Şiddetli Dalga ve “Denize Girmeyin” Uyarısı
Samandağ, Deniz ve Çevlik sahilinde görevli cankurtaranlar, hava koşullarının elvermediği fırtınalı günlerde ve şiddetli dalgaların etkisini gösterdiği dönemlerde denize girilmemesi konusunda uyarılarını yapmayı sürdürüyor. Dün, Samandağ denizi ve Çevlik sahilinde, şiddetli fırtına nedeniyle büyük dalgaların yüzmeyi engellediği, bunun için de bölgedeki vatandaşlara suya girmemeleri konusunda uyarı yapıldığı bildirildi.
Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı itfaiye ekipleri tarafından, vatandaşlara da bu kapsamda RİP akıntısına karşı uyarılar yapılıyor. Uyarıda özetle, “Çok tehlikeli ve sinsi bir deniz hareketi olan, kıyıdan 15 metre uzakta, yorgunluktan boğulmanıza ve can vermenize neden olabilen RİP akıntısına tutulma, yaşama tutun” mesajı veriliyor.
-UYARI NET-
Deniz ile Çevlik sahilindeki cankurtaranların bu konudaki bilgilendirme ve uyarıları şöyle:
“Çevlik Mahallesi, Deniz Mahallesi, Meydan Mahallesi’nde; Cuma, Cumartesi ve Pazar, rüzgarlı ve fırtınalı havalarda denize girmek yasaktır. Hatay’ın Samandağ ilçesi Çevlik Sahili’nde her yıl onlarca kişi RİP akıntısı sebebiyle yaşamını yitiriyor. Akdeniz sahillerindeki plajlarda, yaz aylarında alınan tüm önlemlere rağmen sıkça görülen boğulma olaylarının nedenlerinin başında, vatandaşlar tarafından pek bilinmeyen ‘RİP akıntıları’ geliyor. Çok iyi yüzme bilenleri bile denizin derinliklerine çeken, saatte 70 kilometre hızla hareket eden, bu sinsi ve çok güçlü akıntı, çok sığ olan plajlarda da görülüyor.”
-NE YAPMALI?-
Samandağ Çevlik Sahili’nde, Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nde görevli itfaiyeci Salih Alkaç, RİP akıntısının, kıyıya gelen dalgaların geri dönüş esnasında oluşturduğu güçlü ve tehlikeli akıntı olduğuna dikkat çekerek sahilde denize giren vatandaşları bilgilendirdi. RİP akıntısından kurtulmak için, öncelikle korkuya ve panik yapılmaması gerektiğini vurgulayan Alkaç, “RİP akıntısına kapıldığımızda, kıyıya dik bir şekilde değil, paralel bir şekilde, sağa veya sola, RİP akıntısının şekline göre, önce akımdan çıkmamız gerekiyor. Sağa veya sola 30’ar metre yol aldıktan sonra, sahile dik bir şekilde yüzmelisiniz” dedi.
RİP akıntısına kapılanların, öncelikle korku veya panik yapmaması gerektiğinin altını çizen Alkaç, şunları söyledi:
“Çünkü RİP akıntısı, kıyıya gelen dalgaların, geri dönüş esnasında oluşan güçlü ve tehlikeli akıntı. RİP akıntısı, sadece yükseklikten bakıldığı zaman fark edilebilir. RİP akıntısı oluşan bölgede, deniz biraz daha koyu ve derinlik bulunuyor. Akıntıya kapılmış birini gördüğümüzde, kesinlikle o yöne atlamamız gerekmektedir. Önce kendi güvenliğinizi alıp, boğulan şahsa, varsa, bir can simit ulaştırın. Mümkün olduğunca, çabuk bir şekilde Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri ve cankurtaranlarına veya sahil güvenliğe haber verilmelidir.” -Selvi Günay-