Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hayzaran, basın bayramının kutlanabilmesi için önerilerini sıraladı

Yerel Basının Ekonomik Sorunlarına

Yerel Basının Ekonomik Sorunlarına Kalıcı Çözüm Sağlanmalı

Hatay Sanayici İş İnsanları Derneği (HASİAD) Başkanı Murat Hayzaran, 24 Temmuz’un Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanabilmesi için önerilerini sıraladı. Hayzaran, günün bayram olarak kutlanabilmesi için özellikle; yerel basının ekonomik sorunlarına kalıcı çözüm sağlanmasının önemine vurgu yaptı.
Maliyetlerin her geçen gün artmasının yerel basını zorladığını söyleyen Hayzaran, kağıt, baskı ve boya gibi maliyetlerin yükselmesinin yanı sıra reklam ve ilan gelirlerinin de düşmesiyle ciddi sıkıntılar yaşayan yerel gazetelerin sorunlarına kalıcı çözüm sağlanmasının gerekliliğini ifade etti. Hayzaran ayrıca işitsel anlamda radyo ve televizyonların frekans ücretlerinin yüksek olmasının, televizyonların ücretlerini RTÜK’e dolarla ödemesinin, yerel medyayı oldukça çok zorladığını bildirdi.
-Resmi ilan gelirleri her geçen gün düşmekte-
Gazetelerin en büyük gelirlerini resmi ilanların oluşturduğunu, ancak resmi ilan gelirlerinin her geçen gün düştüğünü belirten Hayzaran, tasarruf tedbirleri kapsamında abonelikler ve ilanlardan dolayı alınan tedbirlerin özellikle yerel basını zor durumda bıraktığından, yerel basın yönünden bu kararın yeniden gözden geçirilmesinin gerekliliğine değindi.
Basın yasasının yeniden düzenlenmesini isteyen Hayzaran, konu ile ilgili açıklamasında şunlara yer verdi: “Basın yasası acil bir şekilde günümüz koşullarına daha uygun bir şekilde yeniden düzenlenmelidir. Basın etik kuralları Basın Meslek Kuralları dikkat ve özenle uygulanmalıdır.
Basın konseyinin yayımladığı Basın Meslek Kuralları;
1.Yayınlarda hiç kimse; ırkı, cinsiyeti, yaşı, sağlığı, bedensel özrü, sosyal düzeyi ve dini inançları nedeniyle kınanamaz, aşağılanamaz.
2. Düşünce, vicdan ve ifade özgürlüğünü sınırlayıcı; genel ahlak anlayışını, din duygularını, aile kurumunun temel dayanaklarını sarsıcı yayın yapılamaz.
3. Kamusal bir görev olan gazetecilik ahlaka aykırı özel amaç ve çıkarlara alet edilemez. Gazeteci halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını gözetir.
4. Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez.
5. Kişilerin özel yaşamı, kamu çıkarlarının gerektirdiği durumlar dışında, yayın konusu olamaz.
6. Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz.
-Gazeteci, kaynaklarının gizliliğini korur-
7. Saklı kalması kaydıyla verilen bilgiler, kamu yararı gerektirmedikçe yayınlanamaz.
8. Bir basın organının dağıtım süreci tamamlanmadan o basın organının özel çabalarla gerçekleştirdiği ürün, bir başka basın organı tarafından kendi ürünüymüş gibi kamuoyuna sunulamaz. Yayınlarda intihale başvurulamaz.
9. Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse ‘suçlu’ ilan edilemez.
10. Yasaların suç saydığı eylemler, gerçek olduğuna inandırıcı makul nedenler bulunmadıkça kimseye atfedilemez.
11. Gazeteci, kaynaklarının gizliliğini korur. Kaynağın kamuoyunu kişisel, siyasal ekonomik vb. nedenlerle yanıltmayı amaçladığı haller bunun dışındadır.
12. Gazeteci görevini, taşıdığı sıfatın saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem ve tutumlarla yapmaktan sakınır.
13. Gazeteci, şiddet, nefret, zorbalık ve ayrımcılığı özendirici, insani değerleri incitici yayın yapamaz.
14. İlan ve reklam niteliğindeki yayınların bu nitelikleri, tereddüde yer bırakmayacak şekilde belirtilir.
15. Yayın tarihi için konan zaman kaydına saygı gösterilir.
16. Basın organları, yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar.
Bu vesile ile zor koşullarda, büyük bir özveriyle ve tarafsız bir şekilde görevlerini yerine getiren tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını Kutluyorum.”
-Mehmet ÖZGÜN-