Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gündem: PANDEMİ Gündem: GÖÇMENLER

Türkiye’de, 2019 sonu itibariyle,

Türkiye’de, 2019 sonu itibariyle, geçici koruma altındaki Suriyeli sayısının 3 Milyon 576 bin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Murat Erdoğan, Türkiye’de doğan Suriyeli çocuk sayısının ise 500 bin civarında olduğunu söyledi.

İKV, geçtiğimiz günlerde, “Pandemi ve Göç: Türkiye-AB Mülteci Uzlaşısının Geleceği” başlıklı bir Webinar düzenledi. Moderatörlüğünü İKV Strateji ve İş Geliştirme Müdürü M. Gökhan Kilit üstlenirken, konuşmacılar; İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayhan Kaya, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nden Doç. Dr. Başak Yavcan, Özyeğin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Deniz Şenol Sert, Okan Üniversitesi’nden Fikret Erkut Emcioğlu ve Türk-Alman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Erdoğan oldu.
Webinar Serisi’nin 2’nci etkinliğinde, farklı üniversitelerden konunun uzmanı akademisyenlerle birlikte, Türkiye ile AB arasındaki mülteci uzlaşısının geleceğini tartışıldı.
Hatay’ı da içine alan ‘mülteci ve göç’ başlıklı araştırmaları ile bilinen Türk-Alman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Erdoğan, konuşmasında, Suriyelilerin, 29 Nisan 2011 sonrasında Türkiye’ye gelmeye başladıklarını söylerken, 2011 sonunda gelen sığınmacıların toplam sayısının sadece 14 bin olduğunun altını çizdi. Ancak Suriye’deki krizin zamanla evrilmesiyle beraber bu sayının git gide arttığına işaret eden Erdoğan, “Bu evrilme sürecinde Türkiye’nin oynadığı rol önemliydi. Ancak Türkiye’nin hesap hatalarını da görmüş olduk” dedi.
Türkiye’de, 2019 sonu itibariyle, geçici koruma altındaki Suriyeli sayısının 3 Milyon 576 bin olduğunu ifade eden Erdoğan, “Bu sayının dışında başka Suriyeliler de var. Mesela yaklaşık 110 bin civarında, vatandaşlığa alınan Suriyeliler var. Düzensiz göçmen kategorisinde de yine 100 bin kadar bir Suriyeli bulunuyor. Bunların dışında, 2011 öncesinde Türkiye’ye gelen ve ikamet izni ile kalanlar da mevcut. Bunların hepsini topladığınızda, yaklaşık 4 milyonluk bir sayıya denk geliyor” şeklinde konuştu. Tamer Yazar