Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Depremler yokluyor!

Peki, biz ne yapıyoruz?

Peki, biz ne yapıyoruz?

AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı verilerine göre, önceki gün saat 21:51’de, merkez üssü Elazığ Dambüyük mevkiinde 3.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Hatay’ı ilgilendiren kısmı, depremin, Doğu Anadolu fay hattının geçtiği illerden birinde gerçekleşmiş olması! Hatay da bu hat üzerinde!

Türkiye’de, depremselliği yaratan 3 fay hattı bulunuyor. Kuzey Anadolu fay hattının geçtiği yerleşim alanları; İzmit, Adapazarı, Düzce, Bolu, Çankırı, Merzifon, Erbaa, Niksar, Erzincan, Erzurum, Varto ve Van şeklinde sıralanırken, Batı Anadolu fay hattının geçtiği adresler ise Aydın, İzmir, Kütahya, Denizli, Isparta, Manisa, Afyon, Dinar ve Gediz olarak dikkat çekiyor. Hatay coğrafyasını ilgilendiren kısım ise Doğu Anadolu Fay Hattı! Doğu Anadolu fay hattının geçtiği iller; Hatay yanı sıra; Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Elazığ ve Bingöl’den oluşuyor.
Son yaşanan deprem, Hatay’ın da üzerinde yer aldığı Doğu Anadolu fay hattı üzerinde gerçekleşti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı verilerine göre, önceki gün saat 21:51’de, merkez üssü Elazığ Dambüyük mevkiinde 3.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin 10.73 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde, can ve mal kaybı oluşmadı. Ancak fay hattının Hatay ucunda yaşayanlar, benzer soruları sormaya devam etti, ediyor!
-SORU NET!-
Sorulan ve paylaşılan şey aynı! Depreme hazır mıyız? Deprem anına şartlarımız hazırlıklı mı? Toplanma alanlarından kurtarma ekiplerine, mevcut bina stokundan riskli kalabalığa, cevaplarımız net mi?
Olası bir depremde yıkılma riski olduğundan bahsedilen Vakıf İşhanı ise bu soru kalabalığı içinde yer alan binalardan biri. Kurumlar arası görüşmelerin ana adresi olmaya devam eden bina için ‘sonucun ne olacağı’ henüz net değil. Ancak beklenti, bu konuda bir an önce karar verilmesi ve uzun zamandır ‘boş’ ve ‘bakımsız’ halde bırakılan yapının yıkılması!
-TARİHİ EVLER!-
Olası bir depremde en fazla korkutan alanlardan biri de, kentin eski dokusunu ayakta tutmaya çalışan doğu yakası! Yüzlerce tescilli eve ev sahipliği yapan bölge ciddi bakımsızlık ve terk edilmişlik içinde. Birçoğu kaderine teslim edilmiş ve yıkım süreci zamana bırakılmış evlerin kalabalığı, deprem gerçeğinde ciddi bir kaybın yaşanacağının da en büyük karşılığı! Bu konuda kent idarecilerinden ya da yerel yönetimlerden makro çözümleme ve sahiplenme bekleyenler mi? Bu bekleyişlerine ekli umutlarını muhafaza etmeyi sürdürüyor. -Tamer Yazar-