Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uzunbağ’ın yıllarca çözümlenemeyen sorunu: İmar

Savaş: “Geçmişte bazı sıkıntılar olmuş. Kimseyi suçlamıyoruz. Biz, çözüm noktasındayız.

Savaş: “Geçmişte bazı sıkıntılar olmuş. Kimseyi suçlamıyoruz. Biz, çözüm noktasındayız. Samandağ Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi çözüm için uğraşıyor.”

Samandağ ilçesi Uzunbağ Mahallesi’nde Pazar günü öğleden sonra; Milletvekili, Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanları ile bölge halkının katılımıyla, Uzunbağ Mahallesi’nin yıllardır çözümlenemeyen imar sorunu masaya yatırıldı. Uzunbağ’ın imar sorunu, mahkeme kararıyla imar planının bozulması şeklinde ortaya çıktı.
-ELİMİZDEN GELEN-
Uzunbağ’daki toplantıda konuşan CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, “Sizler, bizlere bir emanet verdiniz. Bizler de bu emaneti en iyi şekilde korumaya, bu konuda başarılı olma adına gayret ediyoruz. Samandağ’a hizmet getirmek adına elimizden geleni yapıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Doç.Dr.Lütfü Savaş ve Samandağ Belediye Başkanımız Sayın Mithat Nehir bu konuda bizlere yardımcı oluyorlar. Huzurlarınızda kendilerine teşekkür ediyorum.
Önemli bir sorunu konuşmak üzere burada toplanmış bulunuyoruz. Sizleri dinlemek üzere buradayız. Çok ciddi spekülasyonlar var. Vatandaşlarımız, imardaki sıkıntılarla ilgili beni arayıp sorunlarının anlatıyorlar. Büyükşehir ve Samandağ belediye başkanlarımızın huzurunda sizlerle bu konuyu konuşmak ve sorunlarınızı çözüme kavuşturmak istedik” dedi.
-ORTAK DERDİMİZ-
CHP Samandağ İlçe Başkanı İbrahim Aydoğan ise konuşmasında, yaşanan sorunun aşılacağına olan inancını paylaştı. Aydoğan, “Uzunbağ halkının sorunu bizim ortak derdimizdir. Geçmişte bu beldede Belediye Başkanlığı yapmış arkadaşlarımız iyi niyetli bir çaba göstererek imar planını yapmışlar. Bazı durumlar gelişmiş, şikayetler olmuş, Uzunbağ Mahallesi’nin imar planı mahkeme kararıyla iptal edilmiştir. Bundan dolayı bazı vatandaşlarımız mağdur olmuştur. Bu sıkıntıların aşılacağına inanmaktayız” dedi.
-HUKUKİ ZEMİN ŞART-
Hukuki zemin oluşturulmadan ortaya çıkacak çözümlerin kalıcı olmayacağını altını çizen Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ise şunları söyledi:
“İmar planı, üç-beş günde çözülebilecek bir konu değildir. Bu konuda hukuki zemini oluşturulmadan çözüm üretilemez. Eksiksiz ve hatasız yola nasıl devam etmemiz gerekiyorsa öyle çalışıyoruz. Uzunbağ Mahallesi’nin imar planının iptal edilmesi hususunda mahkeme bir karar verdi. Mahkemeye yapılan itirazlarla birlikte, ilçemizin bütününe yönelik 42 mahalleyi kapsayan imar planın hayata geçirilmesiyle ilgili çalışıyoruz.
Büyükşehir Yasası’ndan önce ilçe belediyesi 9 mahalleden oluşuyordu. 9 Mahalleyi kapsayan 2010’lu yıllarda başlattığımız 1/25.000 ölçekli imar planı çalışması bugün itibariyle onaylandı. 2. Etap’ta Samandağ Belediyesi’ne yeni katılan 33 mahallenin çevre düzeni planlarıyla ilgili yaklaşık 15 gün önce ihalesi yapıldı. Yer teslimi yapıldı. İmar planı 1/1000, 1/5000, 1/25000’lik planları tam olarak onaylanmadan hayata geçemiyor. Parselasyon yapmak, kredi almak ve alım satım yapabilmek için bu planın onaylanmış olması gerekiyor.
İmar planınızın iptaliyle ilgili bir burada defalarca bilgi verdik. Geçmişte Uzunbağ Belde Belediyesi iken, bilerek ya da bilmeyerek plan yapılırken bazı hatalar yapılmıştır. Ben, bilerek yapıldığını düşünmüyorum. Ama bu çerçevede mahkemenin eksik gördüğü hususlar vardır. Planı yapan şehir plancısının bu planı yapmaya yetkisi olmadığı mahkemece tespit edildi. Zamanında görev yapan Belediye Başkanı ve meclis üyesi böyle bir yetki gerektiğini bilmeyebilir. Planları yaparken 57 kurumdan görüş almak zorundasınız. Planların geçerli olması için, şehir plancısının yetki belgesi ve 57 kurumun görüşlerinin olumlu yönde olması gerekmektedir. Bakanlıkta onayladıktan sonra plan geçerli olur.
Uzunbağ Mahallesi’nin imar planlarının iptal edilme gerekçesi, Belde Belediyesi zamanında yapılan planda mahkeme tarafından görülen eksikliklerdir. Plancının yetkisi olmaması ve ilgili kurumlarının görüşlerinin alınmamış olmasıdır. Belgesi de buradadır. Bütün bunlardan çıkan sonuç, o plan geçersizdir. Geçmişi yargılamak yerine geleceğe bakıp bu işi nasıl hızlandırırız? Nasıl bu işi çözeriz? İşte bunu değerlendirmemiz gerekiyor. Sabırlı olmamız gerekiyor. İşimizi sağlam yapıyoruz. Sabırla, sebatla çalışıyoruz. 57 Kurumun görüşlerini alarak, olabildiğince sağlam ve düzgün bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Hiç bir vatandaşımızın mağduriyetini kabul edemeyiz.”
-ÇÖZÜM NOKTASINDAYIZ-
Yaşanan duruma ilişkin görüşlerini paylaşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise şöyle konuştu:
“Bu konu sizleri üzdüğü için ben üzgünüm. Geçmişte bazı sıkıntılar olmuş. Kimseyi suçlamıyoruz. Biz, çözüm noktasındayız. Samandağ Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi çözüm için uğraşıyor. Mithat Başkanımız, ilçe belediyesiyle ilgili, yani turizmle ilgili olan kısmı anlattı. Ben de size Hatay Büyükşehir Belediyesi ne yapıyor, onu anlatacağım.
Büyükşehir Yasası’na göre kanuna göre, 1/100 000’liğin yapılması gerekiyor. Bunu yapabilmek için de hali hazır denilen fotoğrafların çekilmesi gerekiyor. Biz, 14-15 ay fotoğraf çekemedik. Hatay’ın üçte biri uçuşa kapalı bölgedir. 6 Tane ilçemiz Suriye sınırındadır. Türk Silahlı Kuvvetleri, sivil uçakların uçmasını fotoğraf almasını yasaklıyor. Hal böyle olunca da 14-15 ay işimizi yapamadık. Yapamayınca farklı bir yöntem bulduk. Türksat’tan fotoğrafları aldık. 1/100.000’lik Ağustos gibi meclise getirebiliriz. 1/5000, 1/25.000’likler yapıldıktan sonra, bu işi 2018 Ağustos’unda biter. Başkanımızın ifade ettiğine göre, ilçe sınırında kalan 1/1000’likler de biter.”
Başkan Savaş, konuşmasının sonunda bazı eleştiriler üzerine de, “Ben buraya hakem olarak geldim. Kimseyi suçlamaya gerek yok” açıklaması yaptı. -Cemil Yıldız-