Milletvekili Şahin, pandemi sürecinde vatandaşın halinin içler acısı olduğuna vurgu yaptı …
CHP Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin, parlamentonun geçtiğimiz günkü oturumunda kürsüden yaptığı konuşmada, pandemi sürecinde vatandaşların halinin içler acısı olduğuna vurgu yaptı.
83 milyonluk nüfusu olan ve 5 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’de büyüme ve istihdamda hızlı toparlanma vadeden AKP Hükûmetinin, ekonomiyi canlandırmak için kamu bankaları aracılıyla piyasa faizlerinin altında ve uzun vadeli krediler verdiğini söyleyen Milletvekili Şahin, istihdam kaybı ve ücretsiz izin uygulamasının başını alıp gittiğini ifade etti.
Çiftçi, esnaf, işçinin kan ağladığına vurgu yapan Milletvekili Şahin, “Pandemi döneminde Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkeler vatandaşına ‘Sen evine git, sağlığını düşün; kiranı, vergini, sigortanı düşünme’ derken, biz de ek zamlar vergiler yetmezmiş gibi vatandaştan IBAN numarasıyla para isteniyor. ‘Devlet millete bakacakken, millet devlete baksın’ isteniyor. Telefonlarımız susmuyor; iş isteyen, faturalarını ödemediği için para isteyen vatandaşların hâli içler acısı” dedi.
Hatay’a üvey evlat muamelesi yapılıyor …
Tencere kaynamadığını, milletin aç, yoksul olduğunu söyleyen Milletvekili Şahin, konuşmasında şunlara yer verdi: “Seçim Bölgem olan Hatay’da da durum farklı değil. Hatay, Türkiye’nin en fazla vergi veren 7’nci ili olmasına rağmen yatırımlarda 56’ncı sırada. Her seçim öncesi mevcut iktidar tarafından hastane sözleri verilmesine rağmen sağlık yatırımlarında da Hatay’a üvey evlat muamelesi yapılmaktadır. Arsuz, Payas ve Defne’de hâlâ bir hastane yoktur. İki yıldan beri her gün ‘Yarın’ denilerek ihalesi yapılmayan ilçelerimize birer entegre devlet hastanesi yapılarak ölümler engellenmelidir. İskenderun Limanı’nın bölgede önemli bir ekonomik potansiyel hâline gelmiş olması, demir çelik ve enerji üssü konumundaki Hatay’ın Türkiye’nin Doğu Akdeniz’e açılan kapısı olduğu gerçeği göz önündeyken lojistik köy ihtiyacı gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Hatay ve Osmaniye’yi kapsayan Lojistik Master Planı Sözleşmesi 2007 yılında imzalanmış olup aradan geçen on üç yıla rağmen hayata geçirilmemiş, Türkiye Avrupa’nın gerisinde kalmıştır.
Hatay, uluslararası bir kültür ve medeniyet şehridir ancak buna rağmen maalesef Hatay’a ulaşmak kolay değildir. Otoyollarının eksikliği, hızlı tren projesinde Hatay’ın proje dışında bırakılması, uçak seferlerinin haftada tek sefere düşürülmesi gibi olumsuzluklar görülmüyor.
Amik çiftçisi sıkıntıda …
Yıllarca dünya ticaretine köprü olmuş İskenderun ve çevresi, serbest bölge yapılmamıştır. 700 bin Suriyeliyi misafir eden Hatay, ek nüfusuyla 6’ıncı teşvik bölgesine dahi alınabilecekken 15 ilçesinden neden sadece 6 ilçe teşvik bölgesine alınmıştır?
Hatay, Türkiye’nin en fazla vergi veren 7’nci ili olmasına rağmen ek nüfusu görmezden gelinerek neden üvey evlat muamelesi gören bir il olmuştur? Hatay’ın bütçesi yapılırken bile bu durumlar göz ardı edilmektedir.
Hatay’ın da içinde bulunduğu 46 ilimizde narenciye ürünleri çöl sıcaklarından kaynaklı afetten dolayı zarar görmüştür, beklentilere ise cevap verilmemiştir. Ayağını diksen dal verecek verime sahip Amik Ovası gibi bir değere sahip tarım kenti olan Hatay’da, çiftçi tarlasını ekemez hâle gelmiştir. Yüksek elektrik maliyeti, dövize dayalı girdiler, baraj yetersizliği nedenleriyle sulama sorunları çiftçinin belini bükmektedir. Çiftçi, yasal hakkı olan gayrisafi millî hasıladan yüzde 1’lik payını beklemektedir. Kredi borçlandırması değil nakit desteği talep etmektedir.
İskenderun halkı Angus kokusundan kurtarılmalı …
Üretilen ürünlerin işlenmesi, muhafazası ve pazarlanmasına yönelik kurulacak sanayi tesislerine yeterli kalitede ham madde temini amacıyla, tarım ve sanayi entegrasyonunun geliştirilmesi adına, Hatay’da tarıma dayalı bir ihtisas organize sanayi bölgesi kurulmalı, 2021 yatırım programına alınmalıdır. Tarımsal sigortanın kapsamının genişletilmesini isteyen çiftçi, elektrik, su ve mazot desteği beklemektedir. Unutulmamalıdır ki, çiftçi kalkınmadan ülke ekonomisi kalkınamaz. Tarım ve hayvancılıkta ithal politikalardan derhâl vazgeçilmeli, üretime destek verilmelidir. İthal Angus kokusundan İskenderun halkı kurtarılmalıdır. AKP yerli üreticiyi desteklemek yerine göz göre göre Türk çiftçisini bitirip yabancı sermayeye ülkeyi teslim etmektedir. Bu mudur sizin millîliğiniz Sayın üyeler?
Yatırımlar yakın teşvik bölgelerine kaymakta, Hatay’a yeni yatırım gelmemektedir. Kütüphanesi, spor tesisi dahi olmayan ilçeler bulunmaktadır. Elektrikler sürekli kesiliyor, bakım, onarım, yatırım yok, denetim ve yaptırım da yok. Her tarafından medeniyet fışkıran dünya tarihî değerleri Hatay’da yeryüzüne çıkmak için yatırım beklemektedir.”
Mehmet ÖZGÜN