Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dönenler de var…

Gelmeye hazır olanlar da!

Gelmeye hazır olanlar da!

Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz, “Ülkemizde şu anda 3 milyon 573 bin Suriyeli var. Terörden arındırdığımız bölgelere dönen Suriyeli sayısı da 395 bini aşmış durumda. Dönüşler devam ediyor” derken, gözler, hem Hatay sınırında hem de sınırın hemen karşısındaki, İdlib’de.

“2011’den bu yana 102 farklı uyruktan 7 bin 898 yabancı terörist savaşçıyı sınır dışı ettik. Barış Pınarı Harekatı’ndan bu yana 75’i AB vatandaşı olmak üzere 229 yabancı terörist savaşçı sınır dışı edildi.” Bu ifade, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından önceki gün ülke kamuoyu ile paylaşıldı. Rakamlar, Hatay’ın gündeminden düşmeyen Suriye sınır kenti İdlib merkezli terör örgütleri ya da radikal dinci örgütlenmeler bünyesinde yer alan savaşçıların kalabalık haline de işaret ediyor.
Önceki gün, ülkelerine dönen sığınmacılar başlığında bir açıklama yapan ve “Ülkemizde şu anda 3 milyon 573 bin Suriyeli var. Terörden arındırdığımız bölgelere dönen Suriyeli sayısı da 395 bini aşmış durumda. Dönüşler devam ediyor” diyen Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz’ın, Hatay’ın Suriye sınırı boyunca biriken siviller için ifadesi ise oldukça net:
“İdlib’de rejimin saldırıları devam ediyor. Bir ateşkes ilan edildi. Ancak bu ateşkese rejim tarafından uyulmuyor. Bunun sonucunda da sınırlarımıza yönelik bir hareketlenme oldu. 350 binden fazla insan yollara düşmek zorunda kaldı. Bu konuyla ilgili olarak daha önce ifade ettiğimiz gibi, bu nüfus, muhakkak sınırın diğer tarafında kalacak ve orada tutulacak. AFAD Başkanlığı başta olmak üzere, Kızılay ile diğer sivil toplum kuruluşları, sınırın diğer tarafında yeni kamplar oluşturulması ve gelen insanlara insani yardım ulaştırılmasıyla ilgili yoğun gayret sarf ediyor.”
-GERİ DÖNDERME-
Sınırdaki çalışmalar devam ederken, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) işbirliğinde yürütülen, İngiltere Büyükelçiliği tarafından fonlanan “Geri Gönderme Merkezleri Kapasitelerinin Uluslararası İnsan Hakları Standartları Çerçevesinde Güçlendirilmesine Destek Projesi-FAZ II” kapsamında düzenlenen “Geri Gönderme Merkezlerinde Mülakat Teknikleri Eğitimi” ise Ankara’da gerçekleştirildi.
Programa, aralarında Hatay’ın da olduğu 15 farklı geri gönderme merkezinde çalışan il göç uzmanı katıldı. İngiltere’den katılan yabancı uzmanlar tarafından, geri gönderme merkezlerinde “düzensiz göçmenlere” uygulanan mülakatlara referans oluşturmak üzere planlanan dört günlük eğitim programının ilk iki gününde, “PEACE Modeli” detaylı olarak anlatıldı. Programın son iki gününde ise tüm katılımcılarla ayrı ayrı simülasyon çalışması yapıldı. Katılımcılara, program sonunda, hem yabancı heyet tarafından hem de Uluslararası Göç Örgütü tarafından sertifika verildi.
-40 BİN KİŞİ-
Bu arada Birleşmiş Milletler verilerine göre İdlib’e düzenlenen operasyonlar yüzünden bölgeden kaçan sivillerin sayısı giderek artıyor. Son dört günde 40 bin kişi bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Böylece İdlib’e başlatılan operasyonlardan bu yana bölgeyi terk eden çoğu ve kadın ve çocuk sivillerin sayısı 875 bine ulaştı. Bu rakamın önemli bir bölümü, Hatay’a yakın Suriye sınır hattı boyunca uzanan çadır kentlerde barınıyor. -Tamer Yazar-