Hatay Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yahya Hamurcu, her yıl 6 Temmuz’da kutlanan “Dünya Zoonoz Günü” mesajında, yapılan araştırmalarda, Kovid-19’a kadar Dünya üzerinde her yıl 2 milyar vaka olduğu ve 2,7 milyon insanın zoonotik hastalıklardan öldüğünün tahmin edildiğini bildirdi.
İnsanlarda görülen hastalıkların % 61’inin hayvansal kökenli olduğunu, Kovid gibi yeni oluşan patojenlerin (Ebola, Batı Nil, COVID-19, Kuş Gribi) % 75’inin hayvanlardan insanlara geçmekte olduğu bilgisine yer veren Yahya Hamurcu, şunları kaydetti:
“Gıda kaynaklı hastalıkların % 90’dan fazlası, hayvansal gıdalardan kaynaklanmaktadır. Her yıl ortaya çıkan 5 yeni insan hastalığının 3’ü hayvan orijinlidir. Zoonotik hastalıklar grubunda yer alan etkenlerin % 80’i, potansiyel biyoterör etkenleri arasında bulunmaktadır.
Sağlık Bakanlığı’nın tehlikeli görüp ihbarını mecbur kıldığı 50 hastalıktan 26’sı, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar olup, ülkemizde, dünyadaki 200’ün üzerindeki zoonotik hastalığın ortalama 5/2’sine rastlanmaktadır. Halen en çok rastlanan zoonotik hastalıklar olarak; Brusella (Malta humması), Şarbon, Salmonellozis, Tüberküloz, Kırım Kongo Kanamalı ateşi, Tokzoplazma ile Kuduz hastalığı sayılabilir.
Zoonotik hastalıkların küresel bilançosu; Kovid-19 sürecinden önce her yıl 8 Milyar Euro hayvansal üretim kaybı (küresel üretimin yaklaşık % 20’si), her yıl ölen çiftlik hayvanın değeri yaklaşık 21.5 Milyar Euro ve her yıl insan sağlığı için yapılan masraflar 43 Milyar Euro. Kovid-19 ile birlikte bugün tüm dünya çok daha ağır bir bilanço ile karşı karşıyadır.”
Hatay Veteriner Hekimleri Oda Başkanı Yahya Hamurcu, mesajının son bölümünde de, Dünya Zoonoz Günü’nün amacını şöyle açıkladı:
“Amaç, günümüz insanı ve gelecek nesiller için ciddi anlamda tehlike arz eden ve küresel bir tehdit haline gelen zoonozlara karşı insanları korkutmak ya da insan- hayvan ilişkisine negatif müdahalede bulunmak değildir. Amaç, hepimizin refahı ve daha sağlıklı bir dünya vizyonunun gerçekleştirilebilmesi için, halk sağlığı stratejilerinde temel kabul gören, tıbbın en önemli ve uygulanabilir konusu olan koruyucu hekimlik kavramını hayata geçirmek için toplumu bilinçlendirmektir. Yine bu günün amacı, zoonotik hastalıkların sürdürülebilir kontrolü ve eradikasyonu için kaynakların da birleştirildiği toplum işbirliğinin yapılmasının gerekliliğine dikkat çekmektir. 6 Temmuz’da, dünyaya hayvanları korumanın insanları korumak olduğunu hatırlatmak amaçlanmaktadır.
Zoonotik hastalıklarla mücadelede başarı, ‘tek sağlık’ yaklaşımı ile mümkündür. Kovid-19, bu yaklaşımın vazgeçilmezliğini ortaya koymuştur.” -Cemil Yıldız-