Hatay’ın Defne ilçesinde bulunan ve mitolojide Su Perisi Daphne’nin ‘gözyaşları’ olarak bilinen Harbiye Şelaleleri’ne gelen ziyaretçiler, serin ortamda yöresel lezzetleri tadabiliyor.
Harbiye Şelalelerine “Defne’nin gözyaşları” denmesinin hikayesi bulunuyor. Mitolojiye göre, Apollon, Su Perisi Daphne ile karşılaşıyor ve ona aşık oluyor. Ancak Daphne, bu ilişkiye karşı çıkıyor. İkili arasında bir koşuşturmaca başlıyor. Apollon’dan kaçmaya çalışan Daphne, yorulunca yere eğilip toprağa yalvarmaya başlıyor ve kendisini saklamasını istiyor. Toprak Ana, Daphne’nin bu isteğini gerçekleştiriyor! Bir anda gövdesi ağaç,
kolları dal, saçları yaprak oluyor. Antakya’da asırlardır, Harbiye Şelaleleri, Daphne’nin gözyaşları olarak anılıyor.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin aylık dergisine de konu olan Harbiye’ye davet yapılırken, anlatılanlar, yaşanan tüm sorunlara inat, keyif veren bir resmi çerçevelemeye yetti de arttı…
“Kültürlerin kaynaştığı ve onlarca medeniyete ev sahipliği yapan, yöresel lezzetleriyle ünlü Hatay coğrafyasında 3 bin yıldır çağlayan Harbiye Şelaleleri, eşsiz güzellikteki manzarasıyla görenleri hayran bırakırken, serin sularıyla ziyaretçilerine bunaltıcı yaz sıcaklarını da unutturuyor. Kent merkezine 8 kilometre uzaklıkta, Defne ilçesi sınırları içinde bulunan Harbiye Şelaleleri; defne, kavak ve çam ağaçları arasında yemyeşil güzelliğiyle dikkati çekiyor.
Mitolojide, Su Perisi Daphne’nin (Defne) gözyaşları olduğuna inanılan şelaleler, Roma döneminden günümüze yörenin en gözde mesire yeri olma özelliğini koruyor. Hem hikâyesi, hem doğal güzelliğiyle insanları kendine çeken Harbiye Şelaleleri, vadinin güney kısmından doğuyor, kıvrıla kıvrıla Asi Nehri’ne karışıyor. Bölgede hizmet veren lokantalar, şelale sularının aktığı alanda uygun yerlerde kurdukları masalarda Hatay mutfağının gözde yemeklerini tadabiliyor.
Antakya’nın hazinelerini keşfe gelen yerli ve yabancı turistler, Harbiye molasında ayaklarını şelale sularına sokarak serinliğin tadını çıkarıyor. İrili ufaklı onlarca şelalenin bulunduğu bölgede, işletmeciler tarafından yaptırılan ördek ve balık havuzları da ziyaretçilerine farklı bir güzellik sunuyor.
Harbiye’ye girişten şelaleler bölgesine kadar güzergahta açılan stantlarda ise Antakya’yı yansıtan hediyelik eşyalar satılıyor. Dileyen, sevdiklerine hediye etmek ve evlerini süslemek için bu otantik objelerden alıyor.” -Tamer Yazar-