Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

HTO’nun gündemi asistan hekimler

Çalışma koşulları düzeltilmeli Hatay

Çalışma koşulları düzeltilmeli

Hatay Tabip Odası (HTO), uzmanlık yapan asistan hekimlerin kimi zaman 36 saat, kimi zaman 48 saat aralıksız çalıştırıldıklarını, bunun yanlış ve sakıncalı olduğunu belirtti.
Hatay Tabip Odası Yönetimi adına kaleme alınan açıklamada, hekimlik mesleğinin, eğitimi ömür boyu devam eden bir süreç olduğu hatırlatıldı ve şöyle denildi:
“Tıp Fakültesi mezunu hekimler, en zor sınavlardan biri olan Tıpta Uzmanlık Sınavı’ndan sonra asistanlık eğitimine başlamaktadır. Bu süreçte 36 saate varan çalışma süreleri, nöbet sonrası izin kullanamama ve görev tanımı dışında angarya işlerle uğraşma, asistan hekimlerin karşılaştıkları en büyük sorunlardandır. Bunların yanında sık karşılaşılan mobbing ve şiddet olayları, mesleği sürdürmenin zorluğunu arttırmaktadır.
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği, ‘uzmanlık öğrencileri, 3 günde birden daha sık olmayacak şekilde nöbet tutmalıdır’ demesine rağmen, resmiyete yansımasa da, kimi kliniklerde nöbet sayısı ayda 14-15’i bulabilmektedir.
Asistan hekimler, günlük 8 saatlik mesainin ardından, 16 saat nöbet tuttuktan sonra ertesi gün çalışmaya, yani 36 saat süreyle çalışmaya zorlanmaktadır. Mevzuatta, ‘gece nöbeti tutanlara ertesi günü görev verilmez’ ifadesi yer almasına rağmen, başhekimlere, kurumda hizmetin aksamaması gerekçeleriyle, nöbet ertesi dinlenmesi gereken hekimi ‘mesaiye devam ettirme’ yetkisi verilmiştir.
Asistan hekimlerin çoğunun aylık nöbet süresi 130 saati aşmasına rağmen, 130 saati aşan nöbet ücretleri yine mevzuata göre ödenememektedir. Nöbet sonrası izin kullanabilenlere ise nöbet ücreti ödenmemektedir.
Kovid-19 pandemisi sonrası asistan hekimlerin eğitimleri aksamış, cerrahi branşlarda uzun süre kendileri ile ilgili uzmanlık alanlarında çalışamamışlardır.
Asistan hekimlerin çalışma ve eğitim koşulları düzeltilmelidir.” -Cemil Yıldız-