Süreç ‘nasıl’ işleyecek?
Ölüm ve vaka sayıları bakımından, Türkiye genelinde ‘risk’ seviyesi en üst sınırda olan illerden biri olan Hatay’da, vatandaş, Ankara’nın aşı politikasını oluşturan yol haritasında sürecin nasıl işleyeceğini merak ediyor. 4 aşamalı aşı programında tarihler henüz net değil, ancak sokaktaki endişe, tarih bekliyor.
Yaşadığı sıkıntıları Antakya Gazetesi ile paylaşan bir vatandaşın endişesi, sokaktaki vatandaşın genel profiline de yansıyan soruların ortak kaygısında duruyor…
“Komşularımız, çevremizdeki insanlar, hatta akrabalarımız ve çalışma arkadaşlarımız… Bizlere bakan, gözeten sağlık çalışanları… Herkes, salgının kurbanı oluyor, olmaya da devam ediyor. Dikkat edelim etmesine de, korku o kadar büyük ki, buna bir son vermek için bize tarih vermeleri gerekiyor. Aşı geldiğinde, nasıl bir program uygulanacak, tarihleme olarak? Öncelik kimde, bunun farkındayız ama… Biz, son aşamada aşılanacak olan vatandaşlar, bu aşıya nasıl ulaşacağız? Eczaneler üzerinden mi, Aile Hekimleri üzerinden mi? Yoksa özel aşılama merkezleri eliyle mi? Asıl soru ise, hepimizin sorusu! Ne zaman? Ocak mı? Şubat mı? Mart mı? Nisan mı? Ne zaman? Biz, bu aşılara, özgürce, ne zaman ulaşabileceğiz? İşte bizi, hepimizi, beni rahatlatacak cevap bu!
Ben, artık yuvarlak cümleler, geniş zamanlı ifadeler istemiyorum. Net, vurucu, nokta atış bir ifade istiyorum. Var mı?”
-UYGULAMA!-
Soruların ‘cevap’ adresinde duran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının 18 yaş altı, hamile ve hastalığı son 6 ay içerisinde geçirmiş olan kişilere yapılmayacağını açıkladı. Koca’nın açıklamalarının ardından da, ilk etapta aşıda ‘kapsam dışında tutulacakların sayısı’ merak konusu oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 17 Nisan 2020’de açıkladığı, “İstatistiklerle Çocuk 2019” bültenine göre, 2019 yılsonu itibarıyla, Türkiye nüfusu 83 milyon 154 bin 997 kişi ve bunun 22 milyon 876 bin 798’ini, yani nüfusun yüzde 27,5’ini 0-17 yaş grubundaki çocuklar oluşturuyor.
Milliyet’e değerlendirmelerde bulunan Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, TÜİK rakamlarına işaret ederek, “Çocuklar, gebeler ve emzirenler açısından kabaca düşünüldüğünde, 25 milyon kişi şu anda kapsam dışında diye düşünülebilir” dedi.
Hastalığı geçirenlerin tespitinde HES’in devrede olacağını belirten İlhan, Kovid-19 olmayan ya da hastalığı geçirip geçirmediğini bilmeyenler için ise, “Hiç hasta olmadıysanız ya da hasta olup olmadığınızı bilmiyorsanız, direkt aşı olacaksınız. Antikora bakmayacağız. Sağlık çalışanı olsun, normal vatandaş olsun… Sırası geldiği zaman, 4-6 ay arasında hastalığı geçirmemişse, 18 yaş altında değilse, gebe veya emziren değilse, aşı yapılacak” diye konuştu.
-ÇİN AŞISI!-
Aşı sırasında beklenen adreste ise Çin’den ithal edilen Sinovac var. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, Sinovac aşısının birkaç gün içinde teslimatının yapılacağını bildirdi. Bakanın açıklamasına göre, 50 milyon doz aşı kademeli olarak gelecek. İlk aşamada kaç doz aşı geleceği ise açıklanmadı.
-KAÇ KİŞİ?-
DW Türkçe’ye konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, 10 milyon dozun Aralık ayı sonuna dek geleceğini, her ay 10 ila 20 milyon doz olmak üzere, Mart ayına kadar 50 milyon dozun tamamlanacağını söyledi.
Akova, “Siz, 25 milyon kişiyi öyle birkaç günde aşılayamazsınız. Bu aşıların dağıtımının yapılması, kimlerin aşılanacağı, kimlere öncelik tanınacağı, onların nereye başvuracakları şeklinde bir organizasyona da ihtiyaç var. Dolayısıyla, bir zaman dilimi içerisinde bu aşılama yapılacaktır. Onun için de ben, bunun iyimser bir tahminle Şubat sonu, Mart başına kadar ancak tamamlanabileceğini düşünüyorum“ şeklinde konuştu.
-FAZ 3!-
Türkiye’de alınması planlanan Sinovac aşısıyla ilgili faz-3 çalışmalarının henüz tamamlanmadığına işaret eden Akova, “Hali hazırda, Brezilya’da ve Türkiye’de yürüyen iki tane çalışma var. Brezilya’daki çalışmanın sonuçlarının kısa bir süre içerisinde açıklanması bekleniyor. Çünkü oradaki çalışma, Türkiye’dekine göre daha önde. Türkiye’de, belki aralık ayının sonuna doğru bir ara değerlendirme gibi bir şey yapılabilir. Ancak o zaman belli olacak” diye konuştu. -Tamer Yazar-