TRUMP’UN SIZAN TELEFON GÖRÜŞMELERİ ve ABD’DE YAŞANANLAR
Geçen hafta ajanslara düşen bir haberde, Trump’un, Georgia eyalet sekreterine baskı yaptığı ve kendi lehine (o bölgedeki seçimi kazanması için gerekli olan oy sayısı olan) 11.780 oy daha bulması gerektiğini söylediği iddia edildi.
Söz konusu iddiaların doğruluğu bir yana, Trump hakkındaki bu haber ve sonrasında da Trump taraftarlarının Kongre’yi basması, mevcut liderlere kötü örnekler yaratmaktadır.
“VOLKSWAGEN KAYBEDER”
Volkswagen, ülkemizde en çok aracı satılan markaların başında geliyor. Alman menşeili şirketin Manisa’da fabrika kurma ve … milyon Euro’luk bir yatırım projesi hedefi mevcuttu. Bu proje ile ülkemizde binlerce Volkswagen marka araç üretilecekti, muhtemelen bu markanın ülkemizdeki satış fiyatları bir miktar düşebilecekti. Ayrıca bu yatırım ile binlerce istihdam olacak ve ülkemize döviz girişi olacaktı. Yani cari açığımızın ve işsizlik rakamlarının azalmasına katkı verecek bir proje idi.
Şirket, “pandemiyi” bahane ederek, ülkemizdeki yatırım projesini askıya alma kararı vermiş. Sayın Varank, bu karar için, “Volkswagen kaybeder” açıklamasını yaptı.
Sayın Varank, keşke bu açıklamayı yapmasaydınız ve şirketin ülkemizdeki yatırım planını askıya almasının gerçek sebeplerini araştırsaydınız. Ülkemizin hukuk ve demokratikleşme standardında düşüş olmasa, eminim bu proje de rafa kaldırılmazdı. Gerçekçi olmakta fayda var.
JAPONYA ESKİ BAŞBAKANI CEZALANDIRILDI
Japonya eski başbakanı Abe Şinzo, 2013-2019 yılları arasında, taraftarlarına otelde verdiği toplam 10.000 Dolarlık yemek ücretini hazineden karşılatarak siyasi fonlar yasasını ihlal ettiği için cezalandırıldı. Kamuoyundan özür dileyen eski başbakan, “Ağır bir siyasi sorumluluğum olduğunu tüm kalbimle kabul ediyorum. Halkın güvenini yeniden kazanmak için elimden geleni yapacağım” açıklamasını yaptı.
Etik, ahlak gibi kavramlar, görecelidir. Kimi ülkelerde bu haber, büyük bir yasal sorumluluk gerektirir, kimi ülkelerde de bu habere gülünür.
Ülkemiz, ne zaman böylesi hassas ahlaki kriterlere sahip olacak, ne zaman bu harcamaların etik olup olmadığı yurttaşlarca sorgulanacak ve tartışılacak, büyük bir merak konusudur.
S-400’LERE NE OLDU?
Yaklaşık 1.5 sene önce, S-400’lerin alımı sürecinde adeta yer yerinden oynadı. Bir taraftan S-400’ler neden gerekli tartışmaları, bir taraftan da konunun Rusya-ABD-NATO boyutu tartışıldı. Hatta Barolar Birliği başkanı bile -üzerine ne hikmetse, hala anlayamadım- TV kanallarını günlerce gezerek “S-400’ler kesinlikle alınmalıdır, bu beka meselesidir” tarzında açıklamalar yapmıştı.
Aldık, alıyoruz derken… S-400’lerin satın alındığı açıklandı. ABD, bundan ötürü ülkemize bir takım yaptırımlar uyguladı. Şunu bir yurttaş olarak sormak istiyorum.
Kaç S-400 bataryası satın aldık, bunlar yerleştirildi mi, fayda sağlandı mı, nerelere yerleştirildi, nasıl faydalar sağlandı? En azından istihbari olmayan nitelikte bilgiler kamuoyuna açıklanırsa, bir yurttaş olarak aydınlanmış olacağım. Aksi halde, soru işaretleri kalmaya devam edecektir.
TEMSİL-AĞIRLAMA GİDERLERİ NEDEN VATANDAŞIN KESESİNDEN KARŞILANIR?
Aralık ayında yayınlanan tebliğle, EPDK’nın (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) temsil ağırlama giderleri için faturaya bir bedel yansıtılmayacağı ifade edildi.
Böylesi bir kalem neden yıllarca vatandaşa yüklenir? Hangi akıl ve mantık ile böyle bir saçmalığa neden olan yasal düzenleme yapılmış? Muhalefet, neden konuyu gününde değil de yıllar sonra gündeme getirebilmiştir?
Tartışılması gerekli.
YORUMLAR