Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İMO: YKS’de Mühendislik Puanının yükseltilmesini istedi:

En Düşük Puanlı İlk

En Düşük Puanlı İlk 50.000’de Olmalı…

İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Yönetimi, İnşaat Mühendisliği bölümlerine giriş için belirlenen en düşük başarı sıralamasının 50.000 olarak değiştirilmesini istedi. Cemil Tileylioğlu başkanlığındaki İMO Hatay Şube Yönetim Kurulu açıklamasında, YKS’nin 27-28 Haziran 2020 tarihlerinde gerçekleşeceği hatırlatıldı ve şöyle denildi:
“ÖSYM tarafından oluşturulan 2020-YKS sınav kitapçığındaki Hukuk, Mimarlık, Mühendislik, Tıp, Öğretmenlik, Diş Hekimliği, Eczacılık Programlarına başvurabilmek için, en düşük başarı sırası tablosunda (Tablo_1G) mesleğimiz olan İnşaat Mühendisliği programlarına yerleştirme işlemlerinde başarı sıralamasının en düşük 300.000 olarak belirlendiği görülmektedir.
Üniversitelerde İnşaat Mühendisliği kontenjanı 2019-2020 eğitim döneminde 12370’i bulmuş, başarı sıralamasına göre de tercih edilebilme seviyesi 300.000’e kadar gerilemiştir. 2019 yılı yerleştirmeler incelendiğinde, kontenjanların %60’ı dolmuş, yerleştirilenlerin yaklaşık % 75’inin 250.000-300.000 başarı sıralamasında bulunduğu görülmüştür.
Dünyadaki gelişim süreci; sanayi toplumu evresini, teknoloji toplumu evresini geride bırakıp, bilgi toplumu evresini tekamül ettirirken, böylesine geriyi hedeflemiş bir perspektif ile eğitim dizayn etmek, köle toplum yaratmaktan başka bir anlam taşımamaktadır.
Hal böyle olunca, YÖK uygulamalarının anlamı da ortaya çıkmaktadır. Bugün ara eleman sorunu, ülkemiz için yok sayılamayacak kadar önemlidir. Ancak YÖK’ün bu duruma bulduğu çözüm, yukarıda bahsedilen eğilimin yansımasıdır. Yani mühendisliğin ara elemana dönüştürülmesinden başka bir şey değildir.
Mühendislik eğitiminin, pozitif bilimlere yatkınlığı olan ve hevesli kişiler tarafından alınabilecek bir formasyon meselesi olduğu, mevcut bölümlerin bile pek çoğunun bu formasyonu öğrencilerine kazandırmaya yeterli olmadığı bütün çıplaklığı ile göz önünde dururken, maalesef karar vericiler, mühendislik unvanını ulufe niyetine dağıtma eğilimindeler.
Ancak, ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini yadsımadan, inşaat mühendisliğinin temel vazifesi ‘kendisine verilen komutu harfiyen uygulamak’ değil, insanın doğayla olan çelişkisinde, bilgi ve birikimini yapı üretim sürecinde en aktif şekilde kullanarak yani mühendislik ürünlerinde karar verici pozisyonunda yer alarak, insanlığın gelişimine katkıda bulunmaktır.
Bu bağlamda, biz İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi olarak, acilen yeni eğitim döneminde İnşaat Mühendisliği bölümlerinde eğitim alınabilmesi için asgari başarı sırasının 50.000 olarak değiştirilmesi ve yeterli akademisyen kadrosu ve imkanları olmayan bölümlerin kapatılması, kontenjanların azaltılması gerektiğini Yüksek Öğretim Kuruluna hatırlatıyor, bahse konu talebimiz için kararlı bir şekilde mücadele edeceğimizi bütün kamuoyuna duyuruyoruz.”
-Cemil Yıldız