‘Ben Ustayım’ diyemeyecek!
Sık sık, yapılan restorasyon hataları ve uygulamadaki yanlışlıklarla gündeme gelen Antakya’nın kadim kimliğinde yükselen tarihi ve kültürel eserleri için de önemli bir adım, Bakanlık nezdinde atıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Vakıflar Genel Müdürlüğü ve TİKA işbirliği içinde, sertifikasyon eğitimine geçiliyor. Bu, kent kimliklerinin önemli yapı değerleri içinde yer alan tarihi ve kültürel alanları ve restorasyon çalışmalarını “uzman ellere” teslim etmek anlamına geliyor.
Yapılan açıklama, Antakya gibi, bu anlamda eski değerleri hala muhafaza eden kentleri da yakından ilgilendirirken, gelen açıklama şu oldu:
“Yüklenici, alt yüklenici, işçiler ve ustalar bir sertifika eğitimi almadan eski eserde çalışamayacak. Bu sadece eski eserin raspalanmasıyla ilgili değil. Alçılamayı, çini işini, ahşabı ve eski eserin restorasyonunda kullanılan tüm kollarla, sanatlarla ilgili kısımda ciddi bir eğitimden geçecekler. Bu eğitimi alanlar ancak eski eser restorasyonunda çalışabilecek.”
Antakya ve diğer ilçelerde önemli restorasyon çalışmalarına imza atan Vakıflar’ın Genel Müdürü Burhan Ersoy’un ifadesi ise bu konuda oldukça net…
“Tarihi eserler noktasında bu işin sertifikası olmayan, hiçbir zaman gelip de ‘Raspa, kırıcı-delici aletleri kullanıyorum.’ diyemeyecek. Belirlenecek kriterler, ilkeler olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA ve Vakıflar Genel Müdürlüğü, bir ilke kararı alacak ve bu kararlar uygulanacak. Onun için, her eline malayı alan, küreği alan ‘Ben ustayım.’ diye gelmeyecek.” -Tamer Yazar-