Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afrin’de İki Tarihi Binaya Restorasyon

Hatay Vakıflar Bölge Müdürü

Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Çiçek, faaliyetlerini aktardı, çalışmalarının ilimizle sınırlı olmadığını vurguladı.

Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Ümit Gökhan Çiçek, Habib-i Neccar Vakıf Kültür Konakları’nın iç avlusunda yaptığı basın açıklamasında, Vakıflar Haftası’nı kutladı. Kentte yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Çiçek, çalışmalarının sadece Hatay ile sınırlı olmadığını söyledi.
Bu kapsamda, Afrin’de iki yapının restorasyon faaliyetini yürüttüklerini aktaran Çiçek, şöyle devam etti:
“Genel Müdürlük olarak; Bosna Hersek’te, Kosova’da, Makedonya’da olduğu gibi Suriye bölgesinde de ecdadın kurmuş olduğu vakıfların yapmış olduğu eserlerin onarımına büyük bir önem veriyoruz. Bu amaçla, Afrin’deki Şeyh Hadid bölgesindeki Ömer Bin HattabCamii’si ile Şerran’daki Nebi Huri Türbesi’nin restorasyonuna başladık. Ömer Bin Hattab Camii’nin kimliğini ortaya çıkaracak çok kıymetli çalışmalar yapıyoruz. Yine Nebi Huri Türbesi de, milattan sonra 3. yüzyıla tarihlenen bir Antik Roma Dönemi kümbet yapısıdır. Bunu da çevresindeki niteliksiz yapılardan arındırıyoruz ve kümbeti ortaya çıkarıyoruz. Böylece buradaki eserlerin gelecek kuşaklara aktarılması için ciddi bir çaba sarf ediyoruz.”
Restorasyon çalışmalarında, 7 teknik personel yanı sıra 30’a yakın yüklenici çalışanın sahada olduğunu ifade eden Çiçek, her iki eserin de restorasyon çalışmalarının bu yıl sonunda bitmiş olacağını kaydetti.
Vakıf Kültür Mirasını gelecek nesillere aktarıyoruz…
Ülkemizde her yıl Mayıs ayının ikinci haftasının Vakıflar Haftası olarak kutlandığını hatırlatan Çiçek, bu yıl da 11-17 Mayıs tarihlerinin Vakıf Haftası olarak belirlendiğini ifade etti. 1924 yılında kurulmuş olan Cumhuriyet döneminin ilk Genel Müdürlüklerinden olan Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, Milli Emlak’tan sonra en çok gayrimenkulü bulunan kurum olduğunu söyleyen Çiçek, açıklamasında şunlara yer verdi:
“Genel Müdürlüğümüz, 9.000’e yakın tarihi eser niteliğindeki Vakıf Kültür Mirasının vakfiye şartları gereği korunarak gelecek nesillere aktarılmasından sorumludur. Selçuklu ve Osmanlı Dönemi Vakıfları, hayır yapmak üzere ecdad tarafından kurularak bizlere bırakılan, vakıfların gelirleriyle yapılan yardımlardır. Kamunun istifadesine bedelsiz sunulan eserlerin bakım onarımı ile hayır şartlarının yerine gelmesi için; Han, Hamam, Camii, Su Kemeri, Sebil gibi hayrat taşınmazlar (900 adet) ve bağbahçe, Kervansaray, Bedesten, Çarşı gibi akar taşınmazlar (2700 adet) vakfedilmiştir. Vakıfların hayır şartları adına; 1. Muhtaç / Engelli Aylığı 2. Kuru Gıda Yardımı ve Aşevi hizmeti 3. Öğrenci Bursları Yardımlarımız yapılmaktadır. Bu yardımlar TAREKS tarafından hijyenik koşullarda el değmeden hazırlanıp tarafımızdan vatandaşımıza kapıya kadar götürülerek teslim edilmektedir.
132 dar gelirli ve engelli vatandaşa muhtaç aylığı…
Bu kapsamda, Hatay ve Osmaniye illerinde toplam 132 dar gelirli ve engelli vatandaşa düzenli olarak aylık 914,49’er TL muhtaç aylığı, 350 dar gelirli aileye düzenli olarak her ay kuru gıda yardımı, 332 ortaöğrenim öğrencisine aylık burs, 57 yükseköğrenim öğrencisine yine olarak aylık öğrenci bursu verilmektedir.
Genel Müdürlüğümüzün hedeflerini gerçekleştirmek üzere kurulan 25 bölgeden birisi, Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğüdür. Bölgemizde, 250 mazbut vakfın hayır şartlarını yerine getirmekten sorumluyuz. Bölgemizde, denetimimiz altında; 12 Cemaat, 4 Mülhak, 1 Esnaf, 63 yeni vakıf bulunmaktadır. Hatay’da 98 adet, Osmaniye’de 5 adet olmak üzere toplam 103 adet Vakıf Kültür Varlığı eserimiz bulunmaktadır. 1984-2004 arası 10 eser, 2005-2020 arası 61 eser onarılmıştır. Vakıf Kültür Varlıklarının Rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri aralıksız temin edilmektedir. Suriye Zeytindalı Bölgesi Afrin’de iki adet tarihi eser restorasyonu devam etmektedir. Tamamlanan Restorasyonlar – Belen Kanuni Sultan Süleyman Camii (2019) – Antakya Meydan Camii (2019) – Antakya Caferiye Mescidi (2018) – Antakya Ağca Mescidi (2018) – Antakya Nakip Camii (2018) – Reyhanlı Yenişehir Camii (2018) – Antakya Sarımiye Camii (2018) – Arsuz’da geleneksel yığma taş konut (2018) Açılışı Yaklaşan Restorasyonlar – Antakya Kürt Fakih Camii (2020) – Osmaniye Sancaklı Camii (2020) – Osmaniye Kadirli Ala Camii (2020).
Güzel işlere imza atmaya devam edeceğiz…
Bu yıl planlanan restorasyonlar; Payas Sokullu Külliyesi, Sarı Selim Camii, Ahmediye Camii Çevre Düzenlemesi. Bu yıl planlanan yeni inşaatlar; Arsuz Camii, Mehmet Şah Vakıf İşhanı. 2021 yılı Planlanan Restorasyonlar – Antakya Kurtuluş Hamamı – Antakya 1313 parsel (Habibi Neccarın Yanı) – Belen Kanuni Sultan Süleyman Külliyesi – Ulu Cami dükkanlar – Semerciler Camii ve onarım ihtiyacı çıkacak diğer türbe ve mescitler olarak planlanmıştır. Yatırımlarımız – Karaağaç VakıfPark (219 konut) – Karaağaç Kuğu Park (166 konut + 7 villa) – Karaağaç Paşa Karaca Lüks Villalar (13 villa).
Hatay Arsuz’da, 400 adet yeni daire ve 20 adet yeni işyeri, kira gelirlerine dahil edilmiştir. İlimizde bulunan çeşitli vakıf yatırımları da şöyledir; Kampüslü özel okullar, özel spor tesisleri, oteller ve günübirlik tesisler, restoran ve kafeler, mülkiyet servisimizde bulunan deneyimli teknik personelimizle vakıf parselleri gelir getirici yatırımlara dönüşmeye devam etmektedir.
İyilik yapma ve yardım etme duygularının kurumsallaştığı bir İdare olarak, güzel işlere imza atmaya devam edeceğiz.”
Mehmet ÖZGÜN