Antakya, uygarlıkların beşiği, Doğunun Kraliçesi, Güzel Doğu’nun İncisi …
Antakya, toplumsal barışın ve hoşgörünün başkenti
Ülkemizde tarihsel, kültürel ve sanatsal açıdan pek çok ismi ve oluşumu bünyesinden çıkarmış ve bugün de bu özelliğini farklı boyutlarda da olsa sürdüren bir kentimizdir Antakya,
Mutfağıyla, sanatıyla, edebiyatıyla, bir arada yaşama kültürüyle, her türlü kültürel altyapısıyla… Ülkemizin imrenilen ve gururlanılan bir kentidir Antakya.
Doğanın bahşettiği olağanüstü zengin ürünleriyle, yüzyılların uygarlık imbiğinden geçmiş yemek kültürü, yalnızca ülkemiz için değil, dünya çapında da büyük bir yere sahiptir. Bu nedenle Hatay’ın UNESCO Gastronomi Kenti olarak seçilmesi, Expo 2021 için Hatay’ın seçilmesi bir rastlantı değildir. Antakya Mozaik Müzesini gezenlerin hayranlıkları da boşuna değildir.
15 Temmuz Çarşamba günü Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis ettiği araçla, Antakya Defne Barış Korosu, Hatay Slowfood Grubu ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyeleri olarak (40 kişi) Expo 21 mekanlarını görme olanağı bulabildik.
3500 kişilik amfi tiyatroyu gezerken minik bir konser vermeden duramadık. Antakya gibi birkaç bin yıllık tarihi kentin tek tiyatrosu olacak. Bu, insana ayrı bir heyecan veriyor.
Araçlara binerken birer poşet içinde, güzelce hazırlanmış, EXPO 21’i tanıtan hediyeler dağıtıldı.
İl dışında yaşayan yazar dostlarımız sık sık arayıp kaygılarını dile getirirler. Ben de kaygıların yersiz olduğunu ve EXPO çalışmalarının bitme aşamasında olduğuna vurgu yaparım. Mekanları gezdikten sonra inancım daha da pekişti.
Expo, “exposition” sözcüğünün kısaltılmışıdır. “Dünya Fuarı olarak da bilinen ve 19. yüzyılın ortalarından beri düzenlenen bir organizasyondur. Türkçe karşılığı “Sergi” diyebiliriz. Expo resmi olarak Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) tarafından gerçekleştirilir. Dünyanın en eski ve en büyük uluslararası etkinliklerinden biri olan EXPO, aynı zamanda “Dünya Sergisi” olarak adlandırılmaktadır…”
EXPO, kendi alanında halkı bilinçlendirmeyi, değişimi paylaşmayı, ilerlemeyi teşvik etmeyi ve diyalog ile deneyimleri aktarmayı hedeflemektedir. Katılım olarak çok geniş bir kitleye hitap eden ve etki sahibi kişiler, uzmanlar, sivil toplum kuruluşları ve politikacıların bir arada çalışmasına olanak veren bir etkinliktir.
EXPO’lar katılımcı ülkelere, ev sahibi ülke ve diğer ülkeler ile işbirliği bağlarını güçlendirmeleri yanında, ülkelerini tanıtma fırsatı sunar. Şirketler etkinliklere katılarak pazarlarını genişletir, diğer şirketler ve kuruluşlarla irtibat kurar ve yatırım olanakları yaratarak yeni kitleler ile iletişime geçer. EXPO ayrıca uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerine de çalıştıkları alanlarda farkındalık yaratabilmeleri için bir platform sunar.
2021 yılı EXPO yeri olarak Hatay’ın seçilmesi, heyecan verici bir olaydır bence. Bu denli kapsamlı bir olanak, hem kentimiz hem de ülkemiz bakımından çok önemlidir. Gezi sırasındaki açıklamamda da belirttim, görüşü ne olursa olsun, sen –ben çatışmasına girmeden, hepimizin şapkasını önüne koyup, “ne yapabilirim?” diyerek düşünmemiz gerekir. Başarı Hatay’ın başarısıdır. Başarı güzel kentimizi ülke ve dünya gündemine taşıyacaktır.
Temmuz ayına ait izlenimlerim devem edecek.
YORUMLAR