Ama eksiklikler de yok değil!
Doğa sporları, doğa yürüyüşleri, kültür gezileri, günübirlik etkinlikler, kamp ve trekking gibi organizasyonların adresi Gezginler Kulübü, Arsuz Kale Köyü ile Çevlik arasında hizmete giren bisiklet yolunu değerlendirdi, “tüm güvenlik koşulları dikkate alınmalı” noktasında durdu.
2019 Mayıs ayında gerçekleşen Hatay 2018-2023 İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı Çalıştayı’nda gündeme geldiğinde, Hatay Valisi Rahmi Doğan tarafından, “Göreve başlayalı altı ay oldu ama, aslında çok ciddi mesafeler aldığımız kanaatindeyim. Hatay’ın yıllardır süregelen en önemli sorunlarından biri olan Çevlik- Arsuz yolunu ihale ettik ve bugün itibari ile de % 20 seviyesini geçtik. Yolu da, 29 Ekim 2019 tarihinde açacak şekilde sözleşmemizi yaptık. Biz bu yolu yaparken, sadece iki ilçeyi birini birleştirmek için yapmadık. Samandağ’ı da turizme açmak için bu yolu yaptık. Arsuz’a gelen turistler, Samandağ’a gitmek istediği takdirde, yaklaşık 2 saat geliş yol süresini 35 dakikaya indirmiş oluyoruz. Arsuz’a gelen insanların da, kısa bir süre içerisinde Samandağ sahiline ulaşmasını sağlıyoruz. Dünyanın en uzun sahillerinden birine sahip olan Samandağ’ı turizme açmış olacağız” sözleriyle kamuoyu ile paylaşılan, gidiş 26 km – geliş 26 km olmak üzere, toplam 52 km’den oluşan bisiklet yolu için, “Bildiğim kadarıyla, en uzun parkur olacak. Burada, Sağlık Bakanlığı’ndan ‘sağlık amaçlı bisikletler’ getirerek, orada halkımızın hizmetine sunmayı düşünüyoruz” denilmişti.
Bugün gelinen noktada, yapılan yol için memnuniyet paylaşılırken, eleştiriler, güvenlik başlığında yaşanan eksiklikler için devam ediyor. İlçeyi ziyaret eden birçok kişinin de gündeme taşıdığı ‘kiralık bisiklet’ uygulaması da bu eleştiriler arasında yerini alıyor.
-TALEP-
Benzer bir konuda tespitlerini paylaşanlardan biri; Doğa sporları, doğa yürüyüşleri, kültür gezileri, günübirlik etkinlikler, kamp ve trekking gibi organizasyonların adresi Gezginler Kulübü oldu. Ülke genelindeki doğa organizasyonları ile tanınan Gezginler Kulübü’nün mesajı oldukça net. Özellikle de, yapıldığı ilk günden bugüne artan güvenlik kaygıları adına…
“Türkiye’nin en uzun, tek parça bisiklet yolu, Hatay’da, 25 kilometre uzunluğa ve 2,3 metre genişliğe sahip. Bisiklet yolları, yalnızca sportif ya da gezi amaçlı değil, ulaşım amaçlı olarak tasarlanmalı, tüm güvenlik koşulları dikkate alınarak halkın kullanımına sunulmalı. Bunu yapmak bir lütuf değil! Özellikle de dünyanın girdiği salgın kuşağında bir zorunluluk artık. Yerel temsilcilerinizden (Belediye Başkanları, Valiler, Kaymakamlar vs.) bunu isteyin ve yapılması için ısrar edin.”
-PAYLAŞIMLAR-
Tespite dair kendi düşüncelerini paylaşanların değerlendirmeleri ise eksiklikler noktasında ilerliyor.
Ali Düzel: Şu anda buradayım. Yol, dar olmuş. Sanırım 70 yıllık proje. Tahminen siyasi, ekonomik ve kültürel nedenlerden ötürü, çok geç yapıldı ve mühendislik olarak standartların dışında, güçlükle yapılabilmiş izlenimi veriyor. ‘Yoksa bu bile bize fazla mı’ demem lazımdı, bilemedim. Şiddetli Akdeniz yağmuruna ne derece dayanır? Bunu da bize doğa söyleyecek yakında. Her şeye rağmen ‘hayırlı olsun’ diyelim.
Recep Tekeş: Bisiklet yolu yapsan ne, adam yolun üzerine arabasını park eder ya da insanlar düz yol diye, yayıla yayıla yoldan gider! Zil çalsan, sana dünya dışı varlık gibi bakar.
Yasemin Altay: Yol çok virajlı. Bisiklet için güvenli değil. Ayrıca sahil yolu çöpten geçilmiyor. Hatay, zaten bu konuda aşırı duyarsız. Nereye gitsek, önce çevre temizliği yapıp, sonra oturmak gerekiyor. Yol, çok büyük sorunları da yanında getirdi. Deniz; plastik şişe vs. dolu mesela. Yol çok dar. Genişletilirse, bir dünya daha ağaç kesilecek, dağ yontulacak! Hiçbir proje doğaya saygılı değil!
İsmail Çalışkan: Bisiklet yolu hakkında Türkiye’mizdeki görevli kişilerin Danimarka’ya gelip, bisiklet yollarının nasıl yapıldığına dair bilgi almalarını tavsiye ederim. Çünkü burada her yolda ayrı bisiklet yolu var ve çok harika.
Esengül Yasemin: Yapmasalardı keşke! Kesilen ağacın haddi hesabı yok. Ağladım geçerken…
-BİR TESPİT-
Bu konuda görüş bildiren isimlerden biri de Türkiye Cyclist Dergisi oldu.
“Dünyanın en uzun, tek parça bisiklet yolu. Hatay’daki, 25 kilometre uzunluğa sahip, 2,3 metre genişliğindeki bisiklet yolu, bisikletçilerin uğrak yeri oldu. Hatay’ın ekonomisine ve bisiklet turizmine katkı sağlaması beklenen yol ile iki ilçe arasındaki mesafenin, 2,5 saatten 40 dakikaya kadar düştüğü belirtiliyor.”
Türkiye Cyclist Dergisi, Hatay’ın Samandağ ve Arsuz ilçelerini birbirine bağlayan, karayolu kenarında bulunan dünyanın en uzun bisiklet yolu olma özelliğine sahip yol ile ilgili olarak konuşan bisikletçi Tolga Özçelik’in yola dair düşüncesini de paylaştı.
“Yapılan bisiklet yolu, hem Türkiye hem de Hatay için çok önemli bir yol. Çünkü dünyanın en uzun bisiklet yoluna sahibiz. 25 kilometrelik bir bisiklet yolu olması, hem turizm açısından, hem de yerel halkın sosyal aktivitesi bakımından önemlidir.”
-YASAK AMA!-
Dergi içinde en dikkati çeken eleştiri, bisiklet yolunun araçlar tarafından kullanılıyor olması. Bu konuda ifade edilen ise şöyle:
“Yolun eksik kalan belirli kısımları olduğundan, bazen de trafik yoğunluğundan dolayı, yerel halk, bisiklet yolunu kullanıyor ve trafik kazalarına neden olabiliyor. Bu durumların olmaması için önlemler alınması gerekiyor. Bunların dışında her şey çok güzel.”
-SON OLAY!-
İstanbul’dan Hatay’a tatil için gelen, Triatlon Sporcusu Taner Beştek’in, Arsuz’un Kale Köyü mevkiinde bir minibüs tarafından sıkıştırılması ve ardından yaşanan tartışmada bıçaklanması, bisikletliler için bölge ve yol güvenliğini bir kez daha gündeme taşıdı.
-Tamer Yazar-