İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan son duyuru, Hatay’da son dönem en fazla tartışılan bir soruyu İstanbullular nezdinde cevaplandırdı. Yapılan son çalışma, İstanbul’un her bir ilçesindeki ‘deprem toplanma alanlarını’ adresleri bağlamında netleştirdi. Peki, bizler, eldeki bina kalabalığı içinde neredeyiz? Olası bir depremde nerede toplanacağız? Biliyor muyuz?
Manisa, Ankara ve son olarak Elazığ Depremi… Son zamanlarda ülke genelinde yaşanan depremler sonrasında tedirginlikleri artan vatandaşlar, tedbirli hareket etmek istiyor. Vatandaşlar, özellikle de deprem toplanma alanları hakkında bilgi almak istiyor. Ancak bu soru, birinci derecede deprem bölgesi olan Hatay’da dahi hala 3 bilinmeyeni bir denklem gibi! Cevabı kimse tarafından bilinmiyor! Ancak bu konuda örnek bir çalışmaya imza atan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe ilçe tespit ettiği deprem toplanma alanlarını, açık ve detaylı adresleriyle beraber tespit etti, ardından da bu tespitini, hazırladığı bir web adresi üzerinden İstanbulluların hizmetine sundu. Artık her İstanbullu, belirlenen bu adrese girip, bölgesindeki deprem toplanma alanını bulabiliyor.
-39 İLÇE-
Örnek bir çalışma ile Hatay gibi kentlere de örnek olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, bu kapsamda sürdürdüğü çalışmalar kapsamında, 39 ilçenin “Toplanma ve Geçici Barınma Alanları”nı belirledi.
Uygulanan modelde; toplanma alanı seçim kriterleri saptandı, puanlama yöntemi uygulandı ve AFAD, AKOM, Kıyı Emniyet Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile ilgili birçok kurumun içinde yer aldığı bilimsel altlıklara dayalı olacak şekilde bir model ortaya konuldu. Sehirharitasi.ibb.gov.tr adresinde yayımlanan haritada; Toplanma Alanları yeşil, Kapalı Geçici Barınma Alanları mavi ve Açık Geçici Barınma Alanları turuncu renkle işaretlendi. Taksim’de “Topçu Kışlası” yapılmak istenen, ancak halkın tepkisinin ülke çapında direnişe dönüşmesi üzerine park olarak kalan Gezi Parkı da Geçici Barınma Alanı olarak belirlendi.
-KİM BİLİYOR?-
Son Elazığ Depremi ile beraber, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerindeki iller bağlamında ufak çapta bir sarsıntı geçiren ve konuya ilişkin konuşan uzmanların sık sık gündeme taşıdığı Hatay noktasında görev yapan kamu idarecilerine soralım mı?
Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur’a, Antakya Kaymakamı Orhan Mardinli’ye, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı’ya, Belen Kaymakamı Hayrettin Baskın’a, Defne Kay-makamı Nevzat Şengök’e, Dörtyol Kaymakamı Murat Bulacak’a, Erzin Kaymakamı Ahmet Demirci’ye, Hassa Kaymakamı Yusuf Turan’a, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden’e, Kırıkhan Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu’na, Kumlu Kaymakamı Ercan Kayabaşı’ya, Payas Kaymakamı Dr. Polat Kara’ya, Reyhanlı Kaymakamı Ali Candan’a, Samandağ Kaymakamı Murat Kütük’e ve Yayladağı Kaymakamı Tahir Yılmaz’a…
Hatta yerel idarecileri de ekleyelim listemize ve… Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a, Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı’ya, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz’a, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven’e, Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül’e, Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel’e, Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin’e, Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu’na, Hassa Belediye Başkanı Mehmet Karataş’a, İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Fatih Tos-yalı’ya, Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz’a, Kumlu Belediye Başkanı Mehmet Deli’ye, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan’a, Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu’na, Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz’a ve Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Sayın’a da soralım!
Bu da yetmesin ve Hatay gündemini meşgul eden konu başlıklarını Ankara’ya taşıyan; Hatay Milletvekili (Ak Parti) Hacı Bayram Türkoğlu’na, Hatay Milletvekili (Ak Parti) Hüseyin Yayman’a, Hatay Milletvekili (Ak Parti) Abdulkadir Özel’e, Hatay Milletvekili (Ak Parti) Hüseyin Şanverdi’ye, Hatay Milletvekili (Ak Parti) Sabahat Özgürsoy Çelik’e, Hatay Milletvekili (CHP) İsmet Tokdemir’e, Hatay Milletvekili (CHP) Mehmet Güzelmansur’a, Hatay Milletvekili (CHP) Serkan Topal’a, Hatay Milletvekili (CHP) Suzan Şahin’e, Hatay Milletvekili (MHP) Lütfi Kaşıkçı’ya ve Hatay Milletvekili (TİP) Barış Atay Mengüllüoğlu’na da soralım…
–
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan son duyuru, Hatay’da son dönem en fazla tartışılan bir soruyu İstanbullular nezdinde cevaplandırdı. Yapılan son çalışma, İstanbul’un her bir ilçesindeki ‘deprem toplanma alanlarını’ adresleri bağlamında netleştirdi. Peki, bizler, eldeki bina kalabalığı içinde neredeyiz? Olası bir depremde nerede toplanacağız? Biliyor muyuz? Bunu sorguluyor muyuz? Konunun cevapsızlığı için tartışıyor muyuz?
-Tamer Yazar-