Gümrük Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edildi edilmesine de, gündemi, ‘silah edinme’ hakkının kanun düzenlemesi içine yerleştirilmesi oluşturdu. Şiddetin coğrafyasında ‘tehlikeli bir şekilde silahlanıyoruz’ tartışmasında duruma eleştiri ekleyen isim ise, Hatay Barosu Avukatlarından Hatice Can oldu…
Gümrük Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edildi. AK Parti Milletvekillerince Meclis Başkanlığı’na sunulan kanun teklifiyle, Gümrük Kanunu’nun, “Transit Rejimi Altında Taşınan Eşyaya Uygulanacak Hükümler” bölümünde değişiklik yapılıyor. Ancak yapılan düzenlemede asıl dikkati çeken kısım, ‘silahlanma’ başlığında! Zira Komisyon’da kabul edilen teklifle beraber, zati silah müessesesinden yararlanan Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’nde genel müdür, genel müdür yardımcısı, daire başkanı ile merkez ve taşra teşkilatında görevli kaçakçılık ve istihbarat müdürü, bölge amiri, kısım amiri ve gümrük muhafaza memuru unvanlı personelin, uhdesindeki zati silahı, emeklilikte de bulundurabilmesine imkan tanınacak.
-YAŞANANLAR!-
Türkiye coğrafyasında, ateşli silahlarla meydana gelen ölümlerin ciddi rakamlar oluşturduğuna dikkati çeken ve aslında tam tersi bir yolda ilerlenmesi gerekirken, daha çok silahı daha fazla insanla buluşturma gayretinde ilerlediğimizi ifade eden, Hatay Barosu Avukatlarından Hatice Can, “Bu durum, var olan riski daha farklı boyutlara taşıyabilecek bir girişim” dedi.
Bir dönem, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) Onur Kurulu’nda da yer alan ve bu alandaki çalışmalarıyla tanınan, Avukat Hatice Can, “Bireysel silahlanmaya karşıyız” derken, “Bireysel anlamda yaşanan şiddetin bu kadar arttığı bir dönemde ve o şiddete neden olanların başında da ateşli silahların geldiğinin gerçeğinde, atılan bu adımı anlamak çok da mümkün değil” şeklinde konuştu.
Avukat Can, Eylül ayı içinde, Antakya’nın Karaali Mahalle’sinde, kız isteme tartışması yüzünden cinnet geçirdiği tahmin edilen bir kişinin silahla 4 kişiyi öldürme olayı ile tavan yapan ‘silahlı şiddetin’ de bu başlık kapsamında çok iyi okunması ve üzerinde düşünülmesi gereken bir konu olduğunun altını çizdi.
–NE OLDU?-
Teklifteki, “gümrük muhafaza memurlarının emeklilikte zati silah edinmelerini öngören düzenlemeye” ilişkin görüşünü dile getiren CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, CHP’nin bireysel silahlanmaya karşı olduğunu belirtti. Gümrük muhafaza memurlarının sivil hayatta silah ihtiyacı olacağını düşünmediğini dile getiren Tarhan, ilgili maddenin teklif metninden çıkarılmasını istedi.
Bunun üzerine, Komisyon Başkanı Mustafa Elitaş, kolluk personeli arasında yalnızca gümrük muhafaza memurlarının bu hakka sahip olmadığına dikkati çekti. İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk da, düzenlemeyle, 15 yıl memurluk yapıp daha sonra gümrük memurluğuna geçenlerin de bu haktan yararlanmış olacağını savunarak, bunun uygun olmadığını savundu. Eleştirileri cevaplayan Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur ise, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın yanı sıra Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü personelinin de Türkiye’nin adli kolluğu olduğunu belirtti. Gümrük muhafaza personelinin zaten silah taşıma ruhsatının bulunduğunu, emekli olduktan sonra ruhsatının devam ettiğini söyleyen Batur, “Ekstra silahlanmayı teşvik edecek en ufak bir durum zaten bizim ajandamızda olamaz. Burada fark şudur; diğer 3 kurumda personel kendi silahlarını satın almaktadır, emekli olduktan sonra silah ruhsatı harcını devlet ödemektedir. Burada da tamamen aynı uygulamayı getiriyoruz. Bölge müdürlerinin sayısı 18, gümrük muhafazanın mevcut kadrosu 6 bin kişi” diye konuştu.
CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ise, silahın amacı dışında çok fazla kullanıldığını, silahlanmanın teşvik edici değil tam tersine caydırıcı olması gerektiğini ifade etti. MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter de, gümrük muhafaza memurları stratejik bir görev yaptığını belirterek “Onların bu konuda desteklenmesi ve yapılan düzenlemeyi çok önemli görüyoruz. Bu hakkın gümrük muhafaza memurla-rına çok görülmemesini istiyoruz” dedi.
-VATANDAŞ!-
Konuya ilişkin konuşan ve Ankara’dan çıkan Onay’ı değerlendiren sokaktaki vatandaş ise şunları söyledi:
Z.P. >> Kadına şiddeti konuşuyoruz. En son Antakya Karaali’de yaşanan katliamı ise unutmuyoruz. Peki, var olan silahların denetimini bile yapamazken, daha fazlası ile kimin ve neyin güvenliğini sağlıyoruz. ‘Hak’ diyoruz! Ne adına bu silah edinme hakkı? Kim adına? Biz, daha var olan şiddete çözüm bulamamışız, ama daha fazla insanın eline silah tutuşturuyoruz.
H.U. >> Bir kadın olarak, haberi öncesinde okumuştum, ama Komisyon’dan geçtiğini bilmiyordum. Korkutucu. Sadece korkutucu. Devlet eliyle insanlara, ‘al bu silah senin olsun, bu senin en doğal hakkın’ dememeliyiz. Ama sanırım hep dedikleri gibi! Burası Türkiye ve burada yaşanan her anormallik, ‘normalmiş’ gibi paketleniyor! -Tamer Yazar-