4 gün süren yangında, 400 hektarlık orman alanı kül oldu.
Geçtiğimiz Cumartesi günü saat 10.30 sıralarında Samandağ-Batıayaz kesiminde başlayan, daha sonra sırasıyla Yeniköy, Seldiren, Çubukçu, Yaylacık, Kisecik, Karlısu ve Gülderen’e kadar sıçrayan orman yangını, 93 saat sonra kontrol altına alınabildi
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangının çıkmasından saatler sonra geldiği ilimizde, geceli-gündüzlü, 72 saat süreyle, söndürme çalışmalarını denetledi ve aldığı bilgiler doğrultusunda talimatlar verdi. Hataylıların ve Türkiye’nin duymak istediği “yangının kontrol altına alındığı” bilgisini de dün öğleden önce Hatay’dan veren Pakdemirli, soğutma çalışmalarının başladığını, şu an itibariyle yangında ufak tefek yanan yerlerin dışında önemli bir yerin kalmadığını ifade etti.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şu bilgiyi verdi:
“Buradaki yangına, 23 farklı bölgeden, 50’den fazla ilden araçla müdahale ettik. Tekraren; 2 uçak, 16 helikopter, 162 arazöz, 30 ek müdahale aracı, 51 su tankeri, 12 dozer, 8 greyder, 800 işçi ve 50 teknik personelle müdahale ettik. Ayrıca belediyelerden ve çeşitli kamu kuruluşlarından da 50 kadar itfaiye ve 20 iş makinası kadar takviye ile yangınla mücadelemizi sürdürdük.
Kabaca, her makine, yangında 80 saat civarında çalıştı. 450 saatin üzerinde, helikopterlerimiz uçtu. 10 bin tonun üzerinde de helikopterlerimiz su attı. 70 saat uçak kullandık. Aşağı yukarı bin ton su atılmış oldu. Bu da tabi denizin uzak olmasından dolayı, uçakların atmış olduğu miktar biraz daha azaldı. Çarpıcı bir rakam da, 150 kilometre saha içerisinde yol açtık. Tam 150 kilometre yeni yol açmak zorunda kaldık. Çünkü sarp coğrafyası olan, arazisi zor olan bir coğrafyada çalıştık. 5 aracımız kaza yaptı, 15 işçimiz hafif yaralı. Allah’a çok şükür, hiçbirinin sağlık durumlarında sıkıntı yok.”
İHA’LAR İLK DEFA HATAY’DA DENENDİ
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İHA’ların desteğiyle ilk defa olarak yangına müdahalede bulunduklarını söyledi ve şöyle devam etti:
“İlk defa bu yıl, İHA’ların, uzun süren yangınlarda bu kadar vazgeçilmez olduğunu gördük. İlk kez görüntü izleme teknolojilerinin ve meteoroloji kurulumuzun bize sağlamış olduğu 3 boyutlu rüzgar simülasyonlarını ve ileriki saatlerde rüzgarın ne tarafa döneceği bilmek önemliydi. Ve ilk kez de, bilgi sistemlerine dayalı tek bir ekran, tek bir pencerede yangının tamamını görebileceğiniz, araçlarınızı görebileceğiniz, yangının odak noktasını görebileceğiniz, rüzgarı görebileceğiniz, yanan yerleri görebileceğiniz, birkaç saat sonrasını görebileceğiniz, tam anlamıyla bir sisteme kavuşmuş olduk. Tabi bu sistem hala deneme aşamasında, ama bu yangının kontrolü aşamasında bizde çok büyük faydaları oldu.”
YANGIN KONTROL ALTINDA
Yangının, 93 saat sonra kontrol altına alındığını söyleyen Bakan Pakdemirli, şöyle devam etti:
“Arkadaşlar, 93 saat sonra yangın tam anlamıyla kontrol altına alındı. Bizim kontrol altında dememiz, yangının belirli yerlerde ufak tefek devam ediyor olmasıdır. Şu an itibariyle, ufak tefek yerler dışında da önemli devam eden bir yer yok. Bu saha, 3-4 gün daha terk edilmeyecek ve izlenmeye devam edilecek. Yer yer parlamalar olabilir, ama şu an itibariyle, özellikle yangın daire altına alınmış durumdadır. Ayrıca belirli yerlerde yangının çıkması veya parlaması muhtemel yerlerde de araçlarımız mevcut. Hatta güney kısmında ikinci bir çemberimiz de var diyebiliriz.
Bize tüm yangınlarda ve bu yangında da destek olan Sayın Cumhurbaşkanımıza sizlerin nezdinde teşekkürlerimi arz ediyorum. Bizlere destek oldu. Sürekli aradı, sürekli bilgi aldı, sürekli talimatlarını aldık. Onun talimatları doğrultusunda buradaki çalışmalarımızı yönlendirdik.”
4 gün süren orman yangını söndürme çalışmalarına
2 uçak, 12 helikopter, 24 iş makinası, 182 arazöz, 45’i teknik 792 personel katıldı. Yangında, 400 hektarlık orman alanı tamamen kül oldu. -Cemil Yıldız-