Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hataylı Üreticiye 2019’da, 31 Milyon Tl Destek Ödendi

Çolakoğlu, çiftçilerin ürün ve

Çolakoğlu, çiftçilerin ürün ve arazilerinin TARSİM tarafından teminat altına alındığını hatırlattı

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) bilgilendirme toplantıları, Antakya Ziraat Odası toplantı salonunda yoğun katılımla gerçekleştirildi. Toplantıya Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, TARSİM Adana Bölge Müdürü Abdulvahap Kalaycıoğlu, Adana Bölge Müdürlüğü TARSİM Uzmanı Korhan Özceylan ve Kerem Sarıbaz, İlçe Tarım Müdürleri, konu sorumlusu personeller ile çok sayıda üretici katıldı.
TARSİM teminat kapsamı genişletildi
Çolakoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada; 2005 yılında kurulup 2006 yılında faaliyetlerine başlayan TARSİM’in, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi çerçevesinde çiftçiyi tehdit eden doğal afetlerin ve çeşitli risklerin teminat altına alınabilmesi, çiftçilerin gelirlerinde istikrarın sağlanarak üretimden kopmamalarının sağlanması ve şehre göçün engellenmesi gibi amaçlarla faaliyet gösterdiğini söyledi ve “Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) teminatlarının kapsamı 2018 yılında genişletilerek, ilçe bazlı kuraklık verim sigortasıyla, kuru tarım alanlarında yetiştirilen buğdayın yanı sıra arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumlukları ve Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı aktif (arılı) ve plakalı kovanlar için de fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını, taşıt çarpması, nakliye ile vahşi hayvan saldırısı riskleri de mevcut tesis, işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak kapsama dahil edildi.
İlçe bazlı kuraklık verim sigortasıyla, kuru tarım alanlarında yetiştirilen buğdayın yanı sıra, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumluklarında, dolu paketi dışındaki, kuraklık, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem ve yağış risklerinden kaynaklı verim azalışları, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçilerin, özlük, ürün ve arazi bilgileri dikkate alınarak, TARSİM tarafından teminat altına alındı. Hatay ili genelinde 2019 yılında 12.107 adet poliçe kesildi ve üreticilerimize 31.389.358 TL. destek ödendi” dedi.
Amaç, üretimde devamlılığı sağlamak
TARSİM Adana Bölge Müdürü Abdulvahap Kalaycıoğlu yaptığı konuşmda; devlet destekli tarım sigortalarında asıl amacın, doğal afet ve hastalıkların, tarım ve hayvancılıkta neden olduğu zararları, ticari ve kar amacı olmadan, kısmen de olsa karşılayarak üreticileri, uzun vadede gelir istikrarına kavuşturarak, üretimde devamlılığı sağlamak olduğunu vurgulayarak doğal riskler karşısında bitkisel ve hayvansal üretimde oluşabilecek mağduriyetlerin giderilmesi için kurulan TARSİM’in, 2006 yılından beri çiftçilere hizmet verdiğini bildirdi. Kalaycıoğlu, TARSİM’in kapsamının ortaya çıkan ihtiyaçlar ve gelen talepler doğrultusunda her yıl yapılan yeniliklerle genişletildiğini ifade etti.
Adana Bölge Müdürlüğü TARSİM Uzmanı Korhan Özceylan ve Kerem Sarıbaz’ ın yaptığı sunumun ardından üreticilerden gelen sorular yanıtlanarak toplantı sonlandırıldı. -Mehmet ÖZGÜN-