Tıraş, Milli Eğitim Bakanı Selçuk’un söylediğinin aksine uzaktan eğitimin tam bir sorunlar yumağı olduğunu söyledi
Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, 2020 yılı eğitimini değerlendirdi, milyonlarca öğrencinin ve haklarının yok sayıldığı bir yıl olduğunu vurguladı. Geride bıraktığımız yılın pandemi yılı olmasından kaynaklı pek çok açıdan diğer yıllardan oldukça farklı olduğunu söyleyen Tıraş, Aralık 2019’da Çin’de başlayan salgının kısa sürede tüm dünyaya yayıldığını ve ardından 11 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından “pandemi” ilan edildiğini, 11 Mart 2020 tarihinin aynı zamanda Türkiye’de de ilk resmi vakanın tespit edildiği gün olduğunu ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütünün pandemi ilan etmesinin ardından kısa sürede dünya genelinde ve Türkiye’de de önlemler alınmaya başlandığını, ilk önlemlerden birinin eğitim kurumlarının kapatılarak eğitime uzaktan devam edilmesi olduğunu belirten Tıraş, “Eğitim kurumları farklı kademelerde dönem dönem açılsa da süreç halen uzaktan devam etmektedir.1.5 milyardan fazla öğrenci ve 63 milyon civarında eğitimci bu süreci uzaktan sürdürmek ve eğitim kurumlarından ayrı kalmak durumunda kaldı. Bu dönemde yapılan uzaktan eğitime UNICEF’in ülkelerden aldığı verilere göre 463 milyondan fazla öğrenci katılamadı. Bu rakam dünya genelinde okullara kayıtlı öğrencilerin %31’ini oluşturmakta.
Salgından ve buna bağlı olarak uzaktan eğitim uygulamalarından yararlanma konusunda en mağdur olan kesimler yoksullar, göçmenler, mülteciler, çocuk işçiler, kız çocukları ve özel eğitime gereksinimi olan çocuklar oldu. 2019 yılında dünya genelinde 33 milyon çocuğun (2) doğduğu topraklarda yaşamadığını, bir bölümünün ülkesini terk etmeye zorlandığını biliyoruz. Salgının mağdur ettiği bu çocukların eğitim başta olmak üzere yaşamın her alanında mağdur olduğunu, eşitsizliğe ve ayrımcılığa maruz kaldığını biliyoruz. 2020 yılı bu anlamda milyonlarca öğrencinin ve haklarının yok sayıldığı bir yıl olarak insanlık tarihinde yerini alacak” dedi.
Uzaktan eğitim sorunlar yumağı …
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un söylediğinin aksine uzaktan eğitimin tam bir sorunlar yumağı olduğunu söyleyen Tıraş, 2020 yılının bu anlamda tam bir kayıp yıl olduğunu vurguladı ve açıklamasında şunlara değindi: “Uzaktan eğitime erişim en önemli sorun olarak varlığını korumaktadır. 6 milyona yakın öğrencinin uzaktan eğitime erişemediği, erişenlerin ise % 64’ünün cep telefonundan bu eğitime eriştiği bir ortamda sorun yok denilemez. Tam tersi büyük bir sorunla karşı karşıya olduğumuzun kabul edilmesi gerekmektedir. Erişimle birlikte uzaktan eğitimin bir öğretim tasarımı üzerine inşa edilmemiş olması, ölçme değerlendirme, katılım ve süreklilik gibi sorunlarla birlikte değerlendirildiğinde uzaktan eğitimden anlamlı bir fayda sağlandığını ifade etmek güçtür.
Eğitim emekçileri açısından 2020 yılı beklentilerin gerçekleşmediği, sorunlarının çözülmediği ve var olanlara yeniden eklendiği bir yıl oldu. Öğretmenlere verileceği söylenen 3600 ek göstergeden söz dahi edilmediği bir yıl oldu 2020. Ekonomik koşullarının iyileştirilmesini bekleyen eğitim emekçileri 2020 yılında da beklediklerini bulamadı. Öğretmen atamalarında yaşanan sorun devam ederken ataması yapılan öğretmenlerin dahi ekonomik gerekçelerle göreve başlatılmamasına tanıklık ettik. Mart 2020’de ataması yapılan öğretmen arkadaşlar Haziran 2020 tarihine kadar göreve başlatılmadı.
Öğrenciler açısından sorunlu bir yıl oldu …
Salgın döneminde MEB okullarda okul aile birlikleri tarafından istihdam edilen eğitim emekçilerinin ücretlerini genel bütçeden ödemek yerine okul aile birliklerine bıraktı. Bu durumda bazı çalışanların işten çıkarılmasına neden oldu. Kimi eğitim yöneticileri arkadaşlarımızın ücretinin ödenmesi için öğretmenlerden katkı dahi istedi. Kamu yöneticileri uzaktan eğitimi iş olarak görmediği için ve öğretmenlik mesleğine dönük ön kabullerden dolayı öğretmenlere istekleri ve meslekleri dışında, görev tanımlarına ve uzmanlık alanlarına uygun olmayan işlerde görev vermeye başladı ve halen bu uygulama 112 Çağrı Merkezi ile ilimizde devam etmektedir. Salgından kaynaklı yaşamını yitiren arkadaşlarımız olmuştur. Çok sayıda arkadaşımızda tedavi görmüş veya görmeye devam etmektedir. Bu konu ile ilgili gerekli önlemlerin alınması ve fikir geliştirilebilmesi için mutlaka bilginin şeffaf paylaşılması gerekmektedir. 2020 yılı boyunca MEB salgına dönük herhangi bir veri paylaşmamıştır.
2020 yılı öğrencilerimiz açısından da oldukça sorunlu bir yıl oldu. Öğrencilerimizin yaşadıkları eşitsizlikler ve mağduriyetlerin artarak devam etti. Salgınla birlikte yaşadığımız eşitsizlikler derinleşti ve arttı. Uzaktan eğitime erişemeyen öğrencilerimizin yaşadığı sorunlar 2020 yılında en fazla tartışılan konulardan biriydi. Uzaktan eğitime erişim sorununun çözülmesi için gerçekçi ve sonuç alıcı çözümler üretmek yerine günü kurtarmaya dönük adımlar atıldı. Son olarak dağıtılacağı ifade edilen 500 bin tabletin hem çok geç kaldığı hem de sayısal olarak yeterli olmadığının belirtilmesi gerekmektedir.” Mehmet ÖZGÜN