Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İdlib’de yükselen tansiyona

Şam’dan Son Hamle! Suriye

Şam’dan Son Hamle!

Suriye Ordusu’nun son dönemdeki operasyonları, artan göç, Ankara’nın sınır hattında ve İdlib’deki gözlem noktalarındaki askeri güçlerini takviye süreci, Şam’dan gelen son kararla daha da ısınacak gibi görünüyor.

Suriye Parlamentosu, Perşembe günü gerçekleştirdiği oturumda, 1915 olaylarını “Ermeni Soykırımı” olarak kabul eden ve kınayan tasarıyı onayladı. Tasarı, oy birliğiyle kabul edildi.
Suriye Ermenistan Dostluk Grubu Başkanı Nora Arisyan, bunun tarihi bir karar olduğunu söyledi. Tasarı, Suriye Ermenistan Parlamento Dostluk Grubu tarafından gündeme getirilmişti. Suriye’nin Ermenistan Büyükelçisi Mohammed Haj İbrahim, “Suriye’nin tanıması önemliydi. Çünkü şimdiye kadar Arap ülkelerinden sadece Lübnan, Ermeni Soykırımı’nı tanımıştı” diye konuştu. Suriye Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Boutros Morjana ise, “Bu insanlık dışı davranışı tanıma ve kınamanın zamanı gelmişti, özellikle de birçok ülke tanımışken” diye konuştu.
Alınan karara Ankara’nın tepkisini, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy paylaştı. Aksoy, söz konusu karara verdiği yanıtta, “Suriye rejimi parlamentosunda alınan ‘1915 olaylarını sözde soykırım olarak tanıma kararı’, başlı başına bir ibret vesikasıdır. Kendi halkına yıllardır çoluk çocuk demeden her türlü katliamı uygulayan, milyonlarca kişiyi yerinden eden ve kimyasal silah kullanmadaki mahareti iyi bilinen bir rejimin, ikiyüzlülüğünün fotoğrafıdır” ifadesini kullandı.
Ankara ve Şam arasındaki gerginliğin son adresi ‘1915’ olurken, bölgede yüz binleri yerinden eden göçe dair konuşan ve Hatay üzerinden Suriye’nin İdlib bölgesine aktarılan yardımların yoğun trafiği için çağrı yapan isim, Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Bürosu (OCHA) Sözcüsü David Swanson oldu.
-700 BİN SİVİL-
Suriye’de muhalif grupların elindeki son bölge olan İdlib’de çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle bölgeden giderek daha fazla kişinin kaçtığını açıklayan Swanson, Aralık başından bu yana çatışmalardan kaçanların sayısının 700 bini geçtiğini söyledi. Bölgede zaten kötü olan durumun daha da kötüleştiğini belirten Swanson, sivillerin fark edilmemek için daha çok geceleri kamyonlarla ya da yaya olarak İdlib’den uzaklaşmaya çalıştıklarını ifade etti. Swanson, geceleri hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğüne de dikkat çekti.
BM sözcüsü Swanson, Suriye ordusunun ilerleyişi nedeniyle, çatışma yaşanmayan bölgelerin tamamen boşaldığı bilgisini verdi. BM’nin tahminlerine göre İdlib’de yaklaşık 3 milyon sivil yaşıyor ve bunların yarısından fazlasını, iç göçle kaçanlar oluşturuyor.
-290 BİN ÇOCUK-
Durum tespiti yapan Save the Children adlı çocukları koruma örgütü ise bölgedeki mültecilerin durumunun endişe verici şekilde kötüleştiğini açıkladı. En az 290 bin çocuğun şiddetten kaçmak zorunda kaldığını belirten örgüt, Hatay’a komşu İdlib’de insani bir felaketin söz konusu olduğuna işaret etti. Geçen kış kötü hava koşulları nedeniyle bebekler ve çocukların öldüğünü hatırlatan Save the Children’ın Yardım Sorumlusu Sonia Khush, “O zaman kaçışların boyutu bu kadar büyük de değildi” diyerek sözlerini sürdürdü. Khush, acil bir ateşkes sağlanması çağrısında bulun-du. -Tamer Yazar-