İç ilişkilerde olduğu gibi dış ilişkilerde de sorunlar bitmek bilmiyor. Bir sorunu, diğer sorun takip ediyor. Böylece sorunlar birbirine eklenmek suretiyle çözümsüzlük yumağına dönüşüyor.
İç politikada nasıl ki etraf toz-duman ise, dış politikada da buna benzer bir durumun ortaya çıktığı görülüyor ve üzüntü ile izleniyor.
Pazartesi günü ABD başkanı Biden ile görüşme başlamadan önce gündeme Afganistan olayı oturuverdi.
Hatırlanacağı üzere Afganistan’ın Rusya tarafından işgalinden sonra yaşanan iç çatışma sonucu, bu ülke ABD tarafından korumaya alınmış idi.
Buna bazı NATO ülkeleri de asker göndermek suretiyle ABD ye destek vermişlerdi.
Bunu izleyen zaman diliminden sonra meşru hükümete karşı Taliban denilen bir örgüt karşı davranışta bulunmuş ve uzun süre Taliban ile Afganistan’ın hükümet güçleri arasında çatışmalar olmuş, can kayıpları meydana gelmişti.
Bu durum böylece devam ederken, Afgan güçleri bu ülkenin önemli bir kısmına hâkim olmalarına rağmen, Taliban bir türlü yok edilememiş ve bazı bölgelerde etkinliğini sürdürebilmiştir.
Geçtiğimiz günlerde ABD başkanı Biden, Afganistan’dan askeri güçlerini ve bu arada Afganistan’ın Kâbil havaalanındaki askerlerini de geri çekme kararı aldığını duyurmuş idi.
ABD, Afganistan’dan çekilme kararı alırken, Taliban ile de bir anlaşma yaptığını açıklamış ve böylece neden Afganistan’dan çekilme kararına vardığının gerekçesini göstermiş idi.
Kâbil havaalanındaki ABD askeri varlığının geri çekilmesi sonucu oluşacak boşluğu, Taliban güçlerinin doldurabileceği tehlikesi de bu kararla birlikte belirmiş idi.
Ancak yıllar yılı binlerce askerini kaybeden ABD’nin, Afganistan’dan çekilme kararı ile birlikte oluşacak boşluğun doldurulması gerekliliği de ortaya çıktığından bu konuda bir arayışa girişilmiştir.
İşte bu arayış çerçevesinde, Kâbil havaalanının kontrolünün Türkiye tarafından yapılması hususu gündeme gelmiş ve bu konuda bazı adımlar da atılmıştır.
Basına yansıyan haberlerden öğrendiğimize göre, Kâbil havaalanının Türkiye tarafından korunacağı ve bu doğrultuda da bazı adımların atılacağı, bu bağlamda bazı askeri güçlerin bu yöreye gönderileceği yolunda bir hareketlilik olduğu anlaşılmaktadır.
Eğer bu haberler doğru ise, bu konuda atılacak adımlara çok dikkat edilmesi ve artısı ile eksisinin iyice değerlendirilmesi suretiyle bir sonuca varılması gerekeceği kanısındayız.
Yine basına yansıyan haberlerden öğrendiğimize göre, Kâbil havaalanının Türkiye tarafından korunması yolunda atılmak istenen adımlara, Talibanın sıcak bakmadığı, hatta tepki gösterdiği anlaşılmaktadır.
Eğer bu haberler doğru ise, Kâbil havaalanı nedeniyle Taliban ile ülkemiz arasında yeni bir sorunun ortaya çıkması, yeni çatışmaların oluşması mümkün olabilecektir.
Bu durumda bölgede yeni bir hareketlilik başlayacaktır.
Özellikle bölge üzerinde çeşitli hesapları bulunan bazı devletlerin (ki bunlar arasında Rusya’da bulunmaktadır) olduğunu göz ardı etmemek gerekir.
Böylesi bir durumda, bölgemizdeki olaylara karşı daha önce yapılan ve sonunda yanlış olduğu ortaya çıkan değerlendirmelerin bu kez de aynen tekrar etmemesi için, gereken dikkat gösterilmeli ve alınacak kararlarda, atılacak adımlarda bu hususlara dikkat edilmelidir.
Eğer bunlar yapılır ve sağlıklı bir değerlendirmeye gidilmek suretiyle kararlar alınırsa, unutulmamalıdır ki bölgemizde huzursuzluk yerine huzur, belirsizlik yerine belirlilik, kaos yerine düzen hakim olacak ve bundan sadece bölge ülkeleri değil, tüm dünya yarar görecektir.
Bu nedenle Kâbil havaalanı ve Afganistan ile ilgili olarak atılacak adımlara, alınacak kararlara çok dikkat etme ve böylece bölgede barışın sağlanmasına katkıda bulunma yoluna gidilmelidir düşüncesindeyiz….
YORUMLAR