Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yerli çelik üretimi şart koşulmalı

Milletvekili Mevlüt Dudu, demir

Milletvekili Mevlüt Dudu, demir çelik sektörünün darboğazda olduğunu vurguladı ve sorunlarını meclis gündemine taşıdı …
CHP Hatay Milletvekili ve PM Üyesi Av. Mevlüt Dudu, Türkiye’de demir çelik sektörünün, darbo-ğazda olduğunu belirtti, ağırlaşan sorunların istihdamda olumsuz etkileri sonucu 5 bine yakın işçinin işsiz kaldığını ifade etti ve bu konuda TBMM Başkanlığı’na kapsamlı bir Araştırma önergesi verdi. Milletvekili Mevlüt Dudu, önergesinde, ABD Başkanı Donald Trump’un ABD çelik üreticisini korumak için aldığı önlemleri hatırlattı ve yerli çelik üretiminin şart koşulmasının önemine vurgu yaptı.Nursan Çelik 17 aydır üretim yapamıyor …
Sektörün daralması nedeniyle Türkiye’nin en büyük çelik fabrikalarından Payas’ta kurulu Nursan Çelik Sanayi ve Haddecilik A.Ş,’nin 17 aydır üretim yapmadığını, bu yüzden 1000’e yakın ailenin büyük bir maddi sıkıntıya düştüğünü belirten Milletvekili Mevlüt Dudu, intiharın eşiğine gelen işçilerin yanı sıra, pek çok ailenin parçalandığını, evlilik birliğinin bitmesi ile sonuçlanan trajedilerin yaşandığını ve yaşanmaya devam ettiğini bildirdi.
Türkiye’deki sanayileşme açısından büyük önem taşıdığını belirttiği demir çelik sektörünün; inşaat, makine ve otomotiv sektörü açısından da büyük önem arz ettiğine değinen Milletvekili Mevlüt Dudu, sanayileşme açısından çok önemli olduğunu bildirdiği çelik sektöründe dolaylı istihdamla birlikte yaklaşık 500 bin kişinin çalıştığını ifade etti.
Türk çelik sektörünün İskenderun Bölgesi, Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi’nde 51 milyon tonluk üretim kapasitesine sahip olduğuna değinen, bu kapasitenin tam olarak kullanılmadığı için Türkiye’nin bugün çelik ithalatçısı konumuna düştüğüne dikkat çeken Milletvekili Mevlüt Dudu, önergede şunlara yer verdi: “Türk hükümetinin Rusya ve Çin’in ürettiği ‘dampingli’ çeliğine karşı Türk üreticisini koruyan hiçbir önlem almaması, dış politikada yapılan büyük hatalar ve Ortadoğu pazarındaki istikrarsızlık sonucunda sektörde büyük bir darboğaz yaşanmaktadır. Bunun sonucunda çelik sektöründe başta Nursan Çelik Sanayi ve Haddecilik A.Ş başta olmak üzere çok sayıda tesis, faaliyetini durdurmak, yavaşlatmak ya da vardiya sayısını azaltmak zorunda kalmıştır. 5 bine yakın işçi, işsiz kalmıştır. 2011’de 20 milyar dolar seviyesindeki Türkiye’nin çelik ürünleri ihracatı 2016 yılında 10,8 milyar dolara kadar düşmüştür.
Ortadoğu’ya çelik ihracat pazarı büyük oranda gerilemiştir. Ülkemizin Mısır, İsrail, Fas, Suudi Arabistan, Yemen, Cezayir, İran, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Rusya’ya yaptığı ihracat büyük ölçüde azalmıştır. Pazar kaybı, Uzakdoğu ve Güney Asya ülkelerinde daha yüksektir.Çelik ithalatımız ise 2012’de 11.8 milyon ton iken 2014 yılında bu oran 13.8 milyon tona, 2015 yılının ilk 10 aylık döneminde 15.8 milyon tona fırlamıştır. 2016 yılında kısmi toparlanma görülmüştür. 2016 yılının ilk 9 ayında Türkiye’nin toplam çelik ithalatı 14 milyon tona düşmüştür. Ancak aynı dönemde çelik ihracatımız 12.5 milyon ton seviyesinde kalmıştır. Bu anlamda çelik ihracatının ithalatı karşılama oranı %150’lerden %94 seviyesine gerilemiştir. Türkiye şu anda en çok Rusya, Çin, Ukrayna ve İngiltere’den çelik ithal etmektedir.”
Çelik sektörüne devlet yardımı yapılmalı …
2000-2012 yılları arasında sistematik biçimde yılda ortalama %7 büyüyen sektörün, 2015 yılında %7.4 oranında küçüldüğünü belirten Milletvekili Mevlüt Dudu, araştırma önergesinde şunlara değindi: “ABD Başkanı Donald Trump, göreve başlar başlamaz, Çin’e karşı önlem alarak, ABD’li üreticiyi koruma tedbirlerini devreye sokmuş ve ABD’nin tüm projelerinde ABD çeliği kullanılmasını şart koşmuştur. Benzer şekilde Türkiye’de de Yap-İşlet-Devret modeli dahil kamu kaynakları kullanılarak gerçekleştirilecek tüm projelerde, yerli çelik kullanımı şart koşulmalıdır. Bu çerçevede; çelik sektörüne devlet yardımı yapılması, kamu projelerinde Türk çeliğinin kullanımının şart koşulması ve dampingli çelik ithalatının gellenmesi için gereken önlemlerin alınması gerekmektedir.”-Mehmet ÖZGÜN-