Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Biri Trabzon’da…

Diğeri Hatay’da… Trabzon’un Maçka

Diğeri Hatay’da…

Trabzon’un Maçka ilçesindeki Karadağ’ın Altındere Vadisi’ne bakan eteğinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayalar oyularak inşa edilen, halk arasında “Meryem Ana” adıyla bilinen Sümela Manastırı’ndan damlayanlar, Hatay’ın Defne ilçesinde, 500 rakımlı bir tepenin zirvesinde yer alan 1500 yıllık Saint Simon Manastırı’nın hikâyesine karışıyor…

Antakya’dan Defne’ye, Samandağ’dan Payas’a uzanan sayısız adresinde biriktirdiği tarih ve kültürü ile turizm pastasından hak ettiği payı alması beklenen Hatay, yaşadığı sorunlara, bu başlıkta düzenlediği çalıştaylar eliyle de çözüm bulamıyor. Bunun en can alıcı adreslerinden biri, bir dönem ‘Samandağ’ ve ‘Defne’ ilçeleri arasında ‘sahiplik’ tartışması yaratan, Saint Simon Manastırı.
Bir örneğinin de Suriye’de olduğu bu 1500 yıllık inanç merkezi, çok uzun bir zamandır bu alanı sahiplenecek kurumların varlığında, çözüm bekliyor. Yaşadığı kirlilik, bakımsızlık, Manastır alanında yer alan yıkıntı bir binadan kalan kısımlar, güvenlik ve çok daha fazlası noktasında cevap arayan Saint Simon örneği bir tarafa, Trabzon’daki Sümela Manastırı, ziyaretçi rekoru kırıyor. Peki, Sümela’nın hikayesi mi?
-220 BİN-
Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden olan, restorasyon çalışmalarının birinci bölümünün tamamlanmasının ardından 25 Mayıs’ta ziyarete açılan Sümela Manastırı’nı, yaklaşık 4 ayda 220 bin turist ziyaret etti.
Trabzon’un Maçka ilçesindeki Karadağ’ın Altındere Vadisi’ne bakan eteğinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayalar oyularak inşa edilen, halk arasında “Meryem Ana” adıyla bilinen Sümela Manastırı’nda, Şubat 2016’da çalışma başlatıldı. Bu kapsamdaki restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi projelerinin birinci etabı, bu yıl Mayıs’ta tamamlandı. Restorasyon çalışmaları nedeniyle yaklaşık 4 yıldır ziyarete kapalı bulunan manastırın birinci avluya kadar olan bölümü, 25 Mayıs’ta açıldı. Yerli ve yabancı turistler, görkemli yapıya yoğun ilgi gösteriyor.
Maliyeti yaklaşık 40 milyon lira olan çalışmaların ikinci etabı ise devam ediyor. Sümela Manastırı’nın tamamının, 2020’de ziyarete açılması planlanıyor.
Sümela Manastırı, ziyarete açılmasından 30 Eylül’e kadar olan yaklaşık 4 aylık dönemde, 220 bin kişiyi ağırladı. Manastırı yılsonuna kadar 300 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
Soralım mı? Benzer rakamları ve turist yoğunluğunu, Saint Simon Manastırı için ne zaman kullanırız? Asıl olarak da… Dünden bugüne ve bugünden yarına eklenen sorunları, ne zaman sıfırlarız? -Tamer Yazar-