Çevre yolu fonksiyonu…
Erzin gişelerden başlayıp Sarımazı gişelerine kadar olan Hatay Otoban Yolu, ücretsiz hale dönüşüyor. Otobanın, çevreyolu işlevini üstleneceği kaydedildi. Bölge Milletvekillerinin girişim ve ısrarlı takibi sonrasında, yakın süre içinde bu yönde bir kararnamenin yayınlanacağı belirtildi.
Erzin-Sarımazı otoban yolunun ücretsize dönüşmesinde, bölge milletvekilleri içinde, özellikle Hüseyin Yayman, Lütfi Kaşıkçı ile Suzan Şahin’in ısrarlı girişim ve takibinin etken olduğu belirtiliyor.
Erzin-İskenderun hattında trafiği rahatlatmak, bu bölgede gündüz ve akşam saatlerinde yoğunlaşan ulaşımı kolaylaştırmak için otobanın ücretsiz hale getirilmesi isteniyordu. Bu konuda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Hatay Milletvekillerinin ziyaretinde bu yönde bir söz vermişti.
MHP Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, 13 Ekim 2018 tarihinde, Erzin ile İskenderun arasındaki otoyolun çevre yoluna dönüştürülerek, hem sürücülerin zaman kaybının önüne geçileceğini hem de bölgede sıkça yaşanan trafik kazalarının minimize edilmesinin sağlanacağını kaydederek, bu konuda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye bir soru önergesi sunmuştu.
MHP’li Vekil Kaşıkçı’nın 1 yıl önceki önergesi ve soruları şöyleydi:
“Hatay’ın sanayi merkezlerinden; Erzin, Dörtyol, Payas ilçeleri sanayi işletmelerine bağlı araçlar, dolum tesislerine sefer yapan vatandaşlarımızın yoğun olarak kullandıkları Erzin-Dörtyol ilçeleri arasını 14 km, Dörtyol-Payas ilçeleri arasını 9 km mesafede kat etmekte ve bu kısa mesafeler için geçiş ücreti ödemektedir. Bu durum, vatandaşlarımızın D-817 karayolunu kullanmalarına, ağır tonajlı ve tehlikeli madde sevkiyatı yapan taşıtların yoğunluğuna, böylece bu yolun sağlıklı ve işler halini kaybetmesine sebep olmaktadır. D-817 karayolunda son yıllarda yaşanan trafik kazalarının yoğunluğu da dikkat çekmektedir.
Bu kapsamda;
1.Erzin ilçesinden başlayarak İskenderun ilçemize kadar devam eden otoyolun çevre yoluna dönüştürülmesi konusunda yapılan çalışmalar nelerdir ve bu çalışmalar hangi aşamadadır?
2.Erzin-Dörtyol-Payas ilçelerimizde, ağır tonajlı ve tehlikeli madde sevkiyatı yapan taşıtlara güvenli bir seyir rotası oluşturulması için bir planlama yapılmakta mıdır?
3.Bu ilçelerimizde taşıt trafiğini rahatlatacak bağlantı yollarının yapılması için projeleriniz nelerdir.
4.Adana batı girişi ile Ceyhan ilçesi otoban girişi arasına yer alan yaklaşık 67 km’lik mesafenin ücretsiz olması örneğinde olduğu gibi, Hatay İlimizde de otoban gişelerinin sadece şehrimizin giriş ve çıkışında bırakılması mümkün müdür?” -Cemil Yıldız-