11 Haziran itibariyle 433 bin 156 Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Hatay’ı da içine alan son Panel, mültecilerin çoğunluğunun, öngörülebilir gelecekte Türkiye’de kalacağı beklentisine işaret etti.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) ve Atlantik Konseyi, Türkiye’de yaşayan Suriyeli mültecilerin ekonomik ve sosyal hayata katılımına ilişkin hazırladıkları raporu açıkladı. Rapor’da, mültecilerin entegrasyonu sürecinde özel sektörün rolünün önemine dikkat çekildi, “fırsat verilirse, mülteciler ev sahibi ülkeye katkıda bulunabilir” mesajı verildi.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye ve Atlantik Konseyi Türkiye’nin birlikte hazırladığı ”Türkiye’nin Mülteci Dayanıklılığı: Suriyelilerin Ekonomik Hayata Dahil Olması İçin Çözümlerin Geliştirilmesi” başlıklı rapordaki bulgular ve çözüm önerileri, internet üzerinden düzenlenen bir panelde değerlendirildi.
Panel’de, Hatay ve diğer kentlerdeki Suriyeli mültecilerin büyük çoğunluğunun öngörülebilir bir gelecekte ülkelerine dönmeyecekleri beklentisinden hareketle, mültecilerin, hem ekonomik hem de sosyal hayata katılmalarının sağlanması gerektiği, bunun için de sürdürülebilir olmayan maddi yardımlar yerine, mültecilere işgücünün bir parçası olmalarını sağlayacak becerilerin kazandırılması gerektiği vurgulandı.
Konuya işaret eden isimlerden biri, İskenderun Limanı’nda istihdam yaratan Limak Yatırım’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir oldu. Özdemir, özel sektörün, çözümün bir parçası olması gerektiğini söyleyerek, Suriyelilerin entegrasyonunun sağlanmasında ve istihdam imkanlarının oluşturulmasında önemli bir rol üstlenebileceğini belirtti.
-İŞGÜCÜ-
Mühendislik mesleğine kız öğrencilerin katılımını özendirmek amacıyla başlattıkları ‘Türkiye’nin Mühendis Kızları’ adlı projeyi örnek veren Ebru Özdemir, “Programdan yararlananlar arasında Suriyeli öğrenciler de vardı. Hatta biri, çift ana dal yapıyordu. Biz, özel sektör temsilcisi olarak, Suriyelilerin getirdiği bu el değmemiş insan sermayesini geliştirmeye hazırız” ifadelerini kullandı.
-KALACAKLAR-
Panel’de konuşan isimlerden, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, mültecilerin ülkelerine dönmeleri için uluslararası toplumla birlikte gerekli koşulların oluşturulması gerektiğine değinse de, hazırlanan rapor, mültecilerin çoğunluğunun öngörülebilir gelecekte Türkiye’de kalacağı beklentisinden yola çıkarak, mültecilerin sosyoekonomik entegrasyonunun, hükümetin ve uluslararası ortaklarının önemli gündem maddelerinden olduğu tespitine yer verdi. -Tamer Yazar-