Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İller Bankası Ankara Genel Müdürlüğü ve Adana Bölge Müdürlüğü, Hatay Valiliği ve Antakya Belediyesi işbirliği ile gündeme taşınan Kurtuluş Caddesi, yıllar içinde betona teslim edilen tarihi kimliği için ‘zarardan dönüş yolunu’ tespit etmeye çalışa dursun, merak konusu, geride kalanlar!
Ankara destekli olarak gündeme taşınan, AK Parti Hatay Milletvekilleri Hüseyin Yayman ve Sabahat Özgürsoy Çelik’in katkıları ile güçlenen Kurtuluş Caddesi Sokak Sağlıklaştırma Projesi, Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın ‘Yayalaştırma’ önerisi ile önemli bir aşamaya geldi. Yüzlerce yapının arasında kalan ‘dün’ hikâyesini bugünle barıştırmayı hedefleyen proje, birçok aşamadan oluşacak ve yapılacak çalışmalar konusunda da, Antakya Belediyesi’ni, proje merkezine yerleştirecek. Ancak tam da bu noktada soralım!
‘Dünyanın ışıklandırılan ilk caddesi’ ünvanlı bir caddenin sağlıklaştırma projesini organize edecek ve koordinasyonunu sağlayacak olan Antakya Belediyesi, kendi kurumsal kimliğinin bir önceki yönetim döneminde ortaya koyduğu yanlışları ne yapacak? Hatay Gazi Evi’nin olduğu yer başta olmak üzere, tescilli evlerin orta yerine serilen asfalt için bir düzeltme yapacak mı? Kent kimliğinin önemli yapıları ile ters orantılı ilerleyen bu çalışma için ek bir ‘projelendirme’ hayata geçirecek mi? Asıl olarak da, bu tür büyük yanlışlarla tarihi kent kimliğinde oluşacak olası başka yanlışların önlenmesi adına, önleyici adımlar atacak mı? -Tamer Yazar-