Tarım ve Orman Bakanlığı, deniz ürünlerinden, 2023’te yıllık 600 bin ton üretim ve 2 milyar dolar ihracat hedefi için düğmeye bastı. Hatay’da, Levrek ve Çipura yetiştirme alanları kurulacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı, deniz ürünlerinden, 2023’te yıllık 600 bin ton üretim ve 2 milyar dolar ihracat hedefi için düğmeye bastı. Bu hedefe ulaşılması için öncelikle yeni potansiyel yetiştiricilik alanları belirlenecek. Bu kapsamda, ilimiz Hatay’da levrek ve çipura yetiştiriciliğine uygun alanlarda balık üretimine yönelik yeni yetiştiricilik alanlarının yatırıma açılması planlandı.
İlimiz Hatay’da, Levrek ve Çipura yanı sıra Trabzon, Giresun ve Ordu’da Türk Somonu, Aydın, İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Yalova, Tekirdağ, Sinop ve Trabzon’da ise diğer su ürünleri yetiştiriciliğine uygun olan alanları yatırıma açılacak.
Yeni sistemde su ürünleri yetiştiriciliği yapılan alanlarda, balık çiftlikleri anlık olarak takip edilecek. Bunun yanı sıra kişi başına düşen su ürünleri tüketimini artırmak amacıyla, ülke çapında kamuoyuna yönelik etkinlikler, su ürünleri stoklarının güçlendirilmesine ilişkin çalışmalar da yapılacak. Bu çalışmalar çerçevesinde, Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi’ne devam edilecek, balıklandırma çalışmaları da bir yandan sürecek. 2021 senesinde 40 milyonun üzerinde yavru balığın da kaynaklara bırakılması planlanıyor.
ÇİPURA-LEVREK
İlimiz Hatay için levrek ve çipura yetiştirme alanları öngörülüyor. Çipura balığı, sparidae familyasına ait, antik çağdan beri sevilerek tüketilen bir Akdeniz balığıdır. Akdeniz ve Ege denizinde yaygındır. Marmara denizinde seyrek rastlanır.
Boyları, ortalama 25–35 cm, ağırlıkları 0,5–3 kg’yi bulur. 60 cm ve 6 kg olanları da seyrek olarak görülebilir.
Kuvvetli çenesiyle küçük kabukluları, balıkları ve diğer hayvanları kolayca yiyen, etçil bir balıktır. Yaz aylarında sığlarda, kış aylarında da 30–40 m. derinliklerde yaşar. İki yaşın üzerindekiler daha da derinlere iner. Eti az kılçıklı, sert, beyaz ve çok lezzetlidir. Izgarada pişirilmesi tercih edilir. Ayrıca üretim kültürüne uygunluğu nedeniyle ekonomik değeri çok yüksektir. -Cemil Yıldız-