Milattan sonra 6. yüzyıla ait olduğu değerlendirilen tek parça taban mozaiğinin sergilenmesi için 9 yıldır yürütülen çalışmalar, gerçekleşen bir düğünle ve düğüne katılanların sosyal medya paylaşımlarıyla bir kez daha gündemde. Paylaşılanlar, Antakya’nın kadim zenginliğinin estetik yönünü bir kez daha ortaya koyuyor.
28 Aralık 2014 tarihinde yapılan ‘erken’ bir açılışla ilk etap sergi salonları ziyaretçilere açılan, 2. etap kısmı ise geçtiğimiz haftalarda tamamlanabilen Hatay Arkeoloji Müzesi, ‘Müze Otel’ olarak adlandırılan alanda sahip olduğu ‘mozaiklerle’, ikinci bir müze alanı ve adresi yaratmaya hazırlanıyor. Henüz resmi açılışı gerçekleşmeyen, ancak gerçekleşen bir düğün için ‘özel’ olarak kapılarını aralayan Müze Otel’in misafirleri tarafından sosyal medya üzerinden servis edilen mozaikler ise oldukça geniş bir kesim tarafından paylaşıldı. Yapılan yorumların kalabalığında ‘hayranlık’ içerikli mesajlar olduğu kadar, eleştiriler de yer aldı.
-9 YILLIK ÇALIŞMA-
2010 yılında, 5 yıldızlı bir otelin inşaat çalışması sırasında ortaya çıkan 1200 metrekarelik tek parça taban mozaiği, 9 yıllık hazırlık sürecinin ardından bu yıl içerisinde ziyarete açılacak. Projesi, ünlü mimar Emre Arolat tarafından koordine edilen ve çelik ayaklar üzerinde yükseltilen otelin alt tarafında kalan geniş bölümde, yönetimi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda olacak bir müze olarak hizmet vermesi beklenen alanda yer alan mozaiklerin yakın bir dönemde ziyaretçilere açılması bekleniyor.
-KAMUYA AÇIK!-
Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından Defne ilçesi Uğur Mumcu Alanı’nda gerçekleştirilen bir alt yapı çalışması sırasında bulunan birçok taban mozaiği de benzer şekilde ilgi ve merak uyandırmış, ancak Müze İdaresi ve ilgili kurumlar tarafından, bulunanlar, büyük bir gizlilik içinde muhafaza edilerek müzeye ait depolara kaldırılmıştı. Bugüne kadar haklarında tek bir açıklama dahi yapılmayan mozaiklerin ve beraberinde çıkan diğer eserlerin, ciddi anlamda onarıma ihtiyaç gösteren kısımları nedeniyle böyle bir yola başvurulduğu söylenirken, Müze Otel inşaatında ise farklı bir strateji uygulanmış ve ilk günden bugüne çalışmalar kamuoyuyla paylaşılmıştı. Bugün gelinen nokta itibariyle, mevcut mozaiklerin ve eserlerin bulunduğu alanın, en az mevcut müze kadar ilgi ve ziyaretçi çekmesi bekleniyor.
-BU DEFA KONUŞTUK!-
Bugüne kadar, ne Asi Nehri yatağında çıkan eski Roma mimarisine ait parçalar için ne de Defne Uğur Mumcu’da ortaya çıktığı ifade edilenler için bir açıklama ya da bilgilendirme yapan Müze İdaresi, Müze Otel ile beraber gündemdeki yerini korumayı sürdüren mozaik alan için ise detay vermeyi sürdürüyor. Konuya ilişkin konuşan Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Nalan Çopuroğlu Yastı, “Dünyanın tek parça ve en büyük taban mozaiği, şu anda Antakya’da ve Müze Otel Projesi’nin Bakanlığımıza ait müze kısmında. Mozaik, özgün yerinde sergilenecek ve çok yakın zamanda da ziyaretçileriyle buluşacak” derken, şöyle devam etti:
“Antakya’nın antik çağlardaki kent dokusunun bilinir olan kısmı, evlerin ve villaların taban mozaikleridir. Dolayısıyla, burada taban mozaikleriyle karşılaşmak bizi hiç şaşırtmadı. Bu eser de bir kere daha, Antakya mozaiklerinin, Türkiye’nin ve dünyanın en iyi ve en kaliteli mozaikleri olduğunu belgeledi. Buradaki çalışma, 17 bin metrekarelik bir alanda yapıldı. Antiokhaeia Antik Kenti’nin çekirdek dokusunda bulunan bir alan. Dolayısıyla burada villalar da, kamusal alanlar da vardı. 1200 metrekareye yakın tek parça mozaiğin, büyük bir kamusal alanın taban mozaiği olduğunu düşünüyoruz.”
-HALI GİBİ-
Müze Otel inşaatının altında uzanan mozaiklerin ‘kıvrımlı’ hali için de konuşan Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Nalan Çopuroğlu Yastı, buna neyin enden olduğu konusunda ise şöyle konuştu:
“Halı gibi kıvrımlı olarak dikkatleri çekiyor. Milattan sonra 526 ve 528 yıllarındaki büyük depremlerin sonucu, eser o şekilde kıvrılmış. Kısmen korunmuş, kısmen belli yerlerinde tahribat olmuş. Dünyanın tek parça ve en büyük taban mozaiği, şu anda Antakya’da ve Müze Otel Projesi’nin Bakanlığımıza ait müze kısmında. Mozaik, özgün yerinde sergilenecek ve çok yakın zamanda da ziyaretçileriyle buluşacak.”
-YORUMLAR-
Bir düğün için kapılarını özel olarak aralayan ve henüz resmi açılışı dahi yapılmayan Müze Otel noktasında, misafirler eliyle sosyal medyaya dağılan ‘mozaik’ eserlere ait fotoğraflar için yapılan yorumlar ise oldukça farklı…
H.K. >> Bir düğün nelere kadir? Biz de diyoruz, bu bölgedeki hazırlık, temizlik, düzenleme de neyin nesi! En çok da hizmetin yapılma hızı dikkatimizi çekmişti! Biliyorsunuz, en basit mazgal kapağı bile değiştirdiklerinde, mazgaldan çıkan taş-toprağı bir iki gün olduğu yerden kaldırmaz bizdeki belediyecilik algısı! Ama Müze Otel’in etrafından yapılan yol ve kanal düzenleme çalışmasında ödülü hak ettiler. Meğerse düğün varmış! Keşke şehrin her köşesinde böyle koca koca düğünler olsa da, bu şehir artık bir şeye benzese, benzetilse!
U.J. >> Paylaşılanlara yakından, çıplak gözle bakmak isterim. Muhteşem gözüküyorlar. Ama mozaikler kadar, otelin mimarisi de inanılmaz. Ben, arı kovanına benzetiyorum, hani göz göz! Kimi eleştiriyor; üstte otel, aşağıda müze olayını, ama bence farklı! Dikkat de çekecek… Hem, otelin tanıtımını yapacak profesyonel ekip, bu mozaiklerin de reklamını ve pazarlamasını doğal olarak yapacak. Yani bir taşla iki kuş!
M.D. >> Bence, Müze’nin şu an ki halinden daha fazla ilgi çekecek. Bir kere, dikkat çekici bir yapı içinde ve sunum estetiği de mevcut müzeden çok daha iyi. Antakya için güzel olacak diye düşünüyorum. Eleştirerek vakit kaybetmeyelim! Güzel bir yatırım olmuş. Müze açılınca daha iyi anlayacağız tabi! Dilerim, şu an var olan sunum hatalarına burada düşülmez. -Tamer Yazar-