Stadyumu nasıl yaptık?
Antakya’nın yenilenen Futbol Stadyumu’nun enerjisini güneşin kaynaklığında üretme fikrini hayata geçirmek için geç mi kaldık, yoksa bunun için harekete geçip, temiz enerjide mola almanın sırası mı?
1899 yılında kurulan Werder Bremen, 120 yıllık bir geçmişe sahip. Hali hazırda Bundesliga’da yer alan kulübün küme düşmüşlüğü de oldu, şampiyonluk kazanmışlığı da. Ancak bu kulübün diğerlerinden ayrılan ve fark yaratan bir yanı var.
Werder Bremen’in maçlarını oynadığı Weser Stadyumu 2012 yılında yenilendi ve teknolojik açıdan en gelişmiş sistemlerden biri haline geldi. 42 bin kişilik bu stat, çatısındaki 1,27 megawatt kurulu güce sahip güneş panelleri sayesinde kendi elektriğini üretiyor. Bu da, birbirinden ayrı 200 bin güneş paneli hücresi anlamına geliyor.
Dokuz yıldır güneş enerjisi kullanan Weser Stadyumu, yılda 500 ton karbon salınımının önüne geçiyor. Bu da, her hafta binlerce kişiyi ağırlayan ve ciddi miktarda elektrik tüketen bu yapıyı iklim değişikliğine karşı bir unsur haline getiriyor.
Werder Bremen, güneş enerjisine geçerken sadece doğayı değil, taraftarlarını da düşünmüş. Taraftarlar stadyumun ürettiği elektriğin %1’ini satın alabiliyor. Elektrik fiyatları ise değişken. Werder Bremen sahada ne kadar iyi oynarsa, elektrik tarifesi de o kadar düşüyor.
Peki, bizler, yılın büyük bir kısmını güneşin yakıcı sıcağında geçiren Antakya’nın yenilenen Futbol Stadyumu’nun enerjisini güneşin kaynaklığında üretme fikrini hayata geçirmek için geç mi kaldık?
-Tamer Yazar-