Samandağ Belediyesi, 75.Yıl Parkı’na 25 Milyon TL harcamayı ilçe çıkarına kabul etmiyor…
Samandağ ilçesinde, bugünlerde en çok, 75. Yıl Parkı’nda ‘maliyeti 20-25 milyonu’ bulacağı anlaşılan kamulaştırma ile modern park yapımı ile ilçe merkezinde yıkılan eski vergi dairesi binasına konuşlandırılacak bina konuları gündem oluşturuyor. Samandağ Belediyesi Yönetimi, 75. Yıl Parkı’na 25 Milyon TL’yi bulacak kamulaştırma bedellerinin ödenmesini rantabl bulmuyor ve ilçenin salt 75. Yıl değil, 42 mahalleden ibaret olduğunu hatırlatıyor
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir’in, son gelişmeler üzerine, “Memleketini en çok sevenin, görevini en iyi yapandır” başlığı altında yaptığı açıklamasının özeti şöyle:
“Bu kentin şehri emini olarak, kamu menfaatlerini kişi menfaatlerinin üzerinde tutarak, 8 yıllık süre içinde Samandağ’ımıza hizmet etmeye çalıştık. Yıllar içinde karşımıza çıkan bürokratik, siyasi ve diğer unsurlardan kaynaklı her türlü engele ve zorluğa göğüs gerdik. Halkımızla birlikte bu yolda yürüyerek, her gün memleketimize yeni bir hizmet kazandırmanın heyecanını yaşadık. Bu süre içerisinde hizmetlerimizle ve yaşam alanlarımız ile ilgili her türlü konuda dik duruşumuzla ilçemizin ismini en iyi şekilde yükselttiğimize inanıyoruz.
2014 Yerel seçimlerinde Samandağ Belediyesi tarihinin en yüksek oyu ile bu göreve geldik. Her zaman bütünleştirici ve birleştirici politikalar üreterek bu teveccühe layık olmaya çalıştık. İlçemiz adına bembeyaz ve tertemiz bir sayfa açtık. Bu şekilde de ilerlemeye devam edeceğiz.
İlçemizin kirli siyasetlere kurban edilmesine müsaade etmedik, etmeyeceğiz. İlçemiz, uzun yıllar bu kirli siyasetlerin bedelini ödedi. İmar kirliliği, çarpık kentleşme, hizmetlerin üretilememesi, belediyemizin geçmiş dönemlerde borç batağında olması ve bir çok olumsuzluk bu kirli siyasetlerin bir sonucu oldu.
Belediyemizin geçmişe dönük borçlarını yapılandırdık, personele düzenli maaş ödüyoruz, otomasyon, imar çalışmaları, yol kaplama çalışmaları ve temizlik gibi birçok alanda ilkleri başararak değişime ve dönüşüme katkı sunduk. Vatandaşlarımız arasında ayrım yapmaksızın; Yoksulun da, gencin de, yaşlının da yanında durmaya çalıştık.
Daha yeşil, daha planlı, daha yaşanabilir bir kentin koşullarını yaratmak için doğru kararlar vermek, Belediye’nin kaynaklarını doğru bir şekilde kullanmak zorundayız. Günlük ve popülist söylemlerden uzak, uzun erimli, uzun soluklu, ufuklu işler yapmak ilçemizin hayrına olacaktır.
Kamuoyunda uzun süredir beklenen çok ortaklı binanın yıkım işlemleri gerçekleşti. Bu konu ile ilgili parselin durumu ve kamuoyunu yanıltıcı bilgiler yerine doğruların anlatılması gerektiğine inanıyoruz.
30 Yıl hizmet vermiş olan binanın üzerinde bulunduğu 4242 nolu parsel, imar planında henüz kadastral parsel olarak görülmekteydi. Parselin alanı 2400 metrekaredir. Yıkımı ve yeniden inşa edilebilmesi için söz konusu parselin imar parseline dönüştürülmesi ve kamusal alanlarla ilgili terklerin gerçekleştirilmesi gerekiyordu. Yani ilgili ortaklar, çarşının merkezindeki bu parselden 1000 metrekare civarında bir alanı bila bedel kamusal alana terk ettiler. Ayrıca 1400 metrekarelik imarlaştırılabilecek alanın 1124 metrekaresi üzerinde inşaat oturturulmaktadır. Oluşturulacak binanın toplam metrajı 6125 metrekaredir. Binanın yüksekliği 22 metre olarak planlanmaktadır. Bu alan, yaklaşık 80 ortağın birlikte tasarrufta bulunacağı bir alan olup, mevcut yapıda en kıymetli alanlar kişilerin özel mülkiyetindedir. Yani zemin ve üstündeki kat olduğu gibi özel mülkiyete aittir. Her T.C. vatandaşının hakkı olan, yıpranmış yapısını kentsel dönüşüm kapsamında deprem yönetmeliğine uygun yeniden inşa etme çerçevesinde, mülk sahipleri bir süreç başlatmış oldular. Kamu kurumları ile ortaklıkları olsa da, uzun yıllar emek ederek sahip oldukları, hatta bir kısım malik bir önceki Abdullah Cömert Alanı’ndaki eski binaları yıkılıp yaşadıkları mağduriyetler gerekçesiyle bu binada mülk sahibi olmuşlardır.
Söz konusu durum bu iken, vatandaşların hiçbirisinde özel mülkünün kamusal alana dönüştürülmesi gibi bir irade olmadığı gibi, böyle bir beklenti içerisine girmek de ne yasal ne de vicdani kabul edilebilir.
Belediyeden kamulaştırma talep eden kimi vatandaşlarımıza da şunu söylemek isteriz:
1124 metrekarelik bir park oluşturacağız diye, 1-20.000.000 -25.000.000 TL para harcamayı hangi kamusal vicdanla kabul edeceğiz? Belediyemizin hazırda böyle bir kaynağı mevcut değildir. Samandağ, sadece 75. Yıl Parkı ve çevresinden ibaret olmayıp, 42 mahalleden oluşuyor ve her mahallelimizin yaşadığı alanda böylesi parklar görme ve bu kaliteyi yaşama hakkı olduğunu düşünüyoruz. Böyle bir kaynağımız olsa bile, doğru olanın bütün mahallelerimize böylesi bir hizmetten faydalanmasını sağlamak olmalıdır. Esnafımız, Bel-Bir gibi can yakan bir süreçten geçmiştir. Vatandaşlarımızın yeniden böyle bir süreci yaşamasını kabul edemeyiz.”
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, ilçeyi geleceğe hazırlayan bir ufukla yollarına devam ettiklerini belirtti ve ileriye yönelik şunları söyledi:
“Önceliğimiz, binanın hemen bitişiğindeki park alanının altında inşa edilecek otopark ile trafik sorununu hızla çözüme kavuşturmak, yeni mahallelerimizde altyapı sorunlarını çözmek, imar planlarımızı bütüncül bir yaklaşımla hazırlayıp halkın hizmetine sunmak, çevre yolunun zamanında bitirilmesi için yüklenici firmanın önünün açmak, mümkünse Çevlik-Arsuz yolunu programa aldırmak, imalatını başlatmak, Samandağ’ımızın kör nokta olmaktan çıkmasına katkıda bulunmak olmalıdır. Sebze-Meyve Hali ve soğuk hava depolarının yasal sorunları bütünüyle çözülmüş olup, bu hizmetin Büyükşehir’in bir an önce gündeme almasını sağlamak önceliğimizdir.” -Cemil Yıldız-