira her sene inanılmaz bir turist kalabalığı burayı tercih ediyor. Bu da bölge insanının turizmden para kazanması ve yaşadığı coğrafyaya inanması demek. Bunu yaratmazsanız, ara ara birilerini görüntüler durursunuz!”
-TAVSİYE!-
Geçtiğimiz sene İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) bünyesinde gerçekleşen Doğu Akdeniz Turizm sempozyumu sırasında ‘Yamaç Paraşütü’ ve bu sporun Hatay’daki potansiyeli masaya yatırılmış, şu eksiklikler ve tavsiyeler paylaşılmıştı:
“Hatay’da, yamaç paraşütü yapılan veya potansiyeli olan yerlerin alt yapı eksikliklerinin olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenden dolayı, yamaç paraşütü sporu yapanların eğitim için çevre illere gitmektedirler. Yamaç paraşütü yapılan yerlerin, kalkış pisti veya alanına gidilen yolların bozuk olması veya olmayışı, gerekli düzenlemelerin yapılması gibi alt yapı eksiklikleri bulunmaktadır. Yamaç paraşütü eğitimleri sırasında yer eğitimi yapabilmek için bir alan bulunmadığı da gözlemlenmiştir.
Hatay, gerek iklimi ve gerekse bitki örtüsü ile yamaç paraşütü için 12 ay elverişli bir coğrafyaya sahiptir. Yamaç paraşütü hakkında acentalar bilgilendirilmeli ve gerekli işbirliği sağlanmalıdır. İlgili üniversite bölümü ile ilgili kurumların yapacağı işbirliği, yamaç paraşütüne olan ilgiyi artıracağı öngörülmektedir.”
Sempozyum sonuç raporu içinde, Hatay’da yamaç paraşütü yapılan ve potansiyeli olan yerler ise şöyle sıralandı:
İskenderun / Karaincir Tepesi, Hassa / Köroğlu Tepesi, Payas / Paşa Yaylası / Konacık Tepesi, Samandağ / Dor Mabedi, Samandağ / Meydan Köyü, Antakya / Serinyol, Arsuz Yolu üzerinde bulunan tepeler.
-ÖNERİLER-
Vali Doğan’ın ‘turizm alt başlıkları’ arasında sıraladığı ‘yamaç paraşütü’ için Hatay ne yapmalı noktasındaki öneriler ise şöyle:
– Hatay’ın iklim koşullarının, yamaç paraşütü sporunun 12 ay yapılmasına imkân sağladığından, turizm faaliyetlerini tüm yıla yayma konusuna öncelikli olarak önem verilmesi gerekmektedir.
– Eğitim amacıyla ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği yaparak, yamaç paraşütü geliştirilmeli ve yer eğitimi için alan tahsis edilmeli, gerekli alt yapı eksiklikleri giderilmelidir.
– Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, yamaç paraşütünü reklam ve tanıtım kampanyalarına eklemelidir.
– Yamaç paraşütü hakkında acentalar bilgilendirilmeli ve gerekli işbirliği sağlanmalıdır.
– Kamu kurumları ve özel sektör işbirliği ile yamaç paraşütü organizasyonları düzenlenerek, bilinirliği artırılmalı ve çekici hale getirilmelidir.
– Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından, Hatay’ın yamaç paraşütü haritası çıkartılmalıdır.
– Gerekli işbirlikleri saplanıp gerekli eksiklikler giderilerek, ilgili kurum ve kuruluşlarla iletişime geçilmeli, Yamaç Paraşüt Hedef Ligi veya Yamaç Paraşütü Mesafe organizasyonlarına dahil olunmalıdır.
– Yamaç paraşütü, diğer alternatif turizm türleri ile entegre edilerek paket turlar oluşturulmalıdır.
-PASTA BÜYÜK!-
Hatay’ın bu alanda ‘neden yatırım yapması’ gerektiğine dair cevabı, Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkan Yardımcısı Ali Cenk Yorulmaz versin! Yorulmaz, turizm içindeki doğa turizminin payının 400 milyar doları bulduğunu ve bunun 263 milyar dolarının macera turistlerinin yaptığı harcamalardan oluştuğunu belirterek, “Doğa ve kültür turizminde önemli bir yere sahip olan Türkiye’nin, bu pastadan pay alması için tüm paydaşların çalışmalara hız vermesi gerekiyor” dedi ve Hatay gibi bu alanda potansiyeli olan kentlerin pastadan pay alması için atması gereken adımlara işaret etti.
Konuya ilişkin Antakya Gazetesi’ne konuşan bir turizmcinin tespiti de tam da bu noktada!
“Mevcut pastadan pay almak içini, acil bir turizm stratejisi planı yapılması gerekiyor.”-Tamer Yazar-