Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Arapça, Ana Dil…

Hatimoğulları, Bakanlığın Arapça Dili

Hatimoğulları, Bakanlığın Arapça Dili için “Yabancı Dil” tanımını reddetti!

Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Arapça dilinin “Yabancı Dil” statüsünde öngörülmesi uygulamasına karşı çıktı ve “Arapça dili, ana dildir” tanımlaması yaptı. Hataylı Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle de konuyla ilgili bir soru önergesi verdi.
Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, önergesinde şunları kaydetti:
“Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 8 Ekim 2012 tarihinde alınan kararla, 18 Aralık, bütün dünyada ‘Dünya Arapça Günü’ olarak ilan edilmiştir. 22 ülkenin resmi dili olan Arapça, dünya üzerinde 500 milyon insan tarafından konuşulmaktadır. Türkiye’de yaşayan halklar arasında ise anadil olarak Arapça oldukça yaygın konuşulmaktadır.
Ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıfların müfredatında, ‘Yaşayan Diller ve Lehçeler’ ve ‘Yabancı Dil’ olarak seçmeli dersler yer almaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından, ‘2020-2021 Eğitim Öğretim Yılında Okutulacak Seçmeli Dersler’ başlığı altında, Bakan Yardımcısı Mustafa Safran imzası ile 18 Aralık 2019 tarihinde gönderilen yazıda ifade edildiği şekliyle, ‘Yaşayan Diller ve Lehçeler’, ‘Ülkemizde var olan yaşayan diller ve lehçeleri gelecek kuşaklara aktarabilmek ve bu alanda toplumun da ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla 2012-2013 eğitim öğretim yılından seçmeli olarak uygulanmaya başlanan…’ olarak anlatılmaktadır. ‘Yabancı Dil’ kapsamında yer alan Arapça dersinin, okul müdürlüklerinin imkan ve şartları kapsamında, kendileri tarafından hazırlanıp Bakanlıkça onaylanacak öğretim programları doğrultusunda okutulabileceği belirtilmektedir.”
Milletvekili Hatimoğulları, önergesinde şu soruları sordu:
1. Arapça dili neden ‘Yabancı Dil’ olarak kabul edilmiştir? Türkiyeli ve anadili Arapça olan yurttaşlar, ‘yabancı’ olarak mı görülmektedir?
2. Tam da Dünya Arapça Günü’nde, okullara 2020-2021 eğitim öğretim yılı için gönderilen yazıda, Arapça’nın ‘yabancı dil’ statüsü ile müfredatta yer bulması kötü bir tesadüftür. Yıllardır müfredatta yabancı dil seçmeli dersi olarak sunulan Arapça dilinin ülkemizde yaşayan diller olarak görülmesi için, Bakanlığınız tarafından çalışmalar yapılacak mıdır?
3. ‘Yabancı Dil’ kapsamında yer alan Arapça dersinin, okul müdürlüklerinin imkan ve şartları kapsamında, kendileri tarafından hazırlanıp Bakanlıkça onaylanacak öğretim programları doğrultusunda okutulabilecek olması, bahsedilen ‘imkan ve şartlar’ olmadığı takdirde, çocuklar tarafından dersin seçilemeyeceği anlamına gelmektedir. Bu da müfredatın müdürlükler nezdinde uygulanırlığının keyfiliğine neden olabilir. Buna engel olacak çalışmalarınız var mıdır?
4. Türkiye’de yaşayan halkların, anadilinde eğitim alabilmeleri için Bakanlığınız tarafından çalışmalar yapılacak mıdır? -Cemil Yıldız-