Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tekneyle gezelim gezmesine de…

Gezerken ne göreceğiz? Asi

Gezerken ne göreceğiz?

Asi Nehri için ‘tertemiz oldu ve eski neşesine kavuştu’ diyen yerel idareyi, bahse konu nehrin kent merkezinden geçtiği noktalara davet edelim. Davet ettiğimiz nehrin istemeye istemeye biriktirdiği çöpleri işaret etmeyi ise unutmayalım!

1 Ağustos tarihli Hatay Büyükşehir Belediyesi twitter paylaşımında, “Burası Asi! Dünya’nın 5., Avrupa’nın 2. ve Türkiye’nin en büyük arıtma tesisi ile Asi’ye temiz su deşarj ediyoruz” mesajı verilirken, Asi’ye indirilen gezinti teknesinin Asi içinde ilerleyen halinden de bir kare paylaşılıyor. Ama sadece bu da değil! Aynı paylaşımın ikinci notu aynen şöyle… “Medeniyetlere can veren Asi Nehri, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı arıtma tesisleriyle tertemiz oldu ve eski neşesine kavuştu.”
İfade edilenle eldeki nehir konusunda sorun yaşayan vatandaş ise, Asi Nehri’nin Antakya kent merkezinden geçtiği kısımlarının, köprüleri noktasında bakımsız, ayrıca çöp ve kir içinde olduğunu söylerken, durumdan şikâyetçi olduğunun altını özenle çiziyor. Çizerken de, Asi Nehri’ne indirilen tekne ile beraber, nehrin suları üzerinde ilerleyenleri, bu çöp ve kirin dışında neyin karşılayacağını merak ediyor.
Vatandaşın işaret ettiği o noktada durup, ilgili ve sorumlu yerel idareye tek bir şey soralım o zaman… Kurumsal anlatımın ‘tertemiz ve neşeli’ Asi Nehri ile bugün yaşanan kir ve çöp içindeki Asi Nehri’nden hangisi bu kentin gerçeği?
O gerçeğe iliştirilen vatandaş eleştirisi, nehrin bahse konu yakasında oturan bir Antakyalıdan gelsin…
“Ortaya konan ciddi bir emek var. Büyük yatırımlar var. Harcanan paralar var. Ama sonuç da ortada! Peki, insanların, harcanan emeğe, ortaya konan yorgunluğa eklediği bu saygısızlık niye? Nasıl oluyor da, yaşananları sahiplenmiyorlar? Bu cevabı, herkes gibi ben de merak ediyorum. Ama madem bir saygısızlık var, bunun bir karşılığı olmalı. Hep denilen, hep yazılan gibi… Uyarmak bir yere kadar! Cezası olmalı! Nehre çöp atmanın bir cezası olmalı…” -Tamer Yazar-