Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Av. Nabi İNAL

Hangi cümlesi sakıncalı?

Garip şeyler oluyor. Mahkeme kararlarına uyuluyor ya da uyulmuyor. Anayasa mahkemesi kararları kabul ediliyor ya da edilmiyor.

İşte böylesi bir ortam içersinde siyasi yaşam devam ediyor.

Bu doğrultuda da zaman zaman uyulan yada uyulmayan kararlar oluyor. Bu ortam içersinde yıllardır bekletilen bir kararda Danıştay dava daireleri genel kurulundan birden bire çıkıverdi. Bu karar, Danıştay ilgili dairesinin verdiği ve ancak milli eğitim bakanlığının yaptığı itiraz ile ilgili idi.

Bir süredir bekletilen bu karar geçtiğimiz günlerde itirazın kabulü şeklinde sonuçlandı.

Karara göre, andımızın okullarda okutulmamasında hukuka aykırılık görülmemiştir.

Bu kararın irdelemesini yapmadan önce, andımızın ne zaman ve hangi şekilde yazıldığı ve söylenmeye başladığını öğrenelim.

Zamanın milli eğitim bakanı olan Reşit Galip tarafından yazılan metin 1933 yılından itibaren okullarımızda okunmaya başlamış idi.

2013 yılına kadar okunan andımız, milli eğitim bakanlığının hazırladığı bir yönetmelikle okunmaz olmuş ve bunun iptali içinde Danıştaya dava açılmış idi.

Merak ettiğimiz husus şudur: Acaba andımızın hangi cümlesi, sakıncalı bulunmuş ya da okunmasına gerek duyulmayan bir durumun varlığı görülmüştür?

Bu husus açıklığa kavuşturulduğu takdirde, neden yasaklanmak istendiği de anlaşılmış olur.

Eğer andımızda geçen Türk kelimesi rahatsız ediyor ve sakıncalı görülüyorsa şu hususu çok iyi anlamak gerekir: Türk kelimesi; Hiçbir zaman ırkçılığı temsil eden bir anlamda kullanılmamaktadır. Nitekim anayasamızın 66. maddesinin 1. fıkrası da bunu net bir şekilde belirtmektedir.

Anayasanın 66. maddesinin 1. fıkrası aynen şu hükümleri içermektedir: Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür.

Demek ki; Türk kelimesi hiçbir zaman bir ırkı temsil etmek amacıyla kullanılmamaktadır. Aksine devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan bireyleri tanımlamaktadır.

Bu nedenle de andımızdaki Türk kelimesini sakıncalı bulmamak ve onun okullarımızda okunmaması için gereken değişiklikleri yapmamak gerekir.

Gerçi 2013 yılından beri andımız okullarda okutulmamaktadır.

Bu konuda birçok defa hatırlatmalar yapılmış ve andımızın okunmasını engelleyen yönetmeliğin hukuka aykırı olduğu doğrultusunda Danıştay ilgili dairesince bir karar verilmiş olmasına rağmen, aynı okutmama kararı devam ettirilmiştir.

Danıştay kararına rağmen okutulmayan andımız, bu kez Danıştay dava daireleri genel kurulunun verdiği karar doğrultusunda tümden engellenmiş gibi bir durum ortaya çıkmıştır.

Ortada fol yok yumurta yok iken, andımızın okutulup okutulmaması hususunun yeniden gündeme taşınmasının nedenleri üzerinde durmak gerekir.

Her şeyden önce andımızda hangi cümlelerin sakıncalı görüldüğü konusunda bir açıklama yapılmalıdır.

Buna ek olarakta, andımızın okunmasına dair Danıştay ilgili dairesinin verdiği kararın yıllarca beklettikten sonra, birden bire Danıştay dava daireleri genel kurulu tarafından ele alınıp sonuçlanmasını da irdelemek gerekir.
Bir kez daha hatırlatmak istiyoruz: Türk kelimesi bir ırkı ifade etmemektedir.

Bir kez daha hatırlatıyoruz: Andımızdaki birleştirici, sevgi ve saygıyı ifade eden cümlelerin hiç birinin sakıncalı bir yanı ve yönü bulunmamaktadır.

Buna rağmen andımızın okunmasının yasaklanması hususu danıştayın vermiş olduğu kararla yeniden gündeme geldiği için hatırlatıyoruz…

[email protected]

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER