Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İki Aşı da Bekliyor… Hangisi Kim İçin?

Türkiye’de gönüllü vatandaş uygulamaları

Türkiye’de gönüllü vatandaş uygulamaları devam eden Çin menşeli yeni tip koronavirüs aşısı ile Türk Bilim İnsanı Hataylı Prof. Dr. Uğur Şahin’in başında olduğu Alman BioNTech firmasının geliştirdiği koronavirüs aşısı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kilitli dolaplarda muhafaza ediliyor.

Yüzde 90’ının üzerinde etkili olduğu açıklanan, Türk Bilim İnsanı Hataylı Prof. Dr. Uğur Şahin’in başında olduğu Alman BioNTech firması ile Amerikan ilaç devi Pfizer tarafından geliştirilen koronavirüs aşısı için sorulan çok soru, bekleyen de cevaplar var. Bu konuda paylaşılan son bilgiye göre, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, Alman ve ABD ortaklığındaki aşı, eksi 72 derecedeki dolapta kilit altına alınırken, Çin aşısı ise artı 4 derece ısıya sahip dolaplarda bekletiliyor.
-VATANDAŞ!-
Ankara’nın, Alman ve Çin aşılarına yönelik taleplerinde Çin aşısının öne çıktığını söyleyenler ise bu konuda tereddütlü. Duruma dair fikirlerini Antakya Gazetesi ile paylaşan bazı okurların eleştirisi de bu yönde.
H.Ö. >> Hayat, gerçekten de garip! Daha düne kadar, ‘Çin’den gelen kırtasiyeyi kullanmayın, aman çocuklarınıza Çin malı oyuncak almayın’ diyenler, şimdilerde hepimizi kurtaracak olan aşının Çin’den geldiğini söylüyor. Hem garip, hem korkutucu. Açıkçası, seçme şansım olsaydı, olursa, Hataylı Bilim İnsanının ürettiği aşıyı kullanmak isterdim.
G.M. >> Birinden çok az, ama diğerinden çok fazla doz aşı gelecekmiş, öyle mi? Peki, Alman firmasının ürettiği, ama az gelen, kimlere uygulanacak? Söylenen, biliyorsunuz çok net! Çin aşısını vatandaşa, Alman aşısı belli insanlara yapılacakmış! İnanmak istemesem de, bunu diyen o kadar çok ki!
L.V. >> Aralık’ta başlıyor! Ama geçen okudum bir yerde… Bir çok ülke, nüfusları kadar, hatta fazlasını alıyormuş! Biz niye bunu yapamıyoruz? 50 milyon doz aşıdan bahsediyorlar. Bu, 25 milyon insan eder bizim ülkede. Peki, geri kalan diğer milyonlar?
U.M. >> Tüm yaz boyunca, var olan rakamları aşağıda göstererek herkesi rehavete sokan herkes yargılanmalı bence. Daha düne kadar ‘Avrupa’nın en iyisiyiz’ diyerek kendimizi kandırıyormuşuz meğer! Bu hikayede bizleri aptal yerine koyanlar da, yaşanan rehavetin faturasında ölenlerin de sorumlusu olanlar! Onları Allah’a havale ediyorum! Hukuk nasılsa onlara işlemiyor!
Y.L. >> Etrafımızda ölenler var. Türkiye’de her gün onlarca masum insanın vefat haberleri var. Umut ise sadece o aşılarda! Ama “hangisi” diye sorduğunuzda, bilmiyorum! Çin aşısına çok güvenemiyorum. Hayatımızda hep bir ‘Çin malından uzak dur’ klişesi vardı ve şimdi o klişe, koca bir gerçek olarak karşımızda. Ankara’da konuşanlar ise “güvenin” diyecekler doğal olarak! Bu defa, Çin’de üretilen bir şeye güvenmemiz istenecek! Tabi, “başka da şansımız var mı” diyenler de yok değil. Ben de onlardanım, dürüstçe! Aşı, yüzde kaç koruyacak bilmiyorum, ama psikolojime iyi gelecek. En azından, “beni koruyan bir şey kullandım” diyeceğim. Belki biraz daha az korkacağım.
O.P. >> Avrupa’nın, vaka sayısı bakımından en iyileri arasından, en kötüsü ünvanına çıktık, hem de bir gecede! Belki de biz bu ünvana hep sahiptik, ama söylemediler! Herkes de “çok iyiyiz” diye diye gevşedi, ki bu kadar kötü hale gelmemiz de bundan! Tabipler Birliği hep söyledi de, ben, Sağlık Bakanı’na inanmayı tercih etmiştim. Yazık! Rakamları saklayarak, elimize ne geçti? Toplumda, bu konuda “gereksiz bir güven” yaratarak nelere yol açtığımızı keşke bir fark etsek! Ardından da kameralar karşısına çıkıp, “özür” dilesek!
T.Ç. >> Açıkçası, Alman ya da Çin, benim için ‘işe yarar’ olması önemli ve ilk fırsatta da yaptırmak istiyorum. Sadece, aşılama nasıl olacak, hangi yaşlar öncelikli olacak, herkes bu aşılara ulaşabilecek mi, merak ediyorum. Dilerim bu konuda da geleneksel bürokrasimizi yaşatmayız vatandaşa da, en azından bu konuda mağdur olmayız.
-SEVKİYAT!
Bu arada, “Aşılama, ne zaman ve hangi ülkede ilk olarak başlayacak” sorusunun cevabı ise “ABD” olmak üzere! Türk Bilim İnsanı Hataylı Prof. Dr. Uğur Şahin’in başında olduğu Alman BioNTech firmasının Amerikan ilaç firması Pfizer ile beraber yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği aşının, dağıtım merkezlerine gönderilmek üzere, United Airlines havayolu şirketinin uçuşlarıyla ABD’ye sevkiyatına başlandığı iddia edildi.
Business Insider haber sitesinin Wall Street Journal Gazetesi’ne dayandırdığı haberine göre, Pfizer ile Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in geliştirdiği aşının sevkiyatı için United Airlines’ın uçakları kullanılıyor. Haberde, ilk seferlerin Brüksel-Chicago arasında yapıldığı, aşıların ise Chicago üzerinden dağıtım merkezlerine ulaştırılmasının planladığı belirtildi.
Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA), kuru buzla paketlenerek yapılması gereken aşı sevkiyatına onay verdiği belirtildi.
Bilindiği gibi, acil kullanım için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) başvuruda bulunan Pfizer ve BioNTech, Avrupa’da da halihazırda kurumlara müracaat etmeye başlamıştı. Tamer Yazar