Milletvekili Oruç, yeni eğitim öğretim yılındaki planlamaları önergeyle Milli Eğitim Bakanı Özer’e sordu
Hatay-Samandağlı HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, geçtiğimiz 1,5 yılda 4 milyonu aşkın öğrenci eğitime erişemediğini bildirdi, yüz yüze eğitimin ne zaman başlayacağını, bunu sağlamak için gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığını, varsa planlamaların neden kamuoyu ile paylaşılmadığını yeni Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e önergeyle sordu.
Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, 23 Mart 2020 ve 18 Haziran 2021 tarihleri arasında EBA’yı aktif kullanan öğrenci sayısının 14 milyon 111 bin olduğunu belirten Milletvekili Oruç, örgün eğitimde 18 milyon 241 bin öğrenciden, 4 milyonu aşkınının uzaktan eğitime erişemediğini bildirdi, yaklaşan yeni dönemde uzaktan eğitime devam edilmesi durumunda, bu öğrencilerin donanım ve internet eksikliği nedeniyle yine eğitime uzak kalacağını ifade etti.
Öğrenciler belirsizliğe sürüklenmemeli …
Öğrenci Veli Derneği (Veli Der), “Yüz yüze eğitim başlasın” kampanyası başlattığını hatırlatan Milletvekili Oruç, Veli Der; kampanyalarında yüz yüze eğitimin başlaması için sadece niyet, temenni açıklamalarının yetersiz olduğunu ve okulların açılması ile ilgili gerekli tüm önlemlerin alınarak, bu bilginin kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini ve bu sayede ancak yüz yüze eğitimin başlatılması için gerekli kararlılığın gösterileceğini ifade ettiğini bildirdi.
Milyonlarca öğrenciyi doğrudan etkileyen bir konunun bütün ihtimaller göz önünde bulundurularak ele alınmasının gerekliliğine değinen Milletvekili Oruç, önergesinde şunlara yer verdi: “Aksi durumda, geçen bir buçuk yıldan hiçbir ders almadan, yine son dakika açıklamaları ile öğrenciler belirsizliğe sürüklenecektir.
Bu bağlamda; yüz yüze eğitim ne zaman başlatılacaktır? Yüz yüze eğitimin başlatılma kararı ve yapılan planlamalar kamuoyu ile paylaşılacak mıdır? Yüz yüze eğitim bir plan dahilinde mi başlatılacaktır? Şimdiye kadar hayata geçirilen ve okullar açılana kadar geçirilecek olan bu planlamadan kamuoyu neden haberdar değildir? Mekân planlaması, ders programı, okula kaç öğrencinin geleceği, okullarda alınan/alınacak önlemler gibi konular belirlenmiş midir? Okulların vaka sayısı vs gibi hangi şartlarda açılacağı belirlenmiş midir?
Kayıpların telafisi için çalışmalar var mı?
Okulların kapalı olduğu bu süreç boyunca yüz yüze eğitimin başlayacağı zamana ilişkin hangi tedbirler alınmıştır? Velilerin beklentileri karşılanacak mıdır? Okulların açılmaması durumunda bilgisayar, tablet ve internet erişimi olmayan öğrencilere yönelik bir B planı yapılmış mıdır? Bakanlığınızca tüm senaryolara ilişkin planlamalar/hazırlıklar yapılmış mıdır? 12 yıllık zorunlu temel eğitimin ‘isteğe bağlı’ hale getirilmesi çocukların eğitimden kopuşuna zemin hazırlamaktadır. Bu konuda Bakanlığınızca önlemler alınacak mıdır? Hangi önlemler alınacaktır? Eğitim olanaklarına ulaşamayan, ailesi rehberlik edemeyen çocuklarda pandemi süresince ciddi kayıplar yaşanmıştır. Bu kayıpların telafisi için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır? Son 1,5 yılda kaç öğrenci eğitim hayatından ayrılmıştır? Eğitimi terk eden/ayrılmak zorunda kalan bu öğrencilerin yaş, cinsiyet ve okul dağılımı nedir?”
Mehmet ÖZGÜN