Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Coğrafi işaret talebinde,

Antakya Simidi niye yok?

Antakya Simidi niye yok?

Coğrafi İşaretler’in belirlenmesi amacıyla düzenlenen toplantıda; İskenderun Tavuk Döneri, Kabak Tatlısı, Belen Tavası ve Akçay Portakalı’nın patentinin alınması ve coğrafi işaretlerde yer alınması için fikir birliğine varıldı.

Hatay’ın ‘marka’ değerine ciddi bir üretim gücü ekleyen ‘coğrafi işaret’ çalışması çerçevesinde uzman ekiplerin katılımı ile gerçekleşen son toplantıda; İskenderun Tavuk Döneri, Kabak Tatlısı, Belen Tavası ve Akçay Portakalı’nın patentinin alınması ve coğrafi işaretlerde yer alınması için fikir birliğine varıldı. Toplantı, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı.
Toplantıya; DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, İTSO Genel Sekreter Vekili Figen Gül Dönmez, İSTE Üniversitesi’nden İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Ekonomi Bölümünden Yrd.Doç.Dr.Yunus Açcı ve Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Seçkin Dilek katıldı.
-4 TESPİT-
Toplantıda, Hatay ile özdeşleşen ve öne çıkan İskenderun Tavuk Döneri, Kabak Tatlısı, Belen Tavası ve Akçay Portakalının patentinin alınması ve coğrafi işaretlerde yer alınması için fikir birliğine varıldı. Konuya ilişkin konuşan İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, “6 Ay içerisinde başvuru işlemlerinin tamamlanarak, bölge ekonomisine değer katacağını düşündüğümüz bu yemek türlerinin patentinin alınması için İTSO olarak çalışmalar başlatıyoruz. Burada amaç, bölgesel ekonomiye katkının yanı sıra şehrimiz ile özdeşleşen bu yemek çeşitlerinin coğrafi işaretlerde patentinin alınarak şehrin tanıtımına katkı sunmayı hedefliyoruz” dedi.
-EKONOMİYE KATKI-
DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız ise, kurumsal hareket edilmesi durumunda, İskenderun ile özdeşleşen bu yemek çeşitlerinin coğrafi işaretlerde patentinin alınması ile şehrin ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına vurgu yaptı. İSTE Üniversitesi yetkilileri de İTSO ile birlikte hareket edeceklerini ve bu ürünlerin patentinin alınması için çalışmalara başlayacaklarını ifade ettiler.
-ANTAKYA MI?-
Toplantılara konu 4 tespitin Antakya noktasında duranların işaret ettikleri şey ise, geleneksel, ‘tuz-kimyon’ karşımı ile servis edilen Antakya Simidi oldu. Bugüne kadar ne fuarlarda ne de her hangi bir platformda tanıtım ayağına eklenmeyen bu keyifli lezzetin neden gündeme alınmadığı sorusu mu? Hatay Valiliği’nde ‘cevabı’ adına beklemeye devam ediyor. Peki, cevap gelir mi? Antakya Simidi için de ayağa kalkılır mı? Marka kentin marka mutfağı adına tescillenir mi? Bundan sonraki fuarlarda ‘Antakya’ başlığına eklenir mi? -Tamer Yazar-